Ulla Ekstra 2010

Rhombus

Taito-lehdestä otettiin taannoin yhteyttä Ullaan ja kysyttiin kiinnostusta suunnitella sukkamalleja Ulla-jutun yhteyteen. Heikkona hetkenäni lupauduin mukaan, mutta kun deadline läheni, neuloin vain jotain muuta eikä päässäni ollut yhtään ideaa. Olinkin jo perua koko homman, mutta niin kuin useasti kohdallani tapahtuu, niin nytkin, kun aikaa oli oikeastaan jäljellä liian vähän, idea ilmestyi jostain. Tässä on tulos: vinoneliökuvioset, keväänvihreät, helmikuvioiset juhlasukat. Nimi sukkiin tuli vinoneliön englanninkielisestä nimestä, joka taas on kreikkaa ja tarkoittaa pyörivää esinettä. Nimi on aika osuva sikäli, että intensiivisen neulontasession jälkeen pää oli aika pyörällä.

Lanka ja langan menekki

Wollmeise 100 % Merino Superwash (100 % merinovillaa, 150 g / 526 m), 100 g väriä Zarte Knospe (vihreät sukat) tai Aquarius (sinivihreät sukat)

Langan voi korvata vastaavalla sukkalangalla, jonka vahvuus on noin 350 m / 100 g.

Neuletiheys

n. 40 s ja 48 krs mallineuletta = 10 cm
32 s ja 48 krs sileää neuletta = 10 cm

Puikot

Sukkapuikot, 2 mm tai käsialan mukaan

Muut tarvikkeet

120 kpl pesunkestäviä helmiä
Palmikkopuikko

Koko

Nainen, kengännumero n. 39

Ohje

Ennen kuin aloitat

Sukassa tehdään paljon kahden silmukan palmikonkiertoja, joten työn sujuvuuden kannalta kannattaa tehdä palmikonkierrot ilman apupuikkoa. Jos tekniikka ei ole ennestään tuttu, Ullasta löytyy hyvä ohje.

Pujota puolet helmistä (60 kpl) lankaan.

Oikea sukka

Varsi

Luo 80 silmukkaa sukkapuikoille ja yhdistä pyöröneuleeksi. Varo, etteivät silmukat kierry. Voit vaihtaa kerroksen ensimmäisen ja viimeisen silmukan paikkaa keskenään, niin kerroksen vaihtumiskohtaan ei tule pykälää. Neulo 1 o, 1 n -joustinneuletta 3 cm ja aloita mallineule kaavion 1 mukaan 1. riviltä. Punainen alue osoittaa toistettavan 10 silmukan mallikerran. Sijoita mallikuvion ensimmäinen palmikonkierto siten, että joustinneuleen oikea silmukka tulee päälle. Varteen tulee kahdeksan timanttikuviota. Helmet tulevat 6. kerroksella kahden silmukan väliin. Kerroksen vaihtumiskohdassa kuviossa voi esiintyä hieman epäjatkuvuutta, mutta pyri siihen, että mallikuvio toistuu muodoltaan oikein koko ajan. Toista kaavion 1 kerroksia 1 - 10 neljä kertaa, neulo sitten vielä kerrokset 1 - 5 ja aloita kantapää.

Vaihtoehtoinen aloitus:

Neulo 2 o, 8 n -joustinneuletta 3 cm ja aloita mallineule kaavion 1 mukaan riviltä 1 siten, että palmikonkierto tulee joustimen 2 o -osuuden kohdalle.

Kantapää

Kantapäässä neulotaan ensin kantalappu, sitten käännetään kantapää, poimitaan kantalapun reunasta silmukoita ja otetaan jalkapöydän silmukat mukaan työhön.

Kantalappuun tulee 42 silmukkaa. Aloita kaavion 1 6. kerros, mutta älä lisää helmiä. Kantalapun silmukat alkavat siitä, mihin kerroksen ensimmäinen palmikonkierto tulee. Kantalappuun tulee neljä kokonaista mallikertaa ja kaksi lisättyä silmukkaa. Lisää kantalapun ensimmäiseen ja viimeiseen palmikonkiertoon keskelle yksi silmukka. Näin saat kantalapun reunoihin kaksi oikeaa silmukkaa ja mallikuvio jatkuu kantapään jälkeen luontevasti. Neulo kantalapun silmukoilla nurjat nurjina ja oikeat oikeina (ks. kaavion 2 alkuosa). Nosta aina kerroksen ensimmäinen silmukka neulomatta. Neulo näin, kunnes kantalapun korkeus on 5 cm. Seuraavalla oikean puolen kerroksella tee kaavion 2 yläosa (kerrokset 1 - 5). Kaavion 2 jälkeen neulo sileää.

