ETUSIVULLE - OHJEET - ARTIKKELIT - NEUVOT - KYSY ULLALTA - ULLAKKO - INFO - BLOGI
 

 

Nimda-liivi

 

Tätä kevyttä kesäneuleliiviä voi käyttää sekä arkena että kesäisissä juhlissa eikä se vieroksu talveakaan. Monikäyttöinen liivi sopii monelle vartalotyypille.

Lanka ja langan menekki

Novita Ibiza, vaalea turkoosi (368), (54% puuvillaa, 46% akryyliä) 350g

Lanka voidaan pestä hienopesussa 40-asteessa.

Puikot

pitkät puikot tai pyöröpuikko 6 mm
apupuikko
pari 6 mm puikkoa, esim. sukkapuikkoa takakappaleen yläosaa varten

Neuletiheys

16 s / 10 cm

Muut tarvikkeet

virkkuukoukku 6 mm päättelyä varten

Parsinneula saumojen ompelua ja langanpäiden päättämistä varten.

Nappi, nauhaa, rintaneula tms, jolla kiinnität liivin edestä yhdestä kohtaa.

Voit käyttää kahta Ibiza-langasta virkattua nyöriä kiinnitykseen tai vaikkapa nahkanauhaa. Nyörien päät voi koristella puuhelmin tai askartelumassasta itsetehdyillä helmillä (ohjeita massan käyttöön Ulla-lehden numerossa 1/2005).

Voit käyttää kiinnitykseen myös vetoketjua, tai voit laittaa nappeja useampaankin kohtaan. Jos käytät nappeja, muista neuloa napinlävet toiseen etukappaleista tai virkkaa nappia varten lenkki neuleen reunaan.

Koot

Kuvan koko on L. Sen pituus on hartialta helmaan 70 cm ja leveys tasossa n.54 cm. Neule joustaa hyvin, ja koska sen takakappale on leveämpi kuin etukappaleet ja neule on edestä hieman auki, voi myös XL-kokoinen käyttää kokoa L.

Ohjetta voi helposti muunnella myös erikokoiseksi.

  • Jos haluat S/M-koon, jätä takakappaleesta yksi 16 silmukkaa leveä mallineulekerta pois ja neulo muuten ohjeen mukaisesti. Malli muuttuu hieman, sillä tässä versiossa takakappale ei ole enää leveämpi kuin etukappaleet. Tähän kokoon riittää 300 g lankaa.
  • XL-kokoisen neuleesta saat, kun lisäät sivusaumakohtiin neuleen reunoissa neulottaessa 3 silmukkaa helmineuletta sekä etukappaleissa että takakappaleessa. Kun alat kaventaa kädentien kohdalta, päättele nämä 3 silmukkaa sekä etukappaleissa että takakappaleessa ja jatka ohjeen mukaan. Varaa lankaa 350 g.
  • XXL-kokoiseen neuleeseen neulotaan reunojen kolmen silmukan helmineuleen lisäksi etureunan palmikkojen sivuille kolmen silmukan helmineuleosuuksien sijaan viisi silmukkaa helmineuletta. Tällöin olkapään kohta etukappaleissa on kummaltakin puolelta 4 silmukkaa leveämpi eli 30 silmukkaa. Myös tässä variaatiossa ennen kavennuksia kädenteiden kohdalla päätetään sivuilta 3 silmukan helmineule ja jatketaan kavennuksia ohjeen mukaan. 400 g lankaa riittää tähän kokoon.

Ohje

Mallineuleet

Pitsineule

Mallineulekerta on 16 silmukkaa leveä ja neljä kerrosta korkea + loppuun vielä 3 s: 1 s kiertäen oikein, 1s nurin, 1 s kiertäen oikein.

Kerrokset 1, 2 ja 4

*1 s kiertäen oikein, 1 s nurin, 1 s kiertäen oikein, 13 s oikein*, 1 s kiertäen oikein, 1 s nurin, 1 s kiertäen oikein. Toista *-*.

Kerros 3

*1 s kiertäen oikein, 1s.n, 1 s kiertäen oikein, 4 s oikein yhteen [lk, 1 s oikein (toista 5 kertaa)], lk, 4 s oikein yhteen*, 1 s kiertäen oikein, 1 s nurin, 1 s kiertäen oikein. Toista *-*.

Helmineule

Neulotaan 1n, 1o- neulosta ja seuraavalla kerroksella oikean silmukan kohdalla nurin ja nurjan silmukan kohdalla oikein.

Ylivetokavennus

Nosta 1 s neulomatta, neulo 1 s ja nosta nostettu silmukka neulotun silmukan yli.

Takakappale

Luo 99 silmukkaa ja neulo ainaoikein-neuletta 4 kerrosta.

Aloita pitsineule. Neulo, kunnes reikäkerroksia on 20.

Tästä eteenpäin reikäkerrokset loppuvat, mutta 1 s.kiertäen o, 1 s n, 1 s.kiertäen o-jaksot jatkuvat ylös asti. Neulo vielä 6 kerrosta ja aloita kavennukset: Kavennukset tehdään siten, että työn oikeassa reunassa tehdään ylivetokavennus kolmen silmukan jälkeen ja vasemmassa reunassa neulotaan 2o yht. kun silmukoita on jäljellä 5. Reunojen 1o. kiertäen, 1s. n., 1o.kiertäen-osuuksia jatketaan ylös asti. Neulo ylivetäen kavennetut kohdat nurjalla puolella kiertäen nurin. Neljän kerroksen ajan kavenna yksi silmukka kummastakin reunasta sekä oikeilla, että nurjilla kerroksilla, tämän jälkeen kavenna neljän kerroksen verran vain oikeilla kerroksilla. Kummastakin reunasta siis kaventuu 6 silmukkaa ja kavennusten jälkeen takakappaleessa on silmukoita 87.

