ARTIKKELIT OHJEET ARKISTO ULLAKKO INFO ULLABLOG

Alice -lapaset

 

Ohje ja kuvat:
Minna Heimola

Lisää Minnasta

-

Ohjeet

Elina Aro:
Kesämarja-lapaset

Niina Hakkarainen:
Papillon-huivi

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Ursus-kämmekkäät

Helen Idarand:
Lumipallo-kypärämyssy

Jepy:
Pumpulihuivi

Marjut Katajala:
Jack-lankahamsteri

Suvi Leppänen:
Lumihiutalepipo

Kristel Nyberg:
Bruno-takki

Kristel Nyberg:
Pisara-pusero

Meri Markus:
Gertrude ja Osvald -possut

Kaisa-Liisa Pirkkanen:
Hupsut hapsut -huivi

Tuulia Salmela:
Boleropaita

Eeva Saviranta:
Hönkä-kaulaliina

Eeva Saviranta:
Suomu-kaulaliina

Pia Tuononen:
Laura-lettipipo

Tiina Väätäinen:
Ellan pipo

 

Aineiston © sen tuottajalla. Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.

Tummasävyiset Alice -lapaset on nimetty Liisa ihmemaassa -kirjan Alicen goottilaisen kaksoissisaren mukaan. Lapasissa on latvialaisista kirjoneulelapasista vaikutteita saanut etninen koristekuvio.

Lanka ja langan menekki

Gjestal Maija, 50 g, musta (kerä kului lähes kokonaan, joten jos epäilet langan riittävyyttä, osta kaksi kerää)

Gjestal Maija, 50 g, lila

Gjestal Maija, 50 g, punainen

Kotimaisina lankavaihtoehtoina käyvät Novitan Nalle tai Florica

Neuletiheys

23 s ja 28 krs = 10 cm

Puikot

3 mm sukkapuikot tai käsialan mukaan

Muut tarvikkeet

Apupuikko, lankaa tai hakaneula peukalon silmukoiden pidikkeeksi

Koko

Nainen

Mallineule

Ks. kaavio ohjeen lopusta

Ohje

Luo 56 silmukkaa mustalla langalla. Jaa silmukat neljälle pienemmälle sukkapuikolle (14 kullekin) ja neulo suljettuna neuleena 8 kerrosta 1 o, 1 n -joustinneuletta. Neulo joustinta tämän jälkeen 4 kerrosta lilalla, 2 kerrosta mustalla, 4 kerrosta punaisella, ja lopuksi mustalla, kunnes joustimen korkeus on 9 cm.

Vaihda työhön isommat puikot. Neulo mustalla 4 krs sileää ja aloita viidennellä kerroksella peukalokiila. Peukalokiila neulotaan oikean käden lapaseen 2. puikon alussa, vasemman käden lapaseen 3. puikon keskellä.

Oikean lapasen peukalokiila

Neulo 2. puikolta 1 s oikein. Lisää 1 s nostamalla silmukoiden välinen pohjukkalanka puikolle ja neulomalla se takareunasta oikein. Neulo 1 s oikein, ja tee toinen lisäys samalla tavalla. Neulo kierros loppuun ja tee lisäykset jatkossa joka toinen kerros. Seuraavalla lisäyskerroksella neulo 1 s oikein, lisää 1 s kuten aiemmin, neulo 3 s oikein, tee toinen lisäys, ja neulo kerros loppuun. Jatka samalla tavalla, kunnes lisäysten välissä on 13 s, eli puikolla on yhteensä 28 silmukkaa. Siirrä peukalokiilan silmukat apupuikolle, langalle tai hakaneulalle, ja neulo 1 krs mustalla lisäten samalla peukalokiilan kohdalle 1 s neulomalla 1 s peukalokiilan silmukoiden jälkeen sekä etu- että takareunastaan oikein. Näin kaikilla puikoilla on taas 14 s.

Vasemman lapasen peukalokiila

Neulo 3. puikolta 7 s oikein. Tee lisäykset tähän kohtaan samalla tavalla kuin oikeaankin lapaseen.

Lapasen kämmenosa ja kärki

Neulo peukalokiilan jälkeen yksi kerros mustalla ja aloita kuvioneule kaavion mukaisesti. Kun kuvio on valmis, jatka mustalla, kunnes lapasta sovittaessasi pikkusormi jää piiloon. Aloita sen jälkeen kärkikavennukset: kavenna joka kerroksella 1. ja 3. puikon lopussa ja 2. ja 4. puikon alussa 1 s. Tee kavennukset puikon lopussa neulomalla 2 silmukkaa yhteen ja puikon alussa ylivetokavennuksina. Kun silmukoita on jäljellä enää 4 eli 1 kullakin puikolla, vedä lanka silmukoiden läpi ja päättele nurjalle puolelle.

Peukalo

Siirrä peukalokiilan 15 s kolmelle puikolle niin, että 1. puikolla on 6, toisella 6 ja kolmannella 3 s. Poimi lilalla langalla kolmannelle puikolle 4 silmukkaa lisää peukaloaukon ympäriltä. Neulo peukaloa neljällä puikolla suljettuna neuleena, kunnes peukaloasi näkyy sovittaessa aukosta vain vajaa sentti.

Aloita kavennukset: kavenna kahdella kerroksella joka puikon alussa 1 s neulomalla kaksi ensimmäistä silmukkaa yhteen takareunastaan. Seuraavalla kerroksella älä tee kavennuksia lainkaan 1. ja 2. puikolla, vaan vain kolmannella; näin joka puikolla on sama määrä silmukoita (4). Jatka nyt kavennuksia joka puikon alussa, kunnes silmukoita on jäljellä enää 6 eli 2 kullakin puikolla. Katkaise sitten lanka ja vedä se kaikkien silmukoiden läpi, vedä kireälle ja päättele.

Päättele lopuksi muutkin langanpäät.

Kaavio