Extra long tribute
Niin kauan kuin muistan, minulla on ollut ongelma sukkahousujen ja stay-uppien kanssa – niihin tulee reikiä hyvin nopeasti, monesti jo ensimmäisellä käyttökerralla. Olen aina tiennyt, että voisin neuloa itselleni kauniit sukat tai sukkahousut, mutta sen lisäksi että pitkät pitsisukkaohjeet ovat harvassa, suuri ongelma on, että lähes kaikki pitsisukat ovat yhden koon sukkia. On vain tuuria sopivatko ne minun jalkoihini.
Pitkissä sukissa pituus ei ole ikinä ongelma, sillä pituutta on helppo neuloa lisää. Ongelma on oikea leveys. Vaikka ohjeessa olisikin jokin tapa lisätä silmukoita ja sen lopputulos olisi visuaalisesti esteettinen tai sukan kuvioon sopiva, lisäystapoja on yleensä vain yksi. Yksi tapa tuottaa vain yhdenlaisia sukkia, jotka eivät sovi erikokoisille jaloille. Tämän ohjeen tarkoitus ja idea on tuottaa erikokoisille jaloille sopivia sukkia.
Sukkia voi käyttää niin arki- kuin juhlamekkojen kanssa. Valkoisena sukat ovat myös hieno morsiusasuste. Inspiraatio sukkiin heräsi Knittyssä julkaistuista Tribute-sukista.
Kiitokset ystävälleni Anssille kaavioiden A, B ja C piirtämisestä ja aviomiehelleni Ollille valokuvaamisesta.
Lanka ja langan menekki
Novita Kotiväki (100 % puuvillaa; 100 g / 332 m), 300 g valkoista
Menekki riippuu sukkien koosta ja pituudesta. Mallisukat on tehty lyhyelle ja hoikkajalkaiselle naiselle.
Neuletiheys
32 s ja 40 krs sileää neuletta = 10 cm
34 s ja 40 krs pitsineuletta = 10
Puikot
3 settiä sukkapuikkoja, 2,5 mm tai käsialan mukaan
TAI
Pitkät pyöröpuikot, 2,5 mm tai käsialan mukaan magic loop -tekniikkaa varten
TAI
Kahdet pyöröpuikot, 2,5 mm tai käsialan mukaan kahden pyöröpuikon tekniikkaa varten
Muut tarvikkeet
5–7 mm leveää valkoista kuminauhaa
5–7 mm leveää valkoista satinauhaa
Mittanauha
Ihoystävällinen tussikynä mittojen ottamista varten
Parsinneula
Lankamerkkejä
Virkkuukoukku
Ompeluneula
Ompelulankaa
Koko
Jalkaterässä on kolme kokoa: S, M ja L. Nilkasta ylöspäin sukkia voi neuloa kolmella tavalla, jokainen tapa lisää eri määrän silmukoita.
Ohje ei ole standardikokoinen, neuloja joutuu ottamaan itsestään mittoja, laskemaan muutamia lukuja ja päättämään lukujen perusteella, miten neuloa eteenpäin. Sukista tulee näin omiin jalkoihin sopivat.
Jalkaterän tarkat mitat (S – M – L):
Jalkaterän pituus: 23 cm – 25,5 cm – 28 cm
Jalkaterän ympärys: 17,5 cm – 20,5 cm – 23 cm
Nilkan (leveimmän kohdan) ympärys: 23,5 cm – 23,5 cm – 26,5 cm
Lisäyskaavioiden lisäystiheys:
Kaavio A: 1,1 cm leveyttä per 1 cm korkeutta
Kaavio B: 0,83 cm leveyttä per 1 cm korkeutta
Kaavio C: 0,66 cm leveyttä per 1 cm korkeutta
Ohje
Ennen kuin aloitat
On suositeltavaa neuloa molemmat sukat samaan aikaan. Käsiala saattaa vaihdella, jos sukat neuloo erikseen ja niiden neulomisen välissä on paljon aikaa.
