Ulla - nörttiystävällinen nettineulelehti
ARTIKKELIT OHJEET ARKISTO ULLAKKO INFO ULLABLOG

Papillon-huivi

 

Ohje ja kuvat:
Niina Hakkarainen

Lisää Niinasta

-

Ohjeet

Elina Aro:
Kesämarja-lapaset

Minna Heimola:
Alice-lapaset

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Ursus-kämmekkäät

Helen Idarand:
Lumipallo-kypärämyssy

Jepy:
Pumpulihuivi

Marjut Katajala:
Jack-lankahamsteri

Suvi Leppänen:
Lumihiutalepipo

Kristel Nyberg:
Bruno-takki

Kristel Nyberg:
Pisara-pusero

Meri Markus:
Gertrude ja Osvald -possut

Kaisa-Liisa Pirkkanen:
Hupsut hapsut -huivi

Tuulia Salmela:
Boleropaita

Eeva Saviranta:
Hönkä-kaulaliina

Eeva Saviranta:
Suomu-kaulaliina

Pia Tuononen:
Laura-lettipipo

Tiina Väätäinen:
Ellan pipo

 

Aineiston © sen tuottajalla. Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.

Halusin keksiä jonkun hauskan tavan käyttää itseraidoittuvia lankoja. Siitä muodostui tämä vinottain neulottu, helppo huivimalli.

Huivi valmistui kaksi kertaa: kerran paksummasta boucle-tyylisestä villalangasta ja toisen kerran ohuesta silkki-villasta. Ohuesta langasta neulottuna huivi muistutti minua värikkäistä ja keveistä perhosista, siitä nimi.

Lanka ja langan menekki

Tässä ohjeessa toimivat parhaiten itseraidoittuvat langat.

Mallihuiveissa on käytetty:
Noro Silk Garden DK, väri 1251, 80 g
Schoppel-Wolle Samos, 150 g

Neuletiheys

Neuletiheydellä ei ole tässä suurtakaan merkitystä. Isommilla puikoilla tulee pitsimäisemmän näköistä.

Puikot

Samos-huivissa 5,5 mm puikot
Silk Garden 4 mm

Koko

Samos-huivi: 29 silmukkaa, 16 x 178 cm
Silk Garden DK -huivi: 51 silmukkaa, 21 x 130 cm

Kuvassa vasemmalla Samos-huivi ja oikealla Silk Garden

Ohje

Huivi neulotaan aina oikein.

Luo 3 silmukkaa. Neulo oikeaa 2 krs ja lisää 3. kerroksella 1 s molempiin reunoihin siten, että otat silmukoiden välisen pohjukkalangan puikolle ja neulot sen oikein kiertäen. Tee lisäykset reunasilmukoiden molemmin puolin, ts. 1. silmukan jälkeen ja ennen viimeistä silmukkaa. Tee lisäykset aina joka toinen kerros, paitsi kun välissä on reikärivi. Reikärivejä voit sijoittaa huiviin oman mielen mukaan.

Reikärivi käsittää kaksi kerrosta ja se tehdään seuraavasti:
1. krs: neulo *2 oikein yhteen, lk*. Toista *-* kerroksen loppuun asti.
2. krs: neulo oikein

Koska puikolla on silmukoita pariton määrä, eivät silmukat mene tasan reikärivillä ja silmukoita jää yksi ylimääräinen. Voit vaihdella sen paikkaa eli voit aloittaa reikärivin 1 o, 1 lk tai voit lopettaa sen 1 lk, 1 o.

Jatka lisäyksiä siihen asti, kunnes muodostuneen kolmion sivu on sen pituinen kuin haluat tulevan huivin leveyden olevan. Tämän jälkeen siirry etenemisvaiheeseen, eli jatka lisäyksiä toisessa reunassa ja aloita kavennukset toisessa reunassa. Tee lisäykset ja kavennukset samalla kerroksella: kun lisäät toisessa reunassa 1 s, neulo toisessa reunassa 2 oikein yhteen. Tee lisäykset ja kavennukset aina huivin samassa reunassa, muuten huivi ei etene suoraan.

Jatka lisäyksiä, kavennuksia ja reikäkerroksia niin kauan kuin haluat. Kun huivi on mielestäsi sopivan mittainen (tai lanka on loppumassa), tee huivin toinen pää. Se tapahtuu käänteisesti aloitukseen verrattuna: kavenna silmukoita molemmissa reunoissa.

Lopetukseen on kaksi tapaa. Valitse toinen käsialasi mukaan tai sen mukaan, kuinka tiukasti saat toisen reunan (päätyreunan) kavennukset tehtyä.

  • Tapa 1: kavenna 1 s molemmissa reunoissa joka toisella kerroksella, kunnes jäljellä on 3 s. Neulo 3 silmukkaa oikein yhteen, katkaise lanka ja vedä se viimeisen silmukan läpi.
  • Tapa 2: jatka toisessa reunassa kavennuksia normaalisti joka toisella kerroksella, mutta sillä puolella, jolla teit lisäykset, tee kavennukset joka kerroksella, myös heti reikärivin 1. kerroksen jälkeen.

Itse käytin tapaa 2, koska huomasin, että minulla neuleen päästä ei tullut kauniin tasaista, vaan huivin päähän tuli hieman tonttulakkia muistuttava uloke.

Huivin reunasta saattaa tulla hieman möykkymäinen, joten varsinkin ohuesta langasta tehty huivi vaatii kunnon kostutuksen ja pingotuksen, jotta siitä tulee kaunis ja tasainen - silloin myös pitsimäisyys korostuu entisestään.