ETUSIVULLE - OHJEET - ARTIKKELIT - NEUVOT - KYSY ULLALTA - ULLAKKO - INFO - BLOGI
 

 

Miau-hattu

 


100% Villasta tehty huopapäähine on lämmin mutta kuitenkin hengittävä ja mukava talvipäähine, joka pitää tuulta ja kosteutta. Hattu huovutetaan pesukoneessa, jossa se kutistuu noin 30%. Siksi siitä neulotaan niin suurikokoinen.

Lanka ja langan menekki

Yksi 100g vyyhti  Sandnesin Fritids-lankaa ja yksi 50g kerä  Sandnesin Funny-pörrölankaa. Tehostelankana käytettävän Funny-langan sijasta voit käyttää myös uutta SandnesGarnin Chili-pörrölankaa.

Neuletiheys

10cm= 14s

Puikot

60cm pyöröpuikot 6mm tai käsialan mukaan
60cm tai 80cm pyöröpuikot 4mm

Muut tarvikkeet

60cm pyöröpuikot 6mm tai käsialan mukaan
60cm tai 80cm pyöröpuikot 4mm
virkkuukoukku 6mm
neula lankojen päättelyä varten
hiusharja, jossa  metallipiikit muovisin nupein.

Koko

42cm(vauvoille), 50cm(taaperoille), 52cm(leikki-ikäisille), 54cm(naisten S/M-koko ja nuorisokoko), 56cm(naisten L-koko)

Ohje

Luo Fritids-langalla pyöröpuikoille 60-72-76-80-88 s. ja neulo sileää oikeaa pyöröneuleena 38-42-46-50-50 kerrosta. Päättele silmukat kahdelta puikolta yhteen virkkuukoukulla. Näin saat siistin sauman päälliosaan.

läpät

Poimi silmukat korvaläppiä varten luontikerroksesta siten, että molempiin läppiin tulee 20-22-22-24-24 s. Otsan puolelle läppien väliin jää 14-18-20-20-22 s. ja niskan puolelle 6-10-12-12-14 s.
Neulo sekä oikeilla, että nurjilla kerroksilla ensimmäinen ja viimeinen silmukka oikein (reunasilmukka). Neulo ensimmäinen, eli nurjan puolen kerros. Tee läpän jokaisella oikean puolen kerroksella kaksi kavennusta kumpaankin reunaan eli neulo reunasilmukka, tee ylivetokavennus, (nosta yksi silmukka neulomatta oikealle puikolle, neulo yksi silmukka, nosta neulomaton silmukka neulotun silmukan yli ) ja kun jäljellä on kolme silmukkaa, neulo kaksi silmukkaa oikein yhteen, neulo reunasilmukka. Nurjan puolen kerroksilla ei tehdä kavennuksia.  Ylivetokavennettu, eli nurjalla puolella toiseksi viimeinen silmukka, neulotaan kiertäen nurin. Jatka kunnes silmukoita on jäljellä neljä. Neulo reunasilmukat normaalisti ja keskimmäiset 2o yht. Neulo sitten kaikki jäljellä olevat kolme silmukkaa nurin yhteen. Katkaise lanka. Tee toinen läppä samoin.

Pörröreunus

Aloita silmukoiden poimiminen siten, että lankaa jää noin metri nauhan virkkaamista varten ennen silmukoiden poimimista. Poimi Funny-langalla niskan puolelta 4mm pyöröpuikolle  27-31-35-37-41 s. Neulo 1n-1o joustetta parisen senttiä eli n. 8 kerrosta ja päättele löyhästi. Katkaise lanka noin metrin päästä työstä. Poimi otsan puolelta 33-37-41-43-47 s. Neulo noin pari senttiä 1n-1o-joustetta ja päättele löyhästi. Jätä samoin kuin takaresorissa eturesorin kumpaankin päähän metrin verran lankaa. Ompele resorit korvaläppien päissä yhteen. Virkkaa kaksinkertaisella Funny-langalla n. 40 ketjusilmukkaa, kiristä ja katkaise langat.
 

Viimeistely

Päättele langan päät. Laita hattu pesukoneeseen parin kylpypyyhkeen kanssa ja pese 40 asteen normaalipesuohjelmalla pyykinpesuaineen kanssa ilman huuhteluainetta. Hienopesu ei todennäköisesti riitä huovuttamaan hattua riittävästi. Ota hattu pesukoneesta ja muotoile sitä tarvittaessa käsin venyttämällä oikean kokoiseksi. Anna kuivua. Hatun pinnan saat siistiksi ja ihanan pörröiseksi harjaamalla sitä hiusharjalla. Tällöin siitä lähtevät myös mahdolliset pyyhkeistä irronneet nukat. Jos haluat hatusta sileäpintaisemman, voit siistiä sitä varovasti kertakäyttöisellä partahöylällä.

Hoito-ohje

Jos hattu likaantuu, voit pestä sen käsin. Pesukoneessa peseminen huovuttaa ja kutistaa hattua lisää. 

Vinkki

Naisten koossa läppien nauhat saa halutessaan muhkeammiksi virkkaamalla nelinkertaisella pörrölangalla koon 10 virkkuukoukulla. Tällöin pujota korvaläpän päihin ylimääräiset kahden metrin pätkät pörrölankaa ja virkkaa ketjusilmukoita, kiristä ja katkaise langat.

 

 

 

Ohje ja kuvat:
Nina Saine (Ninni)

Lisää Ninnistä

-

Neuleohjeet

Tuulia Salmela:
Ailin pipo

Kristel Nyberg:
Esmeralda-huivi

Kristel Nyberg:
Isabella-sormikkaat ja -lapaset

Cairbre: Leskenlehtihuivi

Nina Saine:
Miau-hattu

Mirja:
Poikkiteloin-pipo ja -kauluri

Tuulia Salmela: Puna-mustakirjavat lapaset

Katja Koskinen:
Rio-toppi

Elina Hukka: Rusettipipo

Pia Tuononen: Ruuturaitasukat

Sirpa Lehtonen: Sauna-sukat

Mirja:
Silmäpakohihat

Seija Wessman: Suvin paita

Niina S.:
Tallinn-huivi

Pia Tuononen: Tuplalapaset

Kristel Nyberg: Tähkä-pusero

Marja Venäläinen:
Viola-kietaisutakki

Aineiston © sen tuottajalla. Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.

Lisää tietoa Kysy Ullalta -sivulla.