Ulla 03/16

Saniaisponcho

Mihin sitä seepra raidoistaan pääsisi ja Mekkolan neuloja saniaiskuviostaan? Ei mihinkään. Tällä kertaa saniaispitsiä on reilunkokoisen ponchon verran. Poncho neulotaan kahtena suorakaitaleena, joista jälkimmäisen silmukat poimitaan ensimmäisen kaitaleen sivusta. Ensimmäisen kaitaleen aloitusreunaan ja toisen lopetusreunaan neulotaan kuuden kerroksen korkuinen joustin kierrettynä 1 o, 1 n -joustinneuleena Kierretyssä joustinneuleessa silmukat neulotaan takareunastaan, jolloin oikeat ja nurjan silmukat erottuvat paremmin. Jos haluat tehdä pienemmän ponchon, käytä sivujen pituuden mittasuhteena samaa 7:10, mutta jätä vähintään 24 cm tilaa pääntielle, jos teet ponchon aikuiselle.

Pitsineule on sama kuin Saniaissukissa (Ulla 1/2015), Saniaiskeepissä (Ulla 3/2015), Saniaisrannekkeissa (Ulla 3/2015), Saniaispipossa (Ulla 1/2016) ja Saniaishuivissa (Ulla 2/2016). Pitsineule on muokattu Lesley Stanfieldin ja Melody Griffithsin kirjasta Neulemallien käsikirja (Moreeni 2014) kuviosta 129 Haarautuva saniainen.

Lanka ja langan menekki

Lang Yarns Novena (50 % villaa, 30 % alpakkaa ja 20 % polyamidia; 25 g / 110 m) 400 g ruskeameleerattua (väri 768)

Langaksi soveltuu myös mikä tahansa muu lanka, kunhan neuletiheys on suunnilleen sama ja neulos laskeutuu kauniisti. Novena on virkatun rakenteensa ansiosta hyvin kevyttä lankaa, joten muilla langoilla neulottaessa langanmenekki grammoina voi poiketa paljonkin ilmoitetusta. Metreinä laskettuna menekki on noin 1 750 m.

Neuletiheys

22 s ja 24 krs sileää neuletta = 10 cm

Puikot

Pyöröpuikot, 3,55 mm tai käsialan mukaan
Silmukoiden poimimista varten vähintään 1 mm kapeammat ja päättelyä varten vähintään 1 mm paksummat pyöröpuikot, kuin millä neulot työn.

Muut tarvikkeet

Virkkuukoukku, 34 mm
Kanavaneula päättelyä varten

Koko

70 cm x 100 cm, pääntien leveys 30 cm

Ohje

Luo 171 s ja neulo kierrettyä 1 o, 1n -joustinneuletta 6 krs:ta.

Jatka kierrettyä joustinneuletta molemmissa reunoissa 5 silmukalla. Neulo niiden välissä pitsineuletta kaavion mukaan yhteensä 30 mallikerran verran eli noin 100 cm. Huom. Voit lisätä merkkilangan kaitaleen oikeaan reunaan, kun olet neulonut 21 kokonaista mallikertaa ja vielä 2 krs seuraavasta mallikerrasta. Tässä on toisen kaitaleen silmukoiden poimimisen päättymiskohta D.

Neulo pitsineuloksen jälkeen vielä 1 krs sileää neuletta vähintään 1 mm isommilla puikoilla. Katkaise lanka ja päättele silmukat virkkuukoukulla kerroksen alusta lähtien ketjuttamalla. Voit myös silmukoida lyhyen sivun BC pitkään sivuun CB, jolloin jätä nyt viimeinen kerros neulomatta ja silmukat päättelemättä. Ensimmäiseen kaitaleeseen pitäisi olla kulunut kahdeksan kerää ohjeen mukaista lankaa eli puolet varatusta lankamäärästä.

Poimi toisen kaitaleen silmukat ensimmäisen kaitaleen oikeasta reunasta kohdasta AD. Vaihda normaalikokoa noin 1 mm pienempiin puikkoihin, jotta silmukat eivät veny liian suuriksi. Taivuta reunan joustinneuleesta nurja puoli näkyviin ja poimi 171 s nurjalta puolelta joustinneuleen ensimmäisen nurjan silmukan reunasta (poimi jokainen silmukka). Jos teet ponchosta pienemmän, varmista, että poimittu osuus AD vastaa pituudeltaan ensimmäisen kaitaleen leveyttä.

Neulo poimittujen silmukoiden molempien reunojen viidellä reunasilmukalla kierrettyä joustinneuletta ja keskimmäisillä silmukoilla pitsineuletta. Neulo ensimmäisen kaitaleen tavoin yhteensä 30 mallikertaa.

Neulo vielä 6 krs:ta kierrettyä joustinta kaikilla silmukoilla. Neulo lisäksi 1 krs vähintään 1 mm isommilla puikoilla ja päättele virkkuukoukulla kerroksen alusta lähtien ketjuttamalla.

Yhdistä ensimmäisen kaitaleen lyhyt sivu BC toisen kaitaleen pitkään sivuun CB kaavion mukaan jos olet jättänyt ensimmäisen kaitaleen silmukat odottamaan, etkä ole päätellyt niitä.

Viimeistely

Päättele langanpäät. Höyrytä poncho kevyesti.

Kaaviot

Ohjeet

Johanna Halonen

Lisää Johannasta

Ulla 03/16 - Ohjeet

Johanna Halonen:
Saniaisponcho

Karoliina Härkönen-Clive:
Asperitas

Emma Karvonen:
Pato

Tarja Kaukonen:
Smoke on the Water

Tarja Kaukonen:
Purple rain

Maija Koskinen:
Lodicula

Reeta Huhtala:
Tuplatwist

Kristel Nyberg:
Shaela

Tiina Väätäinen:
Anna Karenina

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.