Suurperheen sukat

Suurperheen sukat Kuluttaako perhe sukat puhki nopeammin kuin ehdit neuloa uusia? Δidinäitini ratkaisi ongelman neulomalla sukkia, joihin voi neuloa uuden kärjen ja pohjan vanhan kuluttua puhki - varsi ja jalkapöytäosa voidaan siis käyttää uudelleen.

Tämä sukkamalli on varsin perinteinen. Varsi ja jalkapöytä ovat joustinneuletta, kantapää on vahvistettu "laatikkomallinen" ja kärjessä on sädekavennus. Voit helposti vaihtaa kantapään ja kärjen mallia sekä mallineuletta, jos haluat. Lankana tässä ohjeessa on Gjestal Maija, jonka voi korvata esim. Novita Nallella. Ohjeen idea on helposti sovellettavissa myös muun paksuisille langoille.

Lanka ja langan menekki

Gjestal Maija (85 % villaa, 15 % polyamidia; 50 g / 130 m), lapsen ja naisen sukkiin 100 g, miehen sukkiin 150 g

Kuvan miesten koon 43 sukkiin kului varren ja jalkapöydän vihreitä lankoja yhteensä noin 60 g ja mustaa pohjan lankaa noin 45 g.
Naisten koon 38 sukkiin kului varren lankaa n. 45 g ja pohjan lankaa n. 37 g.

Neuletiheys

26 s = 10 cm sileää neuletta
Kerrostiheydellä ei ole suurta merkitystä.

Puikot

Sukkapuikot, 3 mm tai käsialan mukaan

Muut tarvikkeet

Parsinneula

Koko

Lapsi – nainen (n. 38) – mies (n. 43 - 44)
suluissa olevat kengännumerot viittaavat ohjeessa mainittuun jalkapöytälapun pituuteen, joiden mukaan tämän ohjeen sukat on toteutettu, mutta varren ja jalkaterän pituudet ovat vapaasti säädettävissä sopiviksi.

Ohje

Varsi

Luo 48 – 56 – 64 silmukkaa ja jaa ne tasaisesti neljälle sukkapuikolle, 12 – 14 – 16 silmukkaa jokaiselle. Yhdistä suljetuksi neuleeksi varoen, ettei työ kierry. Jos haluat varmistaa, että aloituskohdasta tulee siisti eikä siihen jää "aukkkoa", tee näin: Siirrä viimeinen silmukka 1. puikolle ja vedä ensimmäinen silmukka sen ylitse ja siirrä se 4. puikolle. Ensimmäinen ja viimeinen silmukka vaihtavat siis paikkaa.

Neulo suljettuna neuleena joustinneuletta: 1 n, *2 o, 2 n*, toista *-*, 2 o, 1 n 10 – 12 – 14 cm tai haluamasi varren pituuden verran. Tämä on siis tavallista 2 o, 2 n -joustinta, joka aloitetaan nurjan raidan keskeltä. Voit raidoittaa vartta kahdella tai useammalla värillä halusi mukaan.

Jalkapöytä

Jalkapöytä

Jalkapöytä neulotaan tasoneuleena 1. ja 2. puikon silmukoilla. Jätä 3. ja 4. puikon silmukat odottamaan puikoille tai lepuuttajalle. Neulo 1. ja 2. puikon silmukat samalle puikolle jatkaen edelleen joustinneuletta (molemmissa reunoissa on nyt 1 nurja silmukka, puikolla 24 – 28 – 32 s). Käännä työ. Neulo näin joustinneuletta tasoneuleena 10 – 13 – 16 cm tai kunnes kaitale jalkaan sovitettuna peittää pikkuvarpaan. Katkaise lanka ja jätä silmukat odottamaan joko puikolle tai lepuuttajalle.

Kantalappu ja kantapää

Kantalappu, kantapää ja pohja neulotaan tasoneuleena 3. ja 4. puikon silmukoilla. Ota käyttöön lanka, jota haluat käyttää pohjassa sekä 3. ja 4. puikon silmukat, jotka jätettiin varren päätteeksi odottamaan. Neulo nurjan puolen kerros: nosta 1 silmukka nurin, neulo nurjaa kerroksen loppuun. Oikean puolen kerros: *nosta 1 neulomatta, neulo 1 oikein*, toista *-* kerroksen loppuun. Toista näitä kahta kerrosta yhteensä 12 – 14 – 16 kertaa (24 – 28 – 32 kerrosta). Neulo vielä 1 kerros nurjaa.

Kantapään kääntäminen

Aloituskerros: Nosta 1 silmukka neulomatta, neulo 14 – 17 – 20 o, tee ylivetokavennus. Käännä työ.
Nurja kerros: Nosta 1 s neulomatta, neulo 6 – 8 – 10 nurin, neulo 2 n yhteen, käännä työ.
Oikea kerros: Nosta 1 s neulomatta, neulo 6 – 8 – 10 oikein, tee ylivetokavennus, käännä työ.

Kantapään silmukat jakautuvat lasten koossa 8 – 8 – 8, naisten koossa 9 – 10 – 9 ja miesten koossa 10 – 12 – 10.

