Ulla 03/16

Shaela

Noin vuosi sitten sain lahjaksi ihanaa paksua itsekehrättyä ja juuri palmikoiden neulomiseen sopivaksi kerrattua lankaa. Inspiraatio antoi odottaa itseään, mutta loppukesästä palaset loksahtivat paikoilleen ja sopivasti syyspäivien viiletessä valmistui Shaela.

Shaela on pisaraponcho, eli se neulotaan suorakaiteen muotoisena pitkänä huivina. Kun työ on tarpeeksi pitkä, huiviosa päätellään ja ommellaan päättelyreuna kiinni työn reunaan. Lisää lämpöä tuo muhkea kaulus, jonka voi neuloa juuri niin korkeaksi kuin lankaa riittää.

Lanka ja langan menekki

Käsinkehrättyä shetlanninlampaan villaa (100 % villaa; noin 100 g / 150 m), 430 g

Vaihtoehtoiseksi langaksi käy mikä tahansa teollisesti valmistettu lanka, jolla saat palmikkoneuleessa suurin piirtein ohjetta vastaavan silmukkatiheyden: kerrostiheydellä ei ole suurta merkitystä, mutta silmukkatiheys vaikuttaa suoraan valmiin ponchon leveyteen.

Neuletiheys

Noin 18 s ja 20 krs pintaneuletta ruutupiirroksen mukaan = 10 cm

Yhden mallikerran leveys on noin 38 cm ja korkeus noin 12 cm

Puikot

Pyöröpuikot, 6 mm tai käsialan mukaan

Koko

Yksi koko

Ohje

Huiviosa

Luo 68 s. Aloita sitten pintaneule ruutupiirroksen mukaan. Ensimmäinen krs on työn nurjan puolen krs. Neulo suorakaiteen muotoinen kappale, jonka pituus on noin 130–135 cm. Lopeta työ neulottuasi viimeksi ruutupiirroksen kerroksen 24 ja päättele kaikki silmukat löysästi.

Ompelu ja kaulus

Ompele seuraavaksi poncho pisaran muotoon. Taita huivin se pää, jonka silmukat juuri päättelit (ompelukaaviossa A) huivin reunaa vasten (ompelukaaviossa B) ja ompele pää kiinni huivin reunaan. Aloita ompelu ponchon ulkoreunaan jäävästä kulmasta ja ompele kohti pääntietä. Tässä vaiheessa voit säätää pääntien kokoa ja halutessasi kevyesti levittää huiviosaa auki niin, että saumasta tulee vähän pidempi kuin huiviosan leveys muuten on.

Poimi pääntieltä neljällä jaollinen määrä silmukoita. Kuvien ponchossa kauluksen silmukkamäärä on 132 s. Neulo 2 o, 2 n -joustinta suljettuna neuleena, kunnes kaulus on sopivan mittainen. Kuvissa kauluksen korkeus on hieman yli 20 cm. Päättele silmukat löysästi joustinta neuloen.

Viimeistely

Päättele langanpäät. Halutessasi kastele työ ja levitä tasaiselle alustalle mittoihinsa kuivumaan. Älä höyrytä, etteivät palmikot litisty. Huomaa myös, että paksu neule on kasteltuna hyvin raskas. Varo nostelemasta työtä märkänä, ettei se veny.

Kaaviot

Teksti ja kuvat

Kristel Nyberg

Lisää Kristelistä

Ulla 03/16 - Ohjeet

Johanna Halonen:
Saniaisponcho

Karoliina Härkönen-Clive:
Asperitas

Emma Karvonen:
Pato

Tarja Kaukonen:
Smoke on the Water

Tarja Kaukonen:
Purple rain

Maija Koskinen:
Lodicula

Reeta Huhtala:
Tuplatwist

Kristel Nyberg:
Shaela

Tiina Väätäinen:
Anna Karenina

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.