Välttääksesi silmukoiden siirtelyä puikolta toiselle, neulo sukat pyöröpuikoilla. Jos kuitenkin haluat käyttää sukkapuikkoja, tarvitset niitä kolme settiä: kaksi settiä kun neulot molemmat sukat samaan aikaan, kolmannen puikkoja tarvitaan molemmissa sukissa esimerkiksi reiden kohdalla – sukkiin tulee helposti yli 150 silmukkaa ja ne on mukavampaa jakaa viidelle tai kuudelle puikolle neljän sijaan.
Näiden sukkien idea on, että voit sovittaa niitä sitä mukaa kun neulominen etenee. Huomaat heti, jos sukat ovat liian kapeat, leveät, pitkät tai lyhyet ja voit muuttaa neulomista sen mukaan.
Sukat neulotaan ensin varpaista nilkkaan, sitten tehdään mittauksia ja laskuja, joiden perusteella päätetään, miten neulotaan nilkasta polveen. Kun sukat on neulottu polveen, tehdään mittauksia ja laskuja, joiden perusteella päätetään miten sukat neulotaan loppuun, polvesta reiteen.
Älä stressaa mittojesi tarkkuudesta! Mittasi ovat hieman erilaiset kun istut tai seisot. Ne saattavat myös vaihdella tulevaisuudessa, jos painosi muuttuu. Pitsi on sen verran joustavaa, että se korvaa mittausvirheet, pienet painon vaihtelut ja jalkojen eri asentoihin tarvittavan jouston.
Varpaat
Luo 32 – 32 – 32 s Judy's Magic Cast-on -menetelmällä.
Silmukat ovat nyt kahdella puikolla, molemmilla 16 – 16 – 16 s. Lisää silmukkamerkki kerroksen alun merkiksi. Neulo 32 – 32 – 32 o. Lisää 4 s joka kerroksella seuraavan 4 – 5 – 6 kerroksen ajan seuraavasti: *1 o, lisää 1 s neulomalla silmukka etu- ja takareunastaan, neulo oikein kunnes puikolla on 2 s, lisäys, 1 o*. Toista toiselle puikolle. Työssä on yhteensä 48 – 52 – 56 s. Jatka lisäämistä joka toisella kerroksella kunnes työssä on yhteensä 60 – 64 – 68 s. Neulo yksi krs oikein.
Jalkaterä
Silmukkamerkin oikealla puolella on jalkapohja ja vasemmalla jalkapöytä.
Koot S ja M: siirrä yhteensä 4 – 2 s jalkapohjasta jalkapöydälle, eli 2 – 1 s jalkapöydän kummaltakin puolelta. Siirrä myös silmukkamerkin paikkaa, niin että se on jalkapöydän ja -pohjan välissä.
Koko L: Ei tarvetta siirtää silmukoita tai silmukkamerkkiä.
Nyt jalkapöydän puolella on 34 – 34 – 34 s ja jalkapohjan puolella 26 – 30 – 34 s.
Neulo jalkapöydän puolella pitsiä normaalin pitsikaavion mukaisesti kerrokselta 1 – 1 – 13.
Neulo jalkapohjan puolella sileää neuletta.
Neulo pitsiä ja sileää neuletta 48 – 48 – 60 kerrosta.
Lisäykset
Seuraavilla 12 kerroksella lisätään 3 – 3 – 4 s jalkapöydän ja -pohjan väleihin jalkaterän lisäyskaavioiden mukaisesti. Jatka edelleen pitsiä jalkapöydän puolella ja sileää neuletta jalkapohjan puolella, mutta neulo pöydän ja pohjan väleissä jalkaterän lisäyskaavioiden mukaan.
Kantalappu
Sukan kantapää tehdään perinteisenä kantapäänä, mutta koska sukka on aloitettu varpaista, kantapää on “väärinpäin”. Kantalappu tulee siis jalkapohjan puolelle, eikä akillesjänteen tai nilkan kohdalle.