Neulo, kunnes kerroksia on 53 alkaen viimeisestä reikäkerroksesta. Neulo sitten reunimmaiset 16 s niinkuin ne ovat ja helmineuletta keskimmäiset silmukat. Jatka näin 4 kerroksen ajan.

Päättele keskimmäiset 35 silmukkaa ja jatka vielä pari kerrosta silmukoita molemmin puolin siten, että reunimmaiset 16 s neulotaan niinkuin ne ovat ja 10 sisemmällä silmukalla jatketaan helmineuletta. (Koossa xxl pitää huomioida helmineuleen määrä ja suhteuttaa se etukappaleen palmikoiden leveämpiin helmineuleosioihin eli helmineuleosa neuleen keskellä on 8 silmukkaa leveämpi. Koossa S/M silmukoita on 16 kpl vähemmän, joten pääntiellä päätetään vain keskimmäiset 19s.)

Päättele olkasilmukat.

Etukappaleet

Luo 45 s. Neulo ainaoikein-neuletta neljä kerrosta.

Aloita pitsineule. Neulo ensin kaksi mallikertaa pitsineuletta, sitten 3 s. helmineuletta 4 s. o, 3 s. helmineuletta. Samoilla kerroksilla kun teet reikäkerroksen pitsineuleeseen, teet myös palmikonkierron helmineuleosioiden väliselle neljälle silmukalle siten, että toisessa etukappaleessa otat 2 s. apupuikolle työn eteen, 2 s.o, neulo silmukat apupuikolta. Toisessa etukappaleessa laitetaan 2 s. apupuikolle työn taakse, 2 s. o, neulo silmukat apupuikolta.

Jatka neulomista, kunnes reikäkerroksia on 20. Jatka tästä eteenpäin mallineuleen 1 s.k.o. , 1 s.n, 1 s.k.o.-osioita kuten aiemminkin, samoin helmineuletta ja palmikkoa, mutta jätä reikäkerrokset pitsineuleesta pois.

Neulo kuusi kerrosta ja aloita kädentien kavennukset ja kaula-aukon kavennukset: tee kädentien kavennukset samalla tavoin kuin takakappaleessakin ja kaula-aukon kavennukset joka 4 krs. samalla, kun teet palmikonkierronkin.

Muista, että työn oikealla puolella oikeassa laidassa tehtävät kavennukset tehdään ylivetäen ja työn vasemmassa laidassa olevat kavennukset neulomalla 2o. yht. Nurjalla ylivetokavennus neulotaan kiertäen oikein.

Kaula-aukon kavennus tehdään 13 silmukan päässä reunasta, jotta helmineule, palmikko ja *1 s. k. o., 1s. n., 1s. k. o* -osio jäävät yhtenäiseksi reunaksi. Pääntien kavennuksia jatketaan, kunnes kerroksia on viimeisestä reikäkerroksesta laskien 59. Tällöin silmukoita on jäljellä 26 ja palmikonkiertoja on tehty alareunasta laskien kaiken kaikkiaan 34. Päättele silmukat koukulla 6.

Tee toinen etukappale peilikuvaksi.

Viimeistely

Ompele olkasaumat ja sivusaumat.

Päättele langanpäät.

Höyrytä kevyesti, mutta vältä pitsineulekohtia, koska ne eivät litistyessään näytä enää yhtä plastisilta. Keskity höyryttämisessä neuleen etureunoihin, jotta saat helposti neuleen alareunaa ylöspäin vetävän helmineuleen jämäkämmäksi. Tarvittaessa venytä helmineulekohtaa hieman. Vältä höyryttämästä palmikkokuviota litteäksi. Yläosan sileä neulepinta höyrytetään kevyesti. Jos kädenteiden höyryttämisestä huolimatta häiritsee niiden rullautuminen, voi ne ommella päärmeiksi pienillä pistoilla tai virkata niihin rapuvirkkauksella reunus.

Viimeiseksi kiinnitä mahdolliset napit, nyörit yms.

Vinkkejä

Liivin voit tehdä myös toisenvärisestä Ibiza-langasta tai voit kokeilla jotain muuta tiheyteen sopivaa puuvilla- tai puuvillasekoitelankaa. Ibitza on melko pehmeää, kevyttä ja vaihtelevanpaksuista lankaa, joten jokin vastaavan paksuinen jämäkämpi puuvillalanka voisi muuntaa mallia mielenkiintoisen erilaiseksi.

 

Ohje ja kuvat:
Ninni

Lisää Ninnistä

-

Neuleohjeet

Niina Hakkarainen:
Armi-paita

Kristel Nyberg:
Hertta-pitsineulepaita

Tiina Hyttinen:
Senja-kietaisuneule

MinnaProductions:
Ringa, Flora ja Raita -pussukat

Pia Tuononen:
Bluebell- ja Rose-pipot

Terde:
Kokonia-pipo

Ninni:
Mimosa-myssy

Helka Riionheimo:
Autere-huivi

Johanna Pajakoski:
Fifi2-huivi

Heidi Antila:
Linux-huivi

Kristel Nyberg:
Roosa-huivi

Ninni:
Virve-laukku

Marjut Katajala:
Nelli-laukku

Marjut Katajala:
Verkko-kesäkassi

 

Aineiston © sen tuottajalla. Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.

Lisää tietoa Kysy Ullalta -sivulla.