Ekstra 2011

Trombi

Idean kauluriin sain, kun leikittelin lankavyyhtien kanssa. Niistä olisi sellaisenaankin tullut kaunis, joskin hieman epäkäytännöllinen kaulakoriste. Langan eloisa pinta pääsee parhaiten oikeuksiinsa yksinkertaisessa mallissa ja siitä syntyikin tämä spiraalikuvioinen kauluri. Sitä voi pyörönä vain neuloa ja kiertää ympäri yhä uudestaan ja uudestaan, tai ainakin siihen asti kuin lankaa riittää. Langan kaunis siniharmaa värimaailma kimalluksineen toi mieleen kesäisen ukkosmyrskyn ja pyörteinen muoto siihen liittyvät trombit.

Lanka ja langan menekki

Käsinkehrätty kaksisäikeinen epätasainen merino-silkkisekoitus, jossa on mukana hieman glitteriä. Lanka on sekoitus parista Hedgehog Fibresin kuituerästä. Ohjeeseen käy mikä tahansa lanka, joka tuottaa suunnilleen halutun tiheyden.

Lankaa kului n. 75 g

Neuletiheys

15 s ja 30 krs tasaisena mitattua mallineuletta = 10 cm
Mallineule vetää rakenteensa vuoksi hieman kasaan.

Puikot

Pyöröpuikot, 4,5 mm tai käsialan mukaan

Koko

Valmiin kaulurin ympärysmitta on n. 100 cm ja korkeus 18 cm

Ohje

Ennen kuin aloitat

Jos käytössäsi olevat käsinkehrätyt langat ovat useammalla kuin yhdellä vyyhdillä, kannattaa neuloa kaikilla samaan aikaan siten, että neulot aina kerroksen kultakin kerältä. Näin kerien mahdolliset värierot eivät näy valmiissa neuleessa. Langanvaihtokohdan saa kätevästi piilotettua kerroksen viimeisen mallikerran loppuun, nurjien ja oikeiden silmukoiden vaihtumiskohtaan.

Neulepinnasta tulee langan epätasaisuuden vuoksi melko löysää, joten kauluri todennäköisesti venyy käytössä. Pidä huolta, että sekä aloitus että lopetus ovat tarpeeksi joustavia, jotta kaulurin kieputus kaulaan sujuu ongelmitta.

Luo löyhästi 149 s. Yhdistä työ suljetuksi neuleeksi ja neulo 5 o, 5 n -joustinneuletta. Kerrokselle tulee silmukan vajaa 15 mallikertaa, missä mallikerta on aina yksi 5 o, 5 n -pari. Neulo kuitenkin koko ajan samaa joustinta. Näin mallikerrassa siirrytään aina silmukan verran vasemmalle joka kerroksella ja pinnasta muodostuu kierteinen. Jatka neulomista, kunnes kauluri on halutun korkuinen. Päätä silmukat joustavasti.

Viimeistely

Kauluri on käyttökelpoinen sellaisenaan, mutta jos haluat voit höyryttää sen kevyesti.

Vinkkejä

Kauluria on helppo pienentää tai suurentaa. Mallikerran koko on 10 silmukkaa, joten lisää tai vähennä aina tämän kertalukuja. Pidä kuitenkin huolta, että kerroksen viimeisessä mallikerrassa on yksi silmukka vähemmän. Näin saat oikeiden ja nurjien silmukoiden muodostamat nauhat kiertymään kuin itsestään.

Teksti

Niina Hakkarainen

Lisää Niinasta

Kuvat

Hannu Napari

Ekstra 2011 - Ohjeet

Niina Hakkarainen:
Trombi

Suvi Heikkilä:
Eriikka

Suvi Heikkilä:
Rai

Anni Laine:
Plumfieldin pojat

Eeva Saviranta:
Allegretto

Eeva Saviranta:
Corvus

Eeva Saviranta:
Pilkku

Jenni Österman:
Kierros

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.