Toista kahta jälkimmäistä kerrosta, kunnes olet kaventanut pois kaikki reunasilmukat (jäljellä 8 – 10 – 12 s). Olet nyt nurjan kerroksen lopussa. Tästä lähtien pohja neulotaan sileänä neuleena, oikean puolen kerroksella kaikki silmukat oikein ja nurjalla nurin.

Δlä käännä työtä, vaan jatka nurjan puolen kerrosta poimimalla kantalapun reunasta 12 – 14 – 16 silmukkaa, jokaisen nostetun silmukan alta yksi. Käytä apupuikkoa, jonka avulla poimi silmukat työn oikealta puolelta. Näin reunasta tulee siisti. Käännä työ. Neulo kerros loppuun ja poimi kantalapun toisesta reunasta 12 – 14 – 16 silmukkaa. Nyt oikealla puolella et tarvitse apupuikkoa. Käännä työ. Neulo 1 kerros nurin.

Pohja

Tee pohjan kiilakavennukset: Jokaisella oikean puolen kerroksella neulo 1 o, tee ylivetokavennus, neulo kaikki silmukat oikein, kunnes puikolla on jäljellä 3 silmukkaa, neulo 2 o yhteen, neulo viimeinen silmukka. Nurjalla kerroksella neulo kaikki silmukat nurin. Jatka kunnes jäljellä on 24 – 28 – 32 silmukkaa.

Jatka pohjan neulomista ilman kavennuksia, kunnes olet neulonut silmukoiden poimimisen jälkeen yhtä monta kerrosta kuin jalkapöytäkaitaleessa on tai kunnes pohja on poimituista silmukoista mitattuna yhtä pitkä kuin jalkapöytäkaitale. Neulo viimeiseksi oikean puolen kerros.

Kärki

Ota odottamaan jätetyt jalkapöydän silmukat mukaan työhön. Jaa silmukat taas neljälle puikolle ja neulo jalkapöydän 1. ja 2. puikko jalkapohjan 3. ja 4. puikon perään, yhdistä työ taas suljetuksi neuleeksi. Sukan sivuissa on nyt aukot; älä huolehdi, ne ommellaan kiinni lopuksi.

Aloita kärjen sädekavennukset seuraavan kerroksen alussa:
*Neulo 4 – 5 – 6 oikein, neulo 2 oikein yhteen*, toista 8 kertaa eli kerroksen loppuun.
Neulo 4 kerrosta sileää neuletta (kaikki s oikein).
*Neulo 3 – 4 – 5 oikein, neulo 2 oikein yhteen*, toista 8 kertaa eli kerroksen loppuun.
Neulo 3 – 4 – 4 kerrosta sileää neuletta (kaikki s oikein).
*Neulo 2 – 3 – 4 oikein, neulo 2 oikein yhteen*, toista 8 kertaa eli kerroksen loppuun.
Neulo 2 – 3 – 4 kerrosta sileää neuletta (kaikki s oikein).

Tämän jälkeen jatka kavennuksia samaan tapaan: Kavenna joka puikolla 2 kertaa niin, että kavennukset tulevat samaan linjaan; joka kavennuskerralla välisilmukoita on 1 vähemmän. Neulo välikerroksia yhtä monta kuin välisilmukoita on. Kun jäljellä on 8 silmukkaa, katkaise lanka, vedä se kaikkien silmukoiden läpi ja kiristä.

Neulo toinen sukka samoin.

Suurperheen sukat

Viimeistely

Ompele sivuissa olevat aukot kiinni. Päättele langanpäät.

Ennen ompelua

Vinkkejä

Jos haluat enemmän tilaa korkealle / rintavalle jalalle, voit tehdä kiilakavennukset joka 4. kerroksella eikä joka toisella, kuten ohjeessa.

Ohjeen senttimitat ovat suuntaa-antavia; jos mahdollista, sovita sukkaa, jotta sukasta tulee varmasti sopiva. Sovita silmukkamäärät haluamallesi langalle ja kokeile erilaisia väriyhdistelmiä ja mallineuleita. Voit tehdä varren ja jalkapöydän vahvistamattomasta langasta ja pohjan vahvistetusta.

Kuvien vihreäraidalliset sukat on tehty perusohjeella, punasävyisiset sukat on tehty 55 silmukalla neuloen jalkapöydän keskimmäisillä silmukoilla Sorelli-rannekkeiden mallineuletta. Lisäksi naisen sukissa on kantalappu sileää neuletta ja ranskalainen kantapää.

Teksti ja kuvat

Laura Uusitalo

Lisää Laurasta

Ullan ekstra 2009 - Sisältö

Päivi Eerola:
Rukkaslapaset

Suvi Heikkilä:
Pertti

Tiina Kovalaine:
Dominotossut

Laura Lehtinen:
Mummon lapaset

Laura Lehtinen:
Neulova Mummo

Lilia Mankki:
Maija

Meri Markus:
Palatossut

Meri Markus:
Nannan tossut

Mari Mäkelä:
Meeri

Kristel Nyberg:
Avaimenreikäkaulaliina

Kristel Nyberg:
Siksakmyssy

Hanna Pilli:
Lovikka-lapaset

Tiina Ristimäki:
Maikki

Anita Strömmer:
Talvikki

Uhoava Gnu:
Kerttu

Laura Uusitalo:
Suurperheen sukat

Mari Virtanen:
Mummisukat

Tuulia Äijö:
Mummun aaltosukat

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.