Johanna Koski ja Kristel Nyberg: Punokset puikoille

Täytyy myöntää, että toisaalta Punokset puikoille -kirjan esitteleminen Ullassa tuntuu erityisen hyvältä, sillä sekä Johanna Koski että Kristel Nyberg ovat olleet mukana tekemässä Ullaa aivan sen alkumetreiltä saakka. On valtavan hienoa, että nyt he ovat julkaisseet oman kirjan. Toisaalta, kun kirjan tekijät ovat tuttuja, on sen esitteleminen haastavaakin - mitä kirjasta sanoisin? Vaikuttaako mielipiteisiin se, että tunnen tekijät? Onneksi syytä huoleen ei ole: Johanna ja Kristel ovat onnistuneet loistavasti ja kirjaa voi kehua hyvällä omallatunnolla.

Viime aikoina suomenkielisiä neulekirjoja on julkaistu ilahduttavan paljon. Tuntuu kuitenkin siltä, että neulebuumin ja aloittelijoiden suuren määrän takia myös suuri osa kirjoista on ollut "neulo helposti ja nopeasti" -tyyppisiä ja että vaativia malleja haluavalle neulojalle tarjonta on ollut vähäistä. Punokset puikoille täydentää valikoimaa mainiosti: se sisältää 20 erilaista ja haastavaa palmikko-, pinta- ja pitsineuleohjetta ja 11 tekniikkaohjetta.

Ensivaikutelma kirjasta on positiivinen: kirja näyttää hyvältä. Taitto on ilmava, kuvat kauniita ja kirja selkeälukuinen. Jopa vihreän ja violetin värin yhdistäminen toimii!

Minua miellyttää erityisesti se, että kirjan neuleissa on käytetty jo monta kertaa nähtyjen peruspalmikoiden sijaan erilaisia ja harvinaisia palmikkomalleja, esim. Virta-sukkien (kansikuvassa oikealla alhaalla) palmikkokuvio jaksaa kiehtoa kerrasta toiseen. Samoin erilaiset pintaneuleet ja Aura-pitsihuivin (vasemmalla) herkkyys viehättävät.

Erilaisista ja monimutkaisista palmikkomalleista huolimatta kirjaa ei ole tarkoitettu vain edistyneille neulojille, vaan ohjeita on myös aloittelijoille. Meri-säärystimet (kansikuvassa vasemmalla alhaalla) sopivat heille, joiden palmikot eivät käänny vielä ihan niin sujuvasti, samoin Hilkka-paidan Vivaldista neulottu irtokaulus (kansikuvassa keskellä ylhäällä).

Kirjan tekniikkaohjeet eivät lähde aivan neulonnan perusteista, esim. oikean ja nurjan silmukan neulomisesta tai silmukoiden luomisesta ja päättelystä. Sen sijaan kirja esittelee monille uusia tekniikoita, esimerkiksi kolme erilaista tapaa aloittaa sukka kärjestä. Tekniikkaohjeet ovat selkeitä ja niiden avulla tekniikoiden omaksuminen on helppoa.

Punokset puikoille on myös osoitus neulojien hyvästä yhteishengestä. Johannan ja Kristelin yhteinen ystävä, Ullaankin massanappiohjeen kirjoittanut Pörrö Sahlberg markkinoi tekijöille ajatuksen kirjasta ja teki kirjan massanapit ja -korut. Kirjan malleina ovat olleet tekijöiden ystävät, kaverit ja sukulaiset. On hienoa, että neuleita esittelevät aivan tavalliset ihmiset eivätkä pitkät, hoikat nollakokoiset mallit. Kirjan neuleetkin on suunniteltu ja mitoitettu aivan tavallisille ihmisille ja kokoja on XXS:stä XXL:n saakka.

Tiedot

ISBN 978-951-692-678-3
Ilmestynyt 2008
Sidottu, nelivärinen
144 s
Kustantajan suositushinta 45 euroa

Linkit

Johannan ja Kristelin haastattelu tulossa myöhemmin

Kirjan esittely BTJ Kustannuksen sivuilla

Kirjan errata

Teksti ja kuvat

Teksti ja massanappi ja -korukuva:
Marjut Katajala
Kansikuva:
Tarja Kettunen / BTJ Kustannus
Aura-huivin kuva:
Vuokko Nyberg

Ulla 01/08 - Artikkelit

Marjut Katajala:
Pääkirjoitus

Mari Virtanen:
10 tapaa tehdä mallitilkku

Mari Virtanen:
Arska Akryyylilammas kertoo, osa 1

Jussi Katajala:
Avaruuslaamaseikkailu 3001

Mari Virtanen:
Frankfurtin lankakauppoja

Niina Hakkarainen:
Kevään neulekirjoja

Eri kirjoittajia:
Lankaa lautasella

Laura Uusitalo:
Turkkilaisneulos

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.