Kehruun muovinen nykyhetki
Tietokoneiden ja uuden teknologian kehitys vie maailman päivä päivältä lähemmäs monessa scifi-kirjassa kuvattua todellisuutta, jossa nappia painamalla pieneen luukkuun materialisoituu kuppi teetä. Uusin tavallisten ihmisten saataville edistynyt teknologinen innovaatio on 3D-tulostus. Taiteilijat ja käsityöläiset ovat ottaneet tämän teknologian nopeasti haltuunsa ja esimerkiksi hyvin vanhanaikaiseksi miellettyyn kehruuseen 3D-tulostus on tuonut jo uusia tuulia. Myös Ullan toimittajat ovat kokeilleet joitakin 3D-tulostettuja tuotteita.
3D-tulostuksella tarkoitetaan yleensä prosessia, jossa muovia tai muuta materiaalia ruiskutetaan kerroksittain niin, että ohuista siivuista syntyy kolmiulotteinen esine. Yleisin tekniikka kuluttajille suunnatuissa tulostimissa on fused deposition modeling, jossa materiaali on valmiiksi ohuena nauhana. Tätä nauhaa kerrostetaan printattavan esineen pintaan ja sulatetaan siihen kiinni. Tekniikalla on kuitenkin rajoituksensa. Seuraava kerros kiinnittyy aina edelliseen ja tyhjän päälle ei voi tulostaa.
Tulostusta varten tulostettavasta esineestä on suunniteltava tietokoneella kolmiulotteinen malli, jonka voi tehdä kokonaan itse sopivalla ohjelmalla. Erilaisista esineistä ja muodoista löytyy myös valmiita malleja avoimesti saatavissa olevista tietokannoista. Jos tarvitaan kopio olemassa olevasta esineestä, 3D-skannerilla voidaan valmistaa digitaalinen malli, jota voidaan käyttää uuden tulostuksessa. Tulostimen ohjelmisto pilkkoo mallin ohuiksi siivuiksi tulostusta varten.
Vaikka tekniikka on vasta viime vuosina tullut kuluttajien tietoisuuteen, on se kuitenkin jo kolmisenkymmentä vuotta vanha. Teknologian ikä vaikuttaa sen hintaan. Patenttien vanhennuttua alalle on syntynyt mittava harrastajayhteisö, joka tuottaa ohjelmistoja ja mallikirjastoja open source -periaatteella. Askartelunhaluinen pääsee alkuun ostamalla tee se itse -paketin, mutta printata voi myös joillakin yhteiskäytössä olevilla koneilla. Helsingissä Aalto-yliopiston FabLab tarjoaa tulostinta ulkopuolisten käyttöön avoimina päivinä. Myös kirjaston Kaupunkiverstaassa on mahdollisuus tulostimen käyttöön. Kaupallisia tulostuspalveluita on niin kotimaassa kuin ulkomaillakin.
Rukin rulla: Akerworks
Akerworksin 3D-tulostettu rukin rulla oli ensimmäinen kosketukseni 3D-tulostukseen. Tutustuin projektiin jo ennen kuin tuote oli kaupallisesti saatavilla ja rullaa vasta ideoitiin lahjaksi innokkaalle kehrääjälle. Omistan Majacraftin rukin, johon tilasin valkoisen ja keltaisen sporttirullan Tour de Fleeceä varten.
Rullat ovat paljon kevyempiä, kuin rukkivalmistajan omat. Rullan keskiosana on ohut alumiiniputki ja rullan päädyt kiinnitetään siihen yksinkertaisella lukitusmekanismilla. Erityisen viehättävää näissä rullissa on niiden värikkyys ja päätyjen koristeellinen kuviointi, omat rullani ovat polkupyörän pinnoista inspiraationsa saanutta mallia. Rullien kokoontaittuvuus parantaa kevyiden rullien kuljetettavuutta ja keskiosan alumiiniputki yksinkertaistaa 3D-tulostettavaa kappaletta. Kehruuominaisuuksiltaan nämä keveät ja kauniit rullat ovat onnistuneita.
Turkkilainen värttinä: TurtleMade
Tilasin ensimmäisen turkkilaisen värttinäni TurtleMade-verkkokaupasta halvan hinnan houkuttelemana. Värttinän tuntuma on muovinen ja filamentit erottuvat pinnasta pienenä raidallisuutena. Pinta ei kuitenkaan takerru häiritsevästi kuituun. Väreinä värttinässä on läpikuultavaa sinistä ja mattapintaista violettia. Tarkasteltaessa läpikuultavaa osaa valoa vasten, erottuu sen sisällä mehiläiskennorakenne. Tämän rakenteen ansiosta värttinän ei tarvitse olla täyttä muovia. Painoa sillä on 35 grammaa.
Olen ehtinyt kehrätä värttinällä nyt 50 grammaa kuitua. Värttinä ei pyöri erityisen nopeasti, mutta on kohtalaisen vakaa ja pyörii pitkään. Pitsivahvuuden kehruun ja erinäisten lattiakosketusten jälkeen värttinän suuremmassa poikkipuussa on halkeama, mutta se on edelleen yhtenä kappaleena. Sanoisin, että se on ehdottomasti edullisen hintansa väärti.