Käytä jalkapohjan 26 – 30 – 34 silmukkaa kantalappuun. Käännä työ niin, että olet neulomassa nurjaa puolta.
Krs 1 (np): *nosta silmukka oikein neulomatta, 25 – 29 – 33 n*
Krs 2 (op): *nosta silmukka nurin neulomatta, 25 – 29 – 33 o*
Toista kerroksia 1 ja 2, kunnes kantalapun pituus on 5 cm.
Kantakäännös
Krs 1 (np): nosta 1 s (oikein) neulomatta, 16 – 18 – 21 n, 2 n yht, käännä työ.
Krs 2 (op): nosta 1 s neulomatta, 8 – 8 – 10 o, ylivetokavennus, käännä työ.
Krs 3 (np): nosta 1 s neulomatta, 8 – 8 – 10 n, 2 n yht, käännä työ.
Krs 4 (op): nosta 1 s neulomatta, 8 – 8 – 10 o, ylivetokavennus, käännä työ.
Toista kerroksia 3 ja 4, kunnes jäljellä on 10 – 10 – 12 s.
Nilkka
Nilkan aloituskrs: virkkuukoukkua apuna käyttäen poimi ja neulo 15 – 15 – 18 s kantalapun oikeasta reunasta, 3 – 3 – 4 o, 34 s pitsikuvion mukaan, 3 – 3 – 4 o, poimi ja neulo 16 – 16 – 19 s kantalapun vasemmasta reunasta ja 10 – 10 – 12 o. Yhteensä 81 – 81 – 91 s.
Kerroksen aloituksen korjaus: 9 – 9 – 13 o, aseta silmukkamerkki. Silmukkamerkki merkitsee krs:n aloituskohdan.
Krs 2: 9 – 9 – 9 o, 34 s pitsikuvion mukaan, 38 – 38 – 48 o.
Krs:t 3–12: neulo 60 – 60 – 60s normaalin pitsikaavion mukaan (9. silmukka, 3. krs) ja 13 – 13 – 23 s koon nilkkakaavion mukaan, loput 8 – 8 – 8 s normaalin pitsikaavion mukaan (1.–8. silmukat 9. kerrokselta).
Nilkasta polveen
Ennen kuin voit jatkaa sukan neulomista, täytyy tehdä mittauksia ja laskea niiden perusteella miten sukkaa neulotaan eteenpäin.
Nilkan ympäryksen mittaaminen
Pue sukka jalkaasi. Piirrä tussilla viiva jalkaasi siihen kohtaan, johon sukka yltää (jalkapöydän puolella). Varo ettet sotke sukkaa tussilla. Ota sukka pois jalasta ja mittaa mittanauhalla nilkan ympärys merkityn viivan kohdalta.
Polven ympäryksen mittaaminen
Seiso ja piirrä viiva n. 5 cm polvilumpiosi yläpuolelle, samaan linjaan nilkkaviivan kanssa. Mittaa ympärys merkityn viivan kohdalta.
Nilkan ja polven välisen pituuden mittaaminen
Istuen lattialla, jalka n. 90 asteen kulmassa, mittaa nilkkaviivan ja polviviivan välinen pituus.
Nilkka-polvi-suhdeluvun laskeminen
Laske nilkka-polvi-suhdeluku seuraavasti:
Nilkka-polvi-suhdeluku = (polven ympärys - nilkan ympärys) / nilkan ja polven välinen pituus
Sopivan neulekaavion valitseminen suhdeluvun avulla:
Jos nilkka-polvisuhdeluku on
- vähemmän tai yhtä suuri kuin 0,70, käytä kaaviota C
- väliltä 0,71 – 1,00, käytä kaaviota B
- enemmän tai yhtä suuri kuin 1,01, käytä kaaviota A
Erityishuomioita kaavion B käytöstä:
Kaavio B eroaa hieman kaavioista A ja C. Jos joudut neulomaan kaavion B useamman kuin yhden kerran, lue nämä ohjeet. Kun olet neulonut kaavion B viimeisen krs:n (krs 48), näet että kaavion pitsi päättyy “reikiin”, eikä “kukkaan”. Kaavio B kuitenkin alkaa “kukan” kohdalta, (kts kaavion B 0. krs).
