ETUSIVULLE - OHJEET - ARTIKKELIT - NEUVOT - KYSY ULLALTA - ULLAKKO - INFO - BLOGI
 

 

Autere-huivi

 

Autere-huivi syntyi, kun tarvittiin nopeasti valmistuva ja yksinkertaisesti neulottava kaulahuivi kevään viileisiin säihin.

Helka Riionheimo päätti kokeilla, millaista jälkeä syntyy ainaoikein-neuleen ja pudotettujen silmukoiden yhdistelmällä. Mallineule on hyvin yksinkertainen, ja on suorastaan maagista nähdä miten ainaoikein-osuus muuttuu silmukoitten pudottamisen jälkeen koristeelliseksi pitsiksi! Nimensä huivi sai luomastaan usvaisesta mielikuvasta.

Autereessa on tässä käytetty silkki-puuvilla-sekoitelankaa, ja muutkin sileäpintaiset langat käyvät. Paksummasta langasta huivin voi neuloa vähentämällä silmukoita. Villastakin voi huivin tehdä talven varalle, mutta silloinkin kannattaa valita jokin suhteellisen sileäpintainen lanka, sillä karkea villalanka purkautuu huonosti.

Lanka ja langan menekki

Atelier Zitronin Kokon, 100 g, luonnonvalkoinen

Neuletiheys

24 s ainaoikein-neuletta = 10 cm

Puikot

2,5 mm tai käsialan mukaan (Huom! Puikkojen on oltava vyötteessä mainittua kokoa pienemmät, sillä mallineule on neulottava tiukkana)

Koko

Huivin leveys 16 cm, pituus 176 cm

Muut tarvikkeet

Virkkuukoukku 2,5 mm

Ohje

Luo 34 silmukkaa. (Jos käytät paksumpaa lankaa, vähennä silmukoita. Silmukkamäärän on oltava jaollinen kolmella + 1 silmukka.)

Neulo ainaoikein-neuletta, ja nosta aina kerroksen ensimmäinen silmukka neulomatta. Neulo tiukkaa neuletta, sillä silmukoitten pudottamisen jälkeen neulos löystyy.

Kun ainaoikein-neuletta on 28 kerrosta (tai haluamasi korkeus), on aika pudottaa silmukoita: nosta ensimmäinen silmukka neulomatta, *neulo 2 s oikein, pudota seuraava silmukka puikolta*, toista *–* 10 kertaa, 3 s oikein. Anna pudotettujen silmukoiden purkautua alas saakka (purkautumista voi auttaa venyttelemällä neuletta varovasti). Neuleeseen jääneet langanjuoksut asettuvat ainaoikein-neuleen ansiosta ”kolmiulotteisesti” eli ovat vuoroin neuleen edessä ja vuoroin takana, jolloin syntyy elävän näköinen pinta.

Käännä työ ja neulo seuraavalla kerroksella lisäykset langankierroin: nosta ensimmäinen silmukka neulomatta, *2 s oikein, langankierto*, toista *–* 10 kertaa, 3 s oikein. Langankierrot tulevat siis samaan kohtaan, josta edellisellä kerroksella pudotettiin silmukka.

Neulo ainaoikein-neuletta 12 kerrosta (tai haluamasi korkeus) ja toista silmukoiden pudotuskerros ja lisäyskerros.

Neulo ainaoikein-neuletta 40 kerrosta (tai haluamasi korkeus) ja toista silmukoiden pudotuskerros ja lisäyskerros.

Jatka vuorottelemalla 12 kerroksen ja 40 kerroksen jaksoja.

Kun huivi on haluamasi pituinen, lopettele neulominen siten, että loppu on symmetrinen alun kanssa eli 40 kerroksen jälkeen seuraa 12 kerroksen osuus ja lopuksi 28 kerrosta ainaoikeaa.

Kun viimeinen kerros on neulottu, päättele silmukat virkkuukoukun avulla seuraavasti: työnnä koukku kahden ensimmäisen silmukan läpi oikealta vasemmalle ja vedä lankalenkki molempien silmukoiden läpi, pudota sitten silmukat puikolta. *Vedä lankalenkki seuraavan silmukan läpi työn etupuolelle, pudota silmukka puikolta ja virkkaa sitten kiinteä silmukka (vedä lanka molempien koukulla olevien silmukoiden läpi)*.

Virkkaa sitten kaksi (tai kolme) ketjusilmukkaa ja pudota puikolta yksi silmukka. Toista *–* kahdesti, virkkaa siten taas kaksi tai kolme ketjusilmukkaa ja pudota puikolta yksi silmukka. Jatka näin, kunnes kaikki silmukat on päätelty.

(Lopuksi voit vielä virkata myös aloituspäähän kerroksen kiinteitä silmukoita, jotta päät olisivat samanlaiset.)

Huivin voit viimeistellä sumuttamalla sen kosteaksi ja antamalla kuivua tasaisella alustalla. Halutessasi voit tehdä huiviin myös hapsut.

 

Ohje ja kuvat:
Helka Riionheimo

Lisää Helkasta

-

Neuleohjeet

Niina Hakkarainen:
Armi-paita

Kristel Nyberg:
Hertta-pitsineulepaita

Ninni:
Nimda-liivi

Tiina Hyttinen:
Senja-kietaisuneule

MinnaProductions:
Ringa, Flora ja Raita -pussukat

Pia Tuononen:
Bluebell- ja Rose-pipot

Terde:
Kokonia-pipo

Ninni:
Mimosa-myssy

Johanna Pajakoski:
Fifi2-huivi

Heidi Antila:
Linux-huivi

Kristel Nyberg:
Roosa-huivi

Ninni:
Virve-laukku

Marjut Katajala:
Nelli-laukku

Marjut Katajala:
Verkko-kesäkassi

 

Aineiston © sen tuottajalla. Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.

Lisää tietoa Kysy Ullalta -sivulla.