Kun olet neulonut kaavion 2, aloita kantapään käännös seuraavalla oikealla kerroksella. Kantapään käännös tehdään seuraavasti:

1. krs: neulo 23 s, 2 oikein yhteen takareunoistaan, 1 oikein, käännä.
2. krs: nosta ensimmäinen silmukka neulomatta, neulo 5 nurin, 2 nurin yhteen, 1 nurin, käännä.
3. krs: nosta ensimmäinen silmukka neulomatta, neulo 6 oikein, 2 oikein yhteen takareunoistaan, 1 oikein, käännä.
4. krs: nosta ensimmäinen silmukka neulomatta, neulo 7 nurin, 2 nurin yhteen, 1 nurin, käännä.

Jatka neulomista kuten edellä: neulo aina yksi silmukka enemmän ennen kavennuksia, kunnes kavennukset tulevat aivan kerroksen loppuun sekä nurjalla että oikealla puolella.

Seuraavalla oikealla kerroksella neulo kerroksen loppuun, poimi kantalapun reunasta 18 silmukkaa ja neulo jalkapöydän 40 silmukkaa (näissä on menossa 6. kerros, joten neulo helmet mukaan) ja poimi kantalapun toisesta reunasta 18 silmukkaa. Kantapään kahdella puikolla on nyt 29 s / puikko. Tämän jälkeen oletetaan selvyyden vuoksi, että kerros vaihtuu kantapääpuikkojen välissä.

Kavenna ylimääräiset silmukat pois joka toisella kerroksella siten, että neulot kerroksen ensimmäisen puikon kaksi viimeistä silmukkaa oikein yhteen ja neljännen puikon kaksi ensimmäistä silmukkaa yhteen takareunoistaan. Neulo välikerroksella neljännen puikon ensimmäinen silmukka kiertäen oikein, niin saat kavennusrivistä siistimmän. Jatka kavennuksia, kunnes jokaisella puikolla on alkuperäinen määrä eli 20 silmukkaa. Silmukoita on siis yhteensä 80. Jalkapöydän 40 silmukalla neulotaan koko ajan kaavion 1 mukaan.

Jalkaterä

Jatka jalkapöydän silmukoilla (2. ja 3. puikko) kaavion 1 mukaan ja jalkapohjan silmukoilla (1. ja 4. puikko) sileää. Jatka näin, kunnes jalkapöydässä on kantapään jälkeen kuusi kokonaista mallikertaa. Sukka ylettää nyt noin pikkuvarpaan juurelle. Seuraavalla mallikerralla neulo 1. - 6. kerrokset kaavion 1 mukaan ja sen jälkeen 1. - 5. kerrokset kaaviosta 2. Jatka sen jälkeen sileää.

Kärki

Kun sukka ulottuu pikkuvarpaan kärkeen asti, aloita kärkikavennukset. Kavennukset neulotaan jalkaterän sivuilla, yhden silmukan päässä joko puikon alusta tai lopusta sen mukaan, kummassa reunassa olet menossa. Tee 1. ja 3. puikolla kavennus seuraavasti: neulo, kunnes puikolla on 3 s neulomatta, neulo 2 oikein yhteen, neulo 1 o. Tee 2. ja 4. puikolla kavennus seuraavasti: neulo 1 s, 2 oikein yhteen takareunoistaan, neulo puikon loppuun. Tee kavennukset samoissa kohdissa joka toinen kerros. Toista kavennuksia, kunnes joka puikolla on 10 silmukkaa (40 s / kerros). Neulo 1 krs sileää viimeisen kavennuksen jälkeen. Voit päätellä kärjen joko silmukoimalla eli ompelemalla silmukat yhteen silmukoita jäljittelemällä tai tekemällä nurjalla puolella kolmen puikon päättelyn. Silmukoimalla saat saumattoman kärjen, päättelemällä kärkeen tulee siisti ja lähes huomaamaton sauma.

Vasen sukka

Neulo vasen sukka samoin kuin oikea. Muista pujottaa loput helmet lankaan ennen aloittamista.

Viimeistely

Päättele langanpäät. Halutessasi voit kostuttaa ja pingottaa sukat sukanpingottimien avulla.

Kaaviot

Kaavio 1:

Kaavio 2:

Vinkkejä

Sukkaa on helppo lyhentää tai pidentää. Voit tehdä kärkeen kaavion 2 joko kaavion 1 6. tai 11. riviltä. Pidennys on siis aina kaavion 1 mallikerran puolikas.

Teksti

Niina Hakkarainen

Lisää Niinasta

Kuvat

Sinivihreä sukka: Taija Elo
Muut kuvat: Krista Kimmo

Ulla - Ekstra 2010 - Ohjeet

Niina Hakkarainen:
Rhombus

Suvi Heikkilä:
Onerva

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Mustikkamaa

Eeva Saviranta:
Tähdenlento

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.