Ulla 03/15

Maisteritason sukkakirja tosineulojille

Blogistaan tuttu Tiina Kaarela on nyt julkaissut ensimmäisen neulekirjansa Puikkomaisterin sukkakirja. Kirjan uskomattoman kauniit ja värikkäät sukat on neulottu mm. kotimaisten värjäreiden ohuista sukkalangoista. Sukkia kirjassa on moneen lähtöön niin pitkillä kuin lyhyillä varsilla. Suurimmassa osassa päätekniikkana on kirjoneule, mutta myös pitsiä ja nostetuilla silmukoilla muodostuvia kuvioita on hyödynnetty ohjeissa. Mukana ovat myös yhdet säärystimet sekä kämmekkäät. Kirjoneulekuvioihin on haettu innoitusta mm. virolaisesta neuleperinteestä. Erityisesti Muhun ohdakkeet sekä Loistavat niityt edustavat tätä perinnettä ja erottuvat joukosta edukseen.

Ohjeiden taitto on selkeä. Kuvat ja kaaviot ovat yleensä omilla sivuillaan ja teksti mukavan väljää. Kokovaihtoehtoja sukkiin on kaksi tai kolme hieman vaihtelevalla välillä: naisten sukissa yleensä 37/38 ja 39/40, miesten sukissa hieman suuremmat. Tekniikkaosio neuvoo tarvittaessa ohjeiden muokkaamisessa. Ohjeissa sovelletaan monta tapaa tehdä kantapää ja kiilakavennukset, ja ohjeiden tulkinta vaatiikin toisinaan auetakseen hyvää sukan rakenteen tuntemusta. Suurin osa sukista aloitetaan varresta.

Tekstin tunnelma on kautta linjan hyvin henkilökohtainen. Ohjeiden alussa on aina lyhyt selvitys sukkien innoituksesta ja innoittajista, jotka usein kuuluvat kirjoittajan lähipiiriin. Puikkomaisteri myös puhuttelee lukijoitaan hyvin suoraan ja kehottaa tutustumaan lisäohjeisiin ja osallistumaan myös sosiaalisessa mediassa.

Kuvaaja Susa Junnola on saanut pääosin karussa vanhassa tehdasympäristössä kuvattuihin koko sivun kuviin vangittua sopivasti vanhan ajan tunnelmaa. Keskiössä ovat kuitenkin sukat ja kaikki neulojaa kiinnostavat yksityiskohdat näkyvät selvästi. Kaavioissa häiritsee hieman, että ruudukko on kovin himmeä voimakkaan värisiä kuvioita vasten ja neuloja joutuu hieman tihrustamaan erottaakseen, onko kaaviossa vierekkäin viisi vai kuusi samanväristä silmukkaa. Kaaviot ovat sentään suurikokoiset, vaikka se monissa tapauksissa tarkoittaakin, että kaavio on jaettu kahteen osaan aukeaman yli.

Kirjan tekniikkaosio on pullollaan hyviä vinkkejä mm. sukan rakenteisiin ja kirjoneuleen neulomiseen, mutta ne on ripoteltu hieman hajanaisen tekstin sekaan. Erityisesti tämä osuus olisi voinut hyötyä hieman tarkemmasta editoinnista, mutta toisaalta rönsyilevyys voi olla osa tekstin henkilökohtaista otetta. Puikkomaisterin itsensä sanoin: "Jos olet pedantti perfektionisti, tulet joka tapauksessa aina pettymään muiden töihin, eikä tämä kirja ole poikkeus ;-)"

Tiina Kaarela: Puikkomaisterin sukkakirja
Kustannusosakeyhtiö Moreeni, 2015
ISBN 978-952-254-232-8

Teksti

Reeta Huhtala

Lisää Reetasta

Ulla 03/15 - Artikkelit

Taija Elo:
Tuin turinat

Suvi Heikkilä:
Patalappukirja

Reeta Huhtala:
Kerrospukeutumista Fiskarsilaisittain

Reeta Huhtala:
Maisteritason sukkakirja tosineulojille

Reeta Huhtala:
Neulo ilman puikkoja

Reeta Huhtala:
Ulkoa ja sisältä aukeavan kerän keriminen

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
2021: Neulontaseikkailu

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Saumatta ja sovittaen

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
West ja Teague Suomessa – tunnelmia Tampereelta

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Sukkia romantikolle

Karoliina Härkönen-Clive:
Villasukat – kädenojennus turvapaikanhakijoille

Karoliina Härkönen-Clive:
Anna Verschik: Saumattomat neuleet

Johanna Koski:
Kääntöneuleet

Nea Nygård:
10 faktaa Stephen Westistä

Useita kirjoittajia:
Uusia sekoitelankoja

Useita kirjoittajia:
Uusia trendilankoja

Useita kirjoittajia:
Tweediä ja tekstuuria

Useita kirjoittajia:
Täysvillaiset uutuuslangat

Useita kirjoittajia:
Värien juhlaa villasekoitteissa

Vi0let:
Koukkuneulonta ‐ neulottu lopputulos virkkaamalla?

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.