Mummun aaltosukat

Peruskoulussa minulla oli käsityö valinnaisena aineena. Yksi pakollisista töistä oli tietenkin villasukat. Tyhmänä tein myös teräosaan raidat. Kun kerran raidoista piti saada samanlaiset, niin sukista tuli kokemattoman käsissä erikokoiset. Toistin tämän virheen vielä ammattikoulussakin.

Jätin sukkien ja kaikkien muidenkin neuleiden neulomisen - mummuhan teki minulle ihan riittävästi sukkia. Jossain kohtaa kuitenkin heräsin siihen tosiasiaan, että mummusta oli tulossa vanha. Hän ei jaksanut enää kutoa sukkia samaa tahtia. Siitä asti olen kutonut sukkani itse ja aina olen saanut niistä samankokoiset, myös kerrosmäärältään.

Vähän myöhemmin tuli mieleeni, että mummu osasi kaksi vähän koristeellisempaa sukkamallia. Olin kuitenkin sen verran myöhässä, ettei mummu enää muistanut kuin toisen. Tämä on se malli, ja toisenkin onneksi löysin Ravelrystä.

Lanka ja langan menekki

Novita 7 Veljestä (75 % villaa, 25 % polyamidia; 150 g / 300 m)
Työhön tarvitaan kahta väriä, kumpaakin 75 grammaa.

Myös muu vastaavanpaksuinen lanka käy. Mallin voi myös tehdä melkein minkäpaksuisesta langasta tahansa.

Neuletiheys

20 s ja 26 krs sileää neuletta = 10 cm

Puikot

Sukkapuikot, 3 mm tai käsialan mukaan

Koko

Naisten koko

Ohje

Kuvion mallikertaa voi leventää tai kaventaa käytettävään lankaan ja silmukkamäärään sopivaksi. Kuvion leventäminen pidentää mallikertaa samassa suhteessa.

Luo 49 silmukkaa (tai normaalisti käyttämäsi neljällä jaollinen määrä silmukoita plus 1). Varaa kuviota varten pariton lukumäärä silmukoita: 11 tai 13 on suositeltava 7 Veljestä -langalle. Neulo varteen kuvion lisäksi 2 o, 2 n -joustinneuletta.

Kaaviossa on esitetty 11 silmukan kuvio. Kuvio jatkuu molempiin suuntiin joustinneuleena, joka alkaa 2 nurjalla silmukalla.

Vaihda langan väri jokaisen mallikerran välissä. Mallilla neulotuista sukista on suositeltavaa tehdä melko matalavartiset, jotta aloitusreunan kaareutuminen jää näkyviin.

Kantapää

Jaa silmukat tasan neljälle puikolle. Kantalappu neulotaan 1. ja 4. puikon silmukoilla.

Neulo 1. puikon silmukat 4. puikolle. Käännä työ. Aloita kantalapun neulominen nurjalla kerroksella. Neulo sileää neuletta. Nosta jokaisella kerroksella ensimmäinen silmukka neulomatta (nurjalla nurin ja oikealla oikein). Jatka sileää neuletta, kunnes kantalapun kerrosmäärä on 2–4 kerrosta vähemmän kuin kantalapun silmukkamäärä tai kunnes kantalappu sovitettaessa yltää lattiaan. Neulo viimeiseksi oikea kerros.

Jaa kantalapun silmukat merkkilangalla kolmeen ryhmään. Jos jako ei mene tasan, sijoita jakojäännös keskimmäiseen ryhmään. Aloita kantapohjan neulominen nurjalla kerroksella. Nosta 1. silmukka neulomatta. Neulo sivusilmukat (1. ryhmä) ja keskiryhmän silmukat viimeistä lukuunottamatta.

  • *Neulo keskiryhmän viimeinen ja viimeisen sivuryhmän ensimmäinen silmukka nurin yhteen. Käännä työ.
  • Nosta kavennussilmukka oikein neulomatta. Neulo keskiryhmän silmukat viimeistä lukuunottamatta oikein.
  • Neulo keskiryhmän viimeinen ja seuraavan sivuryhmän ensimmäinen silmukka ylivetokavennuksella yhteen (nosta 1 silmukka neulomatta, neulo seuraava silmukka ja vedä nostettu silmukka neulotun yli). Käännä työ.
  • Nosta kavennussilmukka nurin neulomatta. Neulo keskiryhmän silmukat viimeistä lukuunottamatta nurin.*

Toista *–*, kunnes kaikki sivusilmukat on kavennettu pois. Viimeinen kavennuskerros on oikea.

Poimi kantalapun sivuilla olevat nostetut silmukat puikoille. Pidä poimiessa työn oikea puoli itseesi päin ja poimi puikolla alhaalta ylös ja oikealta vasemmalle. Poimi molemmilta puolilta yhtä monta silmukkaa. Poimi vielä 1–2 ylimääräistä silmukkaa 1. ja 2. puikon sekä 3. ja 4. puikon välistä, jottei niihin jää reikää. 2. ja 3. puikko pysyvät entisellään, ts. niillä on alkuperäinen silmukkamäärä. Sijoita 1. ja 4. puikon väli silmukoita siirtämällä kantapohjan keskelle, jolloin saat 5. puikon irti työstä.

Kärki

Neulo kerros oikein. Neulo poimitut silmukat kiertäen. Aloita kiilakavennukset: kavenna 1. puikon lopussa kaksi oikein yhteen ja tee 4. puikon alussa ylivetokavennus. Kavenna joka toisella kerroksella, kunnes jokaisella puikolla on alkuperäinen määrä silmukoita. Jatka kuvioneuletta. Neulo teräosassa 2 n kuvion kumpaankin reunaan ja muuten oikeaa, kunnes pikkuvarvas peittyy.

Neulo kärkikavennukset 49 silmukalla kaavioiden mukaan.

Viimeistely

Vedä lanka läpi viimeisistä neljästä silmukasta. Päättele langanpäät.

Kaaviot

Yläpuolen kavennukset

Alapuolen kavennukset

Teksti ja kuvat

Tuulia Äijö

Lisää Tuuliasta

Ullan ekstra 2009 - Sisältö

Päivi Eerola:
Rukkaslapaset

Suvi Heikkilä:
Pertti

Tiina Kovalaine:
Dominotossut

Laura Lehtinen:
Mummon lapaset

Laura Lehtinen:
Neulova Mummo

Lilia Mankki:
Maija

Meri Markus:
Palatossut

Meri Markus:
Nannan tossut

Mari Mäkelä:
Meeri

Kristel Nyberg:
Avaimenreikäkaulaliina

Kristel Nyberg:
Siksakmyssy

Hanna Pilli:
Lovikka-lapaset

Tiina Ristimäki:
Maikki

Anita Strömmer:
Talvikki

Uhoava Gnu:
Kerttu

Laura Uusitalo:
Suurperheen sukat

Mari Virtanen:
Mummisukat

Tuulia Äijö:
Mummun aaltosukat

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.