Nannan tossut

Nannan tossutMinun isovanhempani eivät ole mummo ja vaari vaan nanna ja suusa. Nanna kuoli jo vuosia sitten, mutta jokaisella perheeni jäsenellä on edelleen hänen tekemänsä tossut. Ne ovat olleet monen lapsen tai aikuisen käytössä ja lämmittävät edelleen. Nanna neuloi kaksinkertaisella langalla sellaista peltiä, etteivät tossut varmaan hajoa koskaan. Itse en osaa neuloa niin tiukkaa, mutta tossuja syntyy myös löysemmällä käsialalla. Ohje sopii kaikille langoille, kaikenlaisille käsialoille ja kaikenlaisille jaloille. Jämälangoista saat hauskan kirjavat tossut.

Lanka ja langan menekki

Novita 7 Veljestä (75 % villaa, 25 % polyamidia; 150 g / 300 m ) ja
Novita Nalle (75 % villaa, 25 % polyamidia; 100 g / 260 m) yhdessä

Tossut voit tehdä myös muusta haluamastasi kulutusta kestävästä langasta. Tossuihin kuluu koosta ja langasta riippuen 50150 grammaa lankaa.

Neuletiheys

Tiheys ei ole oleellinen. Laske mallitilkusta, paljonko silmukoita tarvitset aloitukseen.

Puikot

Pyöröpuikot, 4,5 mm tai käsialan ja valitun langan mukaan

Koko

Vauva - lapsi - nainen - mies

Ohje

Tossut neulotaan kokonaan tasona pohjasta aloittaen. Aloituksen pitkä lipare käännetään kaksinkerroin, ja tossun takaosaan ja jalkapohjaan tulee sauma.

Mittaa jalkaterän pituus ja kerro se kahdella. Neulo mallitilkku kaksinkertaisella langalla aina oikein -neuletta ja laske, paljonko tarvitset silmukoita aloitukseen. Silmukoita tulee olla pariton määrä. Esimerkiksi koon 4042 tossuissa on 81 silmukkaa. Tossut ovat hyvin joustavat. Neulo aina oikein, kunnes kappaleen korkeus on 3 5 7 9 cm.

Merkitse keskisilmukka. Neulo jatkossa oikean puolen silmukat *1 o, nosta 1* , reunasilmukka oikein. Aloita kavennukset heti. Kavenna keskisilmukan molemmin puolin jokaisella oikean puolen kerroksella. Neulo ennen keskisilmukkaa 3 oikein yhteen, keskisilmukan jälkeen nosta 1 neulomatta, neulo 2 oikein yhteen, vedä neulomatta nostettu silmukka neulotun yli. Neulo nurjalla kaikki silmukat nurin paitsi 2 s kummastakin reunasta oikein ompelun helpottamiseksi.

Nannan tossut

Jatka kavennuksia, kunnes tossu kaksinkerroin taitettuna näyttää sopivalta. Lopeta kavennukset ja neulo kuten edellä, kunnes varsi on haluamasi pituinen. Neulo lopuksi muutama kerros aina oikein ja päättele silmukat.

Taita tossu kaksinkerroin ja ompele takasauma ja pohja umpeen.

Teksti ja kuvat

Meri Markus

Lisää Meristä

Ullan ekstra 2009 - Sisältö

Päivi Eerola:
Rukkaslapaset

Suvi Heikkilä:
Pertti

Tiina Kovalaine:
Dominotossut

Laura Lehtinen:
Mummon lapaset

Laura Lehtinen:
Neulova Mummo

Lilia Mankki:
Maija

Meri Markus:
Palatossut

Meri Markus:
Nannan tossut

Mari Mäkelä:
Meeri

Kristel Nyberg:
Avaimenreikäkaulaliina

Kristel Nyberg:
Siksakmyssy

Hanna Pilli:
Lovikka-lapaset

Tiina Ristimäki:
Maikki

Anita Strömmer:
Talvikki

Uhoava Gnu:
Kerttu

Laura Uusitalo:
Suurperheen sukat

Mari Virtanen:
Mummisukat

Tuulia Äijö:
Mummun aaltosukat

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.