Jotta voisit neuloa kaavion B uudelleen, kaavio on siis aloitettava “kukan” kohdalta. Kun aloitat B:n neulomista toista kertaa, aloita kaavio B eri kohdasta, pitsissä seuraavan tai edellisen “kukan” kohdalta, eli 17 s oikealle tai vasemmalle. Nyt sukka ei ole enää täysin symmetrinen, sillä silmukoiden lisäyskohta ei ole täsmälleen pohkeen tai reiden takapuolen keskellä. Tämä ei kuitenkaan näy selvästi valmiissa sukassa, sillä lisäyksistä muodostuva pitsi muistuttaa niin paljon normaalia pitsimallia ja sulautuu siihen hyvin.
Jos neulot B kaaviota kolmatta kertaa, saat siirrettyä kaavion aloituskohdan (ja silmukoiden lisäyskohdan) takaisin sukan takaosan keskelle (toinen kerta kaaviota siirtyy, mutta kolmannen voi neuloa samaan kohtaan kuin ensimmäisen).
Koot S ja M
Jos käytät kaavioita B tai C, neulo krs:t 1–12 nilkan lisäkaaviosta, ennen kuin alat työstää kaaviota B tai C. Jatka sitten neulomista kaavion B tai C kerrokselta 25.
Jos käytät kaaviota A, neulo 60 s normaalin pitsikuvion mukaan, 13 s kaavion A mukaan kerrokselta 13 ja loput 8 s normaalin pitsikaavion mukaan.
Koko L
Jos käytät kaaviota A, neulo krs:t 1–12 nilkan lisäkaaviosta, ennen kuin alat työstää kaaviota A. Jatka sitten neulomista kaavion A kerrokselta 25.
Jos käytät kaaviota B tai C, pura viimeisintä kerrosta 31 s (8 s normaalia pitsia ja 23 s jotka neulottiin kaavion mukaan). Työstä juuri puretut 23 s seuraavasti: 2 o, 2 n, 3 o, lk, 9 o, lk, 3 o, 2 n, 2 o (lisätty 2 s, puikoilla yhteensä 93 s). Aloita uusi kerros: neulo 79 s normaalin pitsikaavion mukaan ja neulo 3 s kaavion B tai C mukaan kerrokselta 37, neulo loput 11 s normaalin pitsikaavion mukaan (yhteensä 93 s).Kaikki koot
Jatka normaalin pitsikuvion ja kaavion neulomista.
Jos olet neulonut minkä tahansa kaavion kokonaan ennen kuin sukka yltää polveen asti, aloita sama kaavio uudestaan. Jos käytät kaaviota B, katso ylläolevat erityishuomiot kaavion käyttämisestä. Älä yritä saada kaaviota loppumaan tasan polven kohdalla – voit jättää kaavion kesken ja vaihtaa toiseen kaavioon.
Kun sukka alkaa yltää polven yli, on aika tehdä uusia mittauksia.
Polvesta reiteen
Polven ympäryksen mittaaminen
Koska aikaisemmin tekemäsi tussimerkintä on luultavasti kulunut pois, tee uusi. Pue sukka jalkaan, istu lattialle ja koukista jalka 90 asteen kulmaan. Piirrä viiva siihen kohtaan, johon sukka yltää. Varo ettet sotke sukkaa tussilla. Nouse seisomaan, ja mittaa ympärys viivan kohdalta.
Reiden ympäryksen mittaaminen
Ennen mittausta, mieti miten pitkät sukat haluat. Kun tiedät mihin kohtaan haluat sukkien yltävän, piirrä viiva n. 7 cm alemmas halutusta pituudesta, viiva on samassa linjassa polven viivan kanssa. Seiso ja mittaa reiden ympärys viivan kohdalta.
