Ulla 01/14

Hovineito

Hovineito-sukat viestivät, että paksustakin langasta voi neuloa hienostuneita sukkia. Malli on helpohko ja neulominen etenee nopeasti. Palmikkokuvioinnin muotoutuminen pitää mielenkiintoa yllä sukan alusta loppuun asti. Ohje sisältää kaaviot ja ohjeet sekä paksulle että keskipaksulle sukkalangalle.

Lanka ja langan menekki

Paksut sukat
Novita 7 Veljestä (75 % villaa, 25 % polyamidia; 100 g / 200 m), 100–150 g sammalenvihreää
Korvaaviksi langoiksi sopivat esimerkiksi Gjestal Janne, Zwerger Garn Opal 8-fach, Regia 8-fach sekä Viking of Norway Ville

Keskipaksut sukat
Zwerger Garn Opal 6-fach (75 % villaa, 25 % polyamidia; 100 g / 280 m), 100 g luonnonvalkoista
Korvaaviksi langoiksi käyvät esimerkiksi Gjestal Maija, Novita Nalle, Vuorelma Veto, Regia 6-fach ja Viking of Norway Vilma

Neuletiheys

Paksut sukat
22 s ja 30 krs sileää neuletta = 10 cm

Keskipaksut sukat
28 s ja 38 krs sileää neuletta = 10 cm

Puikot

Paksut sukat
80 cm pyöröpuikot, 3,5 mm tai käsialan mukaan

Keskipaksut sukat
80 cm pyöröpuikot, 3,0 mm tai käsialan mukaan

Koko

Nainen

paksut sukat

Ohje

Ennen kuin aloitat

Huomaa, että ohjeessa keskipaksua lankaa koskevat ohjeet on annettu sulkeissa. Sulkeissa annetut ohjeet eivät siis ole kokovaihtoehto paksulle langalle.
Kaaviot A ja B sisältävät ohjeet sekä paksulle että keskipaksulle langalle: neulo keskipaksulla langalla koko kaavio ja paksulla langalla punaisten pystyviivojen väliin jäävä kaavio. Kun olet neulonut kaaviot A ja B loppuun, jatka paksulla langalla kaavion C mukaan ja keskipaksulla langalla kaavion D mukaan.

Varsi

Luo 48 (56) s. Jaa silmukat siten, että kerroksen alussa (= 1. puikko, varren takaosa) on 25 (29) s ja kerroksen lopussa (= 2. puikko, varren etuosa) on 23 (27) s. Neulo 1 n, 1 kiertäen o -joustinneuletta 8 (10) krs. Neulo tämän jälkeen 1. puikon silmukat kaavion A silmukoiden 3–28 (1–30) mukaan ja 2. puikon silmukat kaavion B silmukoiden 3–26 (1–28) mukaan, kunnes olet neulonut kaaviot A ja B loppuun. Mikäli haluat pidemmän varren, neulo varren takaosassa (1. puikolla) 1 n, 1 kiertäen o -joustinneuletta ja jatka 2. puikolla kaavion C (D) mukaan, kunnes varsi on haluamasi mittainen.

Kantapää

Vahvistettu kantalappu neulotaan 1. puikon silmukoilla seuraavasti:

  1. krs (OP): nosta 1 s neulomatta, *nosta 1 s neulomatta, 1 o*, toista *-* 1. puikon loppuun saakka, käännä työ.
  2. krs (NP): nosta 1 s neulomatta, neulo nurin 1. puikon loppuun saakka, käännä työ.

Toista kerroksia 1 ja 2, kunnes kantalapun korkeus on 24 (28) krs. Käännä työ ja tee kantapään pyöreä käännös seuraavasti:

  1. krs (OP): nosta 1 s neulomatta, 13 (16) o, ylivetokavennus, 1 o, käännä työ.
  2. krs (NP): nosta 1 s neulomatta, 4 (6) n, 2 n yht, 1 n, käännä työ.
  3. krs (OP): nosta 1 s neulomatta, 5 (7) o, ylivetokavennus, 1 o, käännä työ.
  4. krs (NP): nosta 1 s neulomatta, 6 (8) n, 2 n yht, 1 n, käännä työ.

Jatka tähän tapaan, kunnes kaikki sivusilmukat on kavennettu pois ja olet viimeksi neulonut nurjan puolen kerroksen (= 15 (17) s). (Huomaa, että keskipaksulla langalla neulottaessa viimeisellä kahdella kavennuskerroksella kavennusten jälkeen ei ole enää silmukoita neulottavaksi.) Käännä työ ja jatka pyöröneuleena.

Kiilakavennukset ja terän suora osa

Nosta 1 s neulomatta ja neulo 14 (16) o 1. puikolle. Poimi kantalapun oikeasta reunasta 12 (14) s ja vielä 1 s kantalapun ja 2. puikon välistä. Neulo silmukat oikein 1. puikolle. Neulo 2. puikon silmukat kaavion C (D) mukaan. Poimi kantalapun vasemmasta reunasta 12 (14) s ja vielä 1 s kantalapun ja 2. puikon välistä 1. puikolle. Neulo 1. puikon silmukat oikein. 1. puikolla on nyt 41 (47) s, neulo näillä silmukoilla kiilakavennukset ja jalkapohja sileänä neuleena.

