Ulla 03/10

Nancy Bush: Pitsihuivit neuloen – Kauneimmat virolaiset pitsimallit

Nancy Bushin Pitsihuivit neuloen on tutkimusmatka Viron pitsineuleperinteeseen. Bush on viettänyt aikaa Haapsalun ja Tallinnan neulojien parissa, vieraillut museoissa ja haastatellut ihmisiä. Hänen tavoitteenaan oli kertoa Haapsalun pitsineuleiden tarina sekä tallentaa malleja, jotka liittyvät tähän tarinaan. Näistä tavoitteista syntyi Pitsihuivit neuloen.

Kirjan alussa kerrotaan lyhyesti Haapsalun huivien tarina niiden synnystä nykytilaan. Seuraavaksi paneudutaan huivin anatomiaan ja kerrotaan, millainen perinteinen Haapsalun huivi on ja miten se neulotaan. Osiossa annetaan mm. neuvoja erikoissilmukoiden ja nyppyjen tekoon, viimeistelyyn ja pingoitukseen. Kirjan lopussa on osio perinteisiä ja klassisia virolaisia pitsimalleja, jotka ovat peräisin eri lähteistä, kuten Triinu-lehdestä. Malleissa on pitsihuivin keskiosaan sopivia ja reunapitsimalleja, ja ne on esitetty kuvin ja kaavioin.

Suurimman osan kirjasta vievät itse huiviohjeet. Niitä onkin runsaasti, 14 kpl. Suurin osa ohjeista on Nancy Bushin käsialaa, ja niiden innoittajina ovat olleet uudet ja vanhat huivit ja huivimallit. Kolme ohjeista on uudelleenjulkaisuja. Madlin-huivi on ilmestynyt aiemmin Interweave Knits -lehden kesän 2004 numerossa, ja kaksi huivia, Neliöhuivi kruununprinssille ja Kesäinen kolmiohuivi, ovat molemmat ilmestyneet aiemmin Triinu-lehdessä. Nämä kaksi huivia eivät ole Nancy Bushin käsialaa, vaan ne ovat virolaisten suunnittelemia.

Huiviohjeet ovat monipuolisia: mukana on niin neliöhuivia kuin suorakaidetta ja kolmioita sekä isoja ja pieniä huiveja kaulahuivikoosta isoon juhlashaaliin ja kaikkea siltä väliltä. Suurin osa huiveista on neulottu hyvin ohuesta pitsilangasta, mutta mukaan mahtuu pari myös hieman paksummasta langasta tehtyä työtä. Ohjeiden rakenne on selkeä, ja kaikissa on mukana kaaviot. Ohjeissa käytetyt langat ovat hieman erikoisempia, joten niitä tuskin löytyy Suomesta. Ohjeissa on kerrottu langan laatu numeroilla, esimerkiksi pitsilanka (nro 0 lace), mutta luokitteluja ei ole selitetty missään. Kenties asia on englanninkielisille neulojille päivänselvä, mutta kaikki eivät ole moiseen numeeriseen langantyypittelyyn tottuneet. Ohjeisiin käytetyistä langoista on kuitenkin annettu tarkat tiedot, ja niiden juoksevuustieto auttaakin hakemaan sopivaa vaihtoehtoa.

Ulkoasultaan kirja on yksinkertainen ja selkeä. Huiveista on useita kuvia, ja ne ovat tarpeeksi suuria ja havainnollisia, jotta yksityiskohdatkin erottuvat. Kirja on mukavan kokoinen käsiteltäväksi, ja se on tukevan oloinen, vaikka se onkin pehmeäkantinen.

Koska kyseessä on käännösteos, niin vielä muutama sana itse käännöksestä. Se vaikuttaa hyvältä, ohjeet ovat selkeitä, ja niissä on käytetty oikeita termejä. Ainoa, mikä hieman osui silmään, oli käytetyt mitat – tuumat on muutettu senteiksi ja muutamissa kohdissa päästäänkin hieman hassuihin ”noin 132,5 cm” -tyylisiin ilmauksiin. Tämä tosin on perua alkukielisestä painoksesta, sillä siinä on mitat sekä tuumina että sentteinä. Valitettavasti suomenkieliseen painokseen ei ole korjattu ohjeissa jo havaittuja virheitä. Virheet ovat pääosin kaavioissa, ja Atena Kustannus onkin luvannut laittaa erratan kotisivulleen. Arvostelun kirjoittamisen aikaan kustantamon sivulla ei ollut vielä mitään, mutta korjaukset löytyvät myös Interweave Knitsin sivulta.

Nancy Bushin Pitsihuivit neuloen on monipuolinen teos pitsihuivien ystäville. Siitä löytyy neulottavaa niin aloittelijoille kuin edistyneemmille. Ja jos valmiiden ohjeiden neulomiseen kyllästyy, voi käyttää hyväkseen kirjan pientä mallineuleosiota ja suunnitella oman pitsihuivin.

Kirja Atena Kustannuksen verkkosivulla

Kirjan errata Interweave Knitsin sivulla

Katso tarjous kirjasta jäsensivuilta!

Tiedot

Nancy Bush: Pitsihuivit neuloen – Kauneimmat virolaiset pitsimallit
Suomennos Mirja Muurinen
Atena Kustannus Oy, 2010
ISBN: 978-951-796-657-3