Polven ja reiden välisen pituuden mittaaminen
Mittaa polviviivan ja reisiviivan välinen pituus.
Polvi-reisi-suhdeluvun laskeminen
Polvi-reisi-suhdeluku = (reiden ympärys - polven ympärys) / polven ja reiden välinen pituus
Sopivan neulekaavion valitseminen suhdeluvun avulla (samat rajat kuin nilkka-polvisuhdeluvun kanssa):
Jos polvi-reisisuhdeluku on
- vähemmän tai yhtä suuri kuin 0,70, käytä kaaviota C
- väliltä 0,71 – 1,00, käytä kaaviota B
- enemmän tai yhtä suuri kuin 1,01, käytä kaaviota A
Jos käytät samaa kaaviota kuin nilkasta polveen, voit jatkaa sitä eteenpäin siltä kerrokselta, jolle jäit.
Jos viimeisin neulomasi krs on jonkin kaavion viimeinen krs (kaavio A: krs 36, kaavio B: krs 48 tai kaavio C: krs 60) ja olet vaihtamassa kaaviosta toiseen, voit aloittaa suoraan uuden kaavion kerrokselta 1.
Jos viimeisin neulomasi krs on jokin muu kuin kaavion viimeinen krs ja vaihdat kaaviota, voi olla että joudut neulomaan samaa kaaviota vielä jonkin aikaa. Katso kaavioiden välisestä siirtymätaulukosta, minkä kaavion miltäkin kerrokselta on mahdollista vaihtaa toiseen kaavioon. Siirtymätaulukossa ilmoitetaan, mikäli vaihto on mahdollista ja montako silmukkaa joudutaan lisäämään tai kaventamaan, ennen kuin voit siirtyä neulomaan toista kaaviota. Lisäykset tai kavennukset kannattaa tehdä vanhan kaavion viimeisellä kerroksella, mahdollisimman keskellä kaavion keskikohtaa. Muutoin lisäyksien tai kavennusten kohdat ovat vapaat. Lisäyksiä saa helposti esimerkiksi jättämällä kavennukset neulomatta, samoin kavennuksia saa tehtyä jättämällä langankierrot neulomatta.
Kaavioiden välinen siirtymätaulukko
Joustinneule reidessä
Laske montako silmukkaa työssä on. Jos silmukkaluku ei ole kahdeksalla jaollinen, kavenna silmukoita sen verran, että luku on kahdeksalla jaollinen.
Neulo 2 o, 2 n -joustinneuletta 3 cm.
Reikärivi:
Krs 1: neulo *2 o, neulo 2 n yhteen, lk*, toista *-*.
Krs:t 2–6: neulo 2 o, 2 n -joustinneuletta.
Neulo kerroksia 1–6 yhteensä 3 kertaa, jolloin sukkaan tulee 3 nauhakujaa. Jos haluat enemmän nauhakujia, voit toistaa kerroksia 1–6 useamman kerran.
Päättele silmukat.
Viimeistely
Käännä sukat ja päättele langanpäät.
Pujota kuminauhaa yhteen nauhakujaan, älä leikkaa sitä poikki vielä. Sovita sukkaa jalkaasi ja mieti kuminauhalle sopiva kireys. Älä kiristä nauhaa liian tiukalle – käytössä se tuntuu ikävältä ja jättää jälkiä ihoon. Nauhakujia ja kuminauhoja on useita, jotta sukat pysyisivät mahdollisimman tukevasti jalassa. Leikkaa kuminauha, ompele sen päät yhteen käsin ompeluneulalla ja -langalla.
Pujota satiininauha kuminauhan päälle. Tee satiininauhasta rusetti ja leikkaa nauha, voit ommella rusetin kiinni, ettei se aukea. Laita kuminauha ja satiininauha samalla tavalla molempien sukkien kaikkiin nauhakujiin.