Jatka 2. puikon silmukoilla kaavion C (D) mukaan. Tee 1. puikolla kiilakavennukset seuraavasti: ylivetokavennus, neulo oikein, kunnes jäljellä on 2 s, neulo 2 o yht. Toista kavennukset joka 3. kerros, kunnes 1. puikolla on jäljellä 25 (29) s. Neulo välikerroksilla 1. puikon silmukat oikein.

Kiilakavennusten jälkeen jatka 1. puikolla sileää oikeaa ja 2. puikolla kaavion C (D) mukaan, kunnes olet neulonut kaavion C (D) kerroksen 63 (73) loppuun. Paksulla langalla neulottaessa siirry suoraan kaavion C kerrokselle 64 ja neulo kaavio loppuun. Keskipaksulla langalla neulottaessa toista kaavion D kerroksia 62–73 vielä kerran tai kahdesti ennen siirtymistä kaavion D kerrokselle 74. Päätä toistojen määrä sen mukaan, miten pitkän jalkaterän haluat sukkiisi neuloa; kaavion D kerroksille 74–93 ja kärkikavennuksille kannattaa varata yhteensä vähintään 10–11 cm. Kaavion C (D) jälkeen neulo myös 2. puikon silmukat oikein, kunnes työn pituus on noin 4,5 (5) cm lyhyempi kuin haluttu valmiin sukan pituus.

HUOM: voit halutessasi jättää kaavion C (D) kerrokset 75–80 (87–92) neulomatta, mikäli haluat päättää palmikkokuvion ilman viimeistä kiekuraa.

takaa

Kärki

Tee paksusta langasta neulottavien sukkien sädekavennuskärki seuraavasti:
1. krs: *4 o, 2 o yht*, toista *-* kerroksen loppuun.
2.–5. krs: neulo oikein.
6. krs: *3 o, 2 o yht*, toista *-* kerroksen loppuun.
7.–9. krs: neulo oikein.
10. krs: *2 o, 2 o yht*, toista *-* kerroksen loppuun.
11.–12. krs: neulo oikein.
13. krs: *1 o, 2 o yht*, toista *-* kerroksen loppuun.
14. krs: neulo oikein.
15. krs: *2 o yht*, toista toista *-* kerroksen loppuun.

Tee keskipaksusta langasta neulottavien sukkien sädekavennuskärki seuraavasti:
1. krs: *5 o, 2 o yht*, toista *-* kerroksen loppuun.
2.–6.krs: neulo oikein.
7. kerroksesta eteenpäin neulo kuten paksusta langasta neulottavien sukkien kärki.

Katkaise lopuksi lanka ja pujota jäljellä olevien silmukoiden läpi.

Viimeistely

Kiristä kärjen langanpää huolellisesti ja pujota tarvittaessa toisen kerran viimeisen kerroksen silmukoiden läpi. Päättele langanpäät ja pingota sukat halutessasi.

Vinkit

Pienet palmikonkierrot on helppo neuloa ilman apupuikkoa esimerkiksi seuraavasti:

Palmikonkierto oikealle: Siirrä kaksi silmukkaa neulomatta oikealle puikolle. Pujota vasen puikko takakautta oikean puikon toiseen silmukkaan. Pudota molemmat silmukat oikealta puikolta siten, että ensimmäinen silmukka jää vapaaksi ja toinen silmukka vasemmalle puikolle. Poimi vapaa silmukka oikealla puikolla työn etupuolelta ja nosta vasemmalle puikolle. Neulo silmukat kaavion ohjeen mukaan.

Palmikonkierto vasemmalle: Siirrä kaksi silmukkaa neulomatta oikealle puikolle. Pujota vasen puikko etukautta oikean puikon toiseen silmukkaan. Pudota molemmat silmukat oikealta puikolta siten, että ensimmäinen silmukka jää vapaaksi ja toinen silmukka vasemmalle puikolle. Poimi vapaa silmukka oikealla puikolla työn takapuolelta ja nosta vasemmalle puikolle. Neulo silmukat kaavion ohjeen mukaan.

Kaavio A

Kaavio B

Kaavio C

Kaavio D

Merkkien selitykset

Teksti

TiiQ

Lisää TiiQsta

Kuvat

Tiina Rammo

Ulla 01/14 - Ohjeet

Heidi Alander:
Burn

Iida Glumoff:
Juuri

Suvi Heikkilä:
Simone

Tintti Hohti:
Falco

Emma Karvonen:
Roosa Ruusu

Laura Lehtinen:
Nypy

Piia Pousi:
Blingbling

PäiviH:
Anemonidium

Niina Risulainen:
Ilona

TiinaA:
Quick-step

TiiQ:
Hovineito

TiiQ:
Raitahullaannus

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.