ARTIKKELIT OHJEET ARKISTO ULLAKKO INFO ULLABLOG

Jack Hamstauer -lankahamsteri

 

Ohje ja kuvat:
Marjut Katajala

Lisää Marjutista

-

Ohjeet

Elina Aro:
Kesämarja-lapaset

Niina Hakkarainen:
Papillon-huivi

Minna Heimola:
Alice-lapaset

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Ursus-kämmekkäät

Helen Idarand:
Lumipallo-kypärämyssy

Jepy:
Pumpulihuivi

Suvi Leppänen:
Lumihiutalepipo

Kristel Nyberg:
Bruno-takki

Kristel Nyberg:
Pisara-pusero

Meri Markus:
Gertrude ja Osvald -possut

Kaisa-Liisa Pirkkanen:
Hupsut hapsut -huivi

Tuulia Salmela:
Boleropaita

Eeva Saviranta:
Hönkä-kaulaliina

Eeva Saviranta:
Suomu-kaulaliina

Pia Tuononen:
Laura-lettipipo

Tiina Väätäinen:
Ellan pipo

Aineiston © sen tuottajalla. Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.

Jack Hamstauer eli tuttujen kesken Jack Lankahamsteri syntyi lankahamsterikuukauden ensimmäisen viikon aikana, kun 24-sarjan aikana Marjut sai pakottavan tarpeen neuloa hamsterin. Jackin esikuvana on Jack Bauer - tosin siinä, missä Jack Bauer pelastaa maailman terroristeilta ja eliminoi uhan kerrallaan, Jack Lankahamsteri pelastaa neulojat ja eliminoi lankakerän kerrallaan.

Jack on pullea, koska hän on peräisin suuresta lankavarastosta. Jack on myös naamioitumisen mestari ja esittää sujuvasti myös jääkarhua tai puudelia.

Lanka ja langan menekki

Novita Tangoa tai muuta pörrölankaa (50 g kerä riittää hyvin)
Novita Woolia tai muuta samanpaksuista lankaa
tummaa lankaa silmien ja suun kirjailua varten

Neuletiheys

16 s = 10 cm

Puikot

4,5 mm sukkapuikot (tai pyöröpuikot, jos Magic Loop on tuttu)

Muut tarvikkeet

Vanua täytteeksi
Koruvaijeria tai siimaa, jos haluat tehdä Jackille viikset

Koko

Jack on jonkin verran tennispalloa suurempi. Lopullinen koko on kiinni myös siitä, kuinka piukeaksi Jackin täytät.

Ohje

Vartalo

Luo molemmilla langoilla 20 s ja jaa ne sukkapuikoille, 5 silmukkaa jokaiselle puikolle. Neulo 1 krs oikein.

Aloita lisäykset: neulo jokaisella kerroksella jokaisen puikon ensimmäinen ja viimeinen silmukka etu- ja takareunastaan. Jatka lisäyksiä, kunnes jokaisella puikolla on 19 silmukkaa, yhteensä 76 s.

Neulo 2 krs sileää.

Aloita kavennukset: kavenna jokaisella kerroksella jokaisen puikon alussa neulomalla 2 s yhteen tai tekemällä ylivetokavennus. Jatka kavennuksia, kunnes jokaisella puikolla on jälleen 5 silmukkaa, yhteensä 20 s.

Päättele silmukat. Tämä on Jackin kuono.

Poimi korvaa varten 5 silmukkaa pari senttiä kuonosta silmän takaa. Neulo 4 krs aina oikein. Päättele silmukat. Tee toinen korva samalla tavalla toisen silmän taakse.

Etutassut

Luo 10 silmukkaa ja neulo aina oikeaa 8 kerrosta. Päättele. Ompele tassun ala- ja sivusauma ja sen jälkeen tassu kiinni vartaloon. Tee toinen etutassu samalla tavoin. Halutessasi voit täyttää etutassua hieman ennen sen kiinni ompelemista.

Takatassut

Luo 15 silmukkaa ja neulo aina oikeaa 4 kerrosta. Kavenna sen jälkeen kummassakin reunassa 1 silmukka => 13 silmukkaa ja neulo 3 krs. Kavenna taas kummassakin reunassa 1 s => 11 s ja neulo 3 krs. Päättele silmukat. Ompele takatassun ala- ja sivusauma ja kiinnitä tassu vartaloon. Tee toinen takatassu samalla tavalla. Halutessasi voit täyttää takatassua hieman ennen kiinni ompelemista.

Viimeistely

Täytä Jack vanulla ja ompele aukko täyteen. Voit täyttää Jackin ennen etu- ja takatassujen kiinnittämistä tai sen jälkeen sen mukaan, kumpi vaihtoehto tuntuu helpommalta.

Ompele kuonon päähän Jackin nenä, kirsu (tai mikä hamsterin nuuskutin nyt onkaan nimeltään) ja silmät kuonon yläpuolelle.

Jackin neule ja puikot

Tarvitset kaksi hammastikkua, kaksi 8/0 (tai muuten sopivankokoista) helmeä, liimaa ja lankaa. Liimaa helmet hammastikkujen päähän ja leikkaa mahdollisesti törröttämään jäävä hammastikun pää pois. Näperrä hammastikuista tehdyillä puikoilla langasta neuletta. Anna Jackin hoitaa loput.