Stitch Maps – uudenlainen tapa tehdä neulekaavioita
Perinteiset neulekaaviot perustuvat ruudukkoon, jonka jokaisessa ruudussa on yksi neulemerkki, joka kertoo miten silmukka neulotaan. Stitch Maps -neulekaaviossa on käytössä samat tutut neulemerkit, mutta ruudukot on nakattu mäkeen. Näin kerrokset ja silmukkapylväät voivat käyttäytyä kuten ne oikeassa neuleessakin tekevät. Ne aaltoilevat, yhdistyvät ja jakaantuvat muodostaen elävän neulepinnan. Perinteisestä ruutukaaviosta ei aina ole ihan helppoa hahmottaa, miltä valmiin neulepinnan pitäisi näyttää, mutta Stitch Maps -kaaviosta sen näkee helposti.
Perinteinen feather and fan -pitsineule ruutukaaviona:
Sama mallineule Stitch maps -kaaviona:
Rekisteröitymällä Stitch Maps -verkkosivustolla voi kuka tahansa luoda kaavion mallineuleelle. Perustaso on ilmainen ja sillä voi luoda kaavioita, tallentaa ne sekä tulostaa omaan käyttöön. Sivustolla voi myös selata muiden käyttäjien tekemiä kaavioita. Sivusto on englanninkielinen, mutta itse kaavioiden lukeminen ei vaadi suurta kielitaitoa, sillä neulemerkit ovat kansainvälisesti käytettyjä. Mikäli yleinen neulesanasto on tuttua englanniksi, onnistuu kaavioiden luominen pienellä harjoituksella. Kaksi maksullista tasoa tarjoavat lisäominaisuuksia, kuten mahdollisuuden tallentaa kaavio yksityiseksi, seurata työssä meneillään olevaa kerrosta sekä tallentaa hyvälaatuisia kuvia omissa ohjeissa käytettäviksi.
Kokeilin itse Stitch Maps -sivustoa Nami-lapasten kaavioiden tekoon. Koska olin tekemässä ilmaisohjetta, kysyin sivuston ylläpitäjiltä ja Stitch Mapsin luojilta onko mahdollista hyödyntää kaavioita ilmaisohjeissa ilman 60 dollarin hintaista Premium-tiliä. Heidän luvallaan liitin Namin ohjeeseen linkit kaavioihin sanallisten ohjeiden lisäksi.
Lisätietoja:
Stitch maps