Ulla Ekstra 2010

Mustikkamaa

Vanha tuttu Lily of the Valley -kuvio on yksi suosikeistani mallineuleiden laajassa kirjossa. Halusin kokeilla, miten se taipuisi kesäiseen sukkaohjeeseen. Muutaman mutkan kautta päädyin suunnittelemaan verkkomaiset sukat, joissa kummankin jalan syrjää koristaa kielokuvion sommitelma ja säären takaosaa pieni palmikko. Sukat on aloitettu kärjestä, joten ne voi helposti muokata vaikkapa polvisukiksi.

Lanka ja langan menekki

BC Garn Arwetta (80 % merinovillaa, 20 % nailonia; 50 g / n. 210 m), 100 g tummansinistä (25)

Arwettan valmistus on valitettavasti lopetettu, mutta korvaavaksi langaksi käy mikä tahansa samanvahvuinen sukkalanka.

Neuletiheys

28 s ja 40 krs sileää neuletta = 10 cm

Puikot

Sukkapuikot, 2,75 mm tai käsialan mukaan

Muut tarvikkeet

Päättelyneula

Koko

Kengännumero 39-40

Ohje

Huom. Neulo kaavion kerrosten välillä aina 1 oikea kerros.
Nyppy: *Neulo 1 oikein, langankierto*, toista *-* vielä 2 kertaa ja neulo vielä 1 oikein samaan silmukkaan. Seuraavalla kerroksella neulo nämä 7 s takareunoista oikein yhteen.

Oikea sukka

Sukka aloitetaan kärkialoituksella, johon löytyy ohje Ullan numerosta 03/05.

Luo 10 s. Käännä työtä 180 astetta niin, että luontireuna osoittaa ylöspäin. Poimi luontireunasta 9 s. Jaa silmukat sukkapuikoille. Neulo 1. ja 3. puikolla 1 s oikein, 2. s etu- ja takareunasta oikein ja loput oikein. Neulo 2. ja 4. puikolla oikein, kunnes jäljellä on 2 s, neulo seuraava s etu- ja takareunasta oikein ja viimeinen s oikein. Jatka näin, kunnes työssä on 43 s. Neulo seuraavalla kerroksella oikein, kunnes jäljellä on 2 s. Neulo seuraava s etu- ja takareunasta oikein, neulo viimeinen s oikein. Jatka lisäyskerroksia joka toinen krs, kunnes työssä on 52 s. Aloita 1. ja 2. puikolla pitsineule kaavion A mukaan ja neulo 3. ja 4. puikolla sileää oikeaa neuletta. Kun olet neulonut pitsineuletta 46 krs, lisää 3. ja 4. puikolla 1 s päässä reunasta 1 s. Työssä on nyt 54 s.

Kantapää

Kun jalkaterän pituus on n. 17 cm, aloita kantalappu 3. ja 4. puikon 28 s:lla. Nosta 1 s, neulo loput 27 s oikein. Käännä työ. Nosta 1 s, neulo loput 27 s nurin. Jatka näin, kunnes kantalapun korkeus on 28 krs ja olet neulonut viimeksi nurjan kerroksen. Nosta 1, neulo 16 s oikein, neulo 2 oikein yhteen takareunoistaan ja 1 oikein. Käännä työ. Nosta 1, neulo 7 s nurin, neulo 2 nurin yhteen ja 1 nurin. Käännä työ. Nosta 1, neulo oikein, kunnes jäljellä on 1 s ennen edellistä käännöskohtaa. Neulo 2 oikein yhteen takareunoistaan ja 1 oikein. Käännä työ. Nosta 1, neulo nurin, kunnes jäljellä 1 s ennen edellistä käännöskohtaa. Neulo 2 nurin yhteen ja 1 nurin. Jatka näin, kunnes kaikki reunasilmukat on kavennettu. Neulo kantapäähän jäljelle jääneet 18 s oikein ja poimi kantalapun reunasta 14 s. Jatka 1. ja 2. puikolla pitsikuviota kuten aiemmin. Poimi kantalapun toisestakin reunasta 14 s. Jaa silmukat niin, että 1. ja 2. puikolla on yhä 13 s kummallakin ja loput silmukat ovat tasan 3. ja 4. puikolla.

Kiilakavennukset ja varsi

Aloita kiilakavennukset: Neulo 4. puikolla 2 o, 2 n, neulo kaavio C, 2 n, neulo oikein, kunnes jäljellä 4 s. Neulo 3 o yhteen, langankierto, 1 o. Jatka 1. ja 2. puikolla pitsineuletta kuten aiemminkin. Neulo 3. puikolla 1 o, langankierto, 3 o yhteen takareunoistaan, 4 o, 2 n, neulo kaavio C, 2 n, 2 o. Neulo 1 välikerros neulomalla oikeat silmukat, kavennukset ja langankierrot oikein ja nurjat silmukat nurin. Toisella kavennuskerroksella neulo 4. ja 3. puikon vaihtumiskohdassa 4 s:n palmikonkierto kaavion E mukaan. Neulo 2 nurin, neulo kaavio C (2. krs), 2 n, 3 o, 3 o yhteen, langankierto, 1 o. Jatka kavennuksia ja pitsikuviota näin, kunnes 3. ja 4. puikolla on kummallakin jäljellä 18 s. Neulo 4. puikolla 3 s päähän reunasta, neulo 2 o yhteen, 1 o. Neulo 1. ja 2. puikolla kuten aiemmin. Neulo 3. puikolla 1 o, 2 o yhteen takareunoista, neulo loput silmukat ohjeistetulla tavalla. Neulo 1 välikerros. Seuraavalla kerroksella neulo 4. puikolla 2 viimeistä silmukkaa oikein yhteen. Neulo 1. ja 2. puikolla kuten aiemmin. Neulo 3. puikolla 2 o yhteen takareunoistaan, neulo loput silmukat ohjeistetulla tavalla. Työssä on nyt 58 s. Huom. Neulo 3. ja 4. puikon vaihtumiskohdassa koko ajan palmikkoa kaavion E mukaan.

Kun varren pituus on 23 cm, jatka palmikon neulomista kaavion E mukaan ja neulo muilla silmukoilla 2 n, 2 o -joustinneuletta 12 krs. Päätä silmukat löysästi.

Vasen sukka

Neulo kuten oikea, mutta neulo 1. ja 2. puikolla kaavion B mukaan. Kaavion C tilalla neulo kaavio D. Palmikkokaavion E tilalla neulo kaavio F.

Viimeistely

Kastele sukat ja aseta kuivumaan. Työn kuivuttua päättele langanpäät.

Kaaviot

Kaavio A

Kaavio B

Kaavio C

Kaavio D

Kaavio E

Kaavio F

Teksti ja kuvat

Hanna-Kaisa Hämäläinen

Lisää Hanna-Kaisasta

Ulla - Ekstra 2010 - Ohjeet

Niina Hakkarainen:
Rhombus

Suvi Heikkilä:
Onerva

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Mustikkamaa

Eeva Saviranta:
Tähdenlento

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.