Ulla 03/14

Yhdessä

Yhdessä-sukat saivat alkunsa ajatuksesta varren muotokielestä, linjoista jotka liikkuvat limittäin ja lomittain, muodostaen yhdessä liikkuvan harmonisen kokonaisuuden. Sukassa on käytetty mukailtua sweet tomato -kantapäätä. Sukat neulotaan varresta alkaen.

Lanka ja langan menekki

Novita Nalle (75 % villaa, 25 % polyamidia; 100 g / 260 m), 80 g

Neuletiheys

24 s ja 36 krs sileää neuletta = 10 cm

Puikot

3 mm tai käsialan mukaan

Muut tarvikkeet

Virkkuukoukku 3 mm
Päättelyneula

Koko

Kengännumero 36/37

Säären ympärys 26 cm sukan suuaukon kohdalta. Jalkaterän mittaa muuttamalla saat tehtyä isommat sukat. Jos säären ympärys on suurempi, lisää varren aloitukseen tarvittava määrä silmukoita. Kuvion mallikerta on jaollinen neljällä, joten lisää tarvittaessa silmukoita neljällä jaollinen määrä.

Ohje

Ennen kuin aloitat

Pintakuvio tehdään virkkuukoukulla.

Oikealta vasemmalle kaartuva pintasilmukka: Kun olet neulonut kerroksen tehostevärillä, vie virkkuukoukku nurjan silmukan jälkeen alempana olevan tehostevärikerroksen vasemmassa reunassa olevan silmukan läpi, tuo lanka virkkuukoukulla työn eteen ja nosta se vasemmalle puikolle. Neulo nostettu ja ensimmäinen oikea silmukka yhteen. Jatka näin kerros loppuun.

Vasemmalta oikealle kaartuva pintasilmukka: Kun olet neulonut tehostevärikerroksen ensimmäisen kerroksen, neulo seuraavalla kerroksella kolme oikeaa silmukkaa tehostevärillä, vie virkkuukoukku alempana olevan tehostevärikerroksen oikeanpuolimmaisen silmukan läpi, tuo lanka virkkuukoukulla työn eteen ja nosta pintasilmukka jo neulotun viimeisen silmukan yli oikealle puikolle.

Varsi

Luo 56 s ja jaa silmukat neljälle sukkapuikolle seuraavasti: ensimmäiselle 16 s, toiselle 12 s, kolmannelle 16 s ja neljännelle 12 s. Neulo päävärillä 3 o, 1 n -joustinta 4 kerrosta. Neulo kaavion 1 mukaan. Toista kaaviota varressa viisi kertaa.

Tee varteen 10 pintakuvioitua koristeraitaa.

Neulo vielä yksi kerros päävärillä. Siirrä silmukat puikoilla siten, että puikoilla 1 ja 2 on molemmilla 15 s ja puikoilla 3 ja 4 on molemmilla 13 s. Kantalappu on neulottu mukaillen Sweet tomato -kantapäätä, jonka ohjevideo on YouTube-palvelussa.

Kantalappu

Kantalappu neulotaan 1. ja 2. puikon silmukoilla (30 s) päävärillä.
[1. krs (op) nosta 1 o neulomatta, neulo oikein kerros lähes loppuun, jätä kaksi viimeistä silmukkaa neulomatta.
2. krs (np) nosta 1 n neulomatta, neulo lähes kaikki loput silmukat nurin, jätä taas kaksi viimeistä silmukkaa neulomatta.

Jatka näin (aina kaksi viimeistä silmukkaa kantalapun reunoissa neulomatta) kunnes puikoilla 1 ja 2 on joka kerroksella neulottuja silmukoita 5 s puikolla.

Neulo 9 s o, *nosta alempi s puikolle ja neulo se seuraavan silmukan kanssa oikein yhteen * toista *-* vielä 4 kertaa. Jatka puikoilla 3 ja 4 sileää neuletta päävärillä.

Ota käyttöön tehosteväri puikolla 1. Neulo 2 o, *nosta alemman kerroksen silmukka puikolle ja neulo 2 s oikein yhteen, 1 oikein* toista vielä 4 kertaa.

Neulo kaksi kerrosta tehostevärillä (mukaan lukien puikon 1 silmukat)
Neulo yksi kerros oikein päävärillä]

Toista kantalapun [ - ] yhteensä kolme kertaa.

Kiilakavennukset

Neulo jalkaterä sileää neuletta kaksi kerrosta päävärillä ja kaksi kerrosta tehostevärillä. Tee kavennukset kaksi kertaa puikolla 1 ja 2 siten, että puikolla 1 kavenna neulomalla 2 s takareunoista oikein yhteen. Puikolla 2 kavenna neulomalla 2 o yhteen. Tee kavennukset joka toisella kerroksella. Nyt jokaisella puikolla on 13 s.

Jalkaterä ja kärkikavennukset

Kun työ on 4 cm lyhyempi kuin sukan tarvittava mitta, aloita kavennukset (sukka ulottuu suunnilleen pikkuvarpaan yli). Neulo kärki päävärillä.

Neulo piilotettu nauhakavennus: Neulo jalkapöydän päällä oikeassa reunassa 1 o, 2 o yhteen. Neulo sileää neuletta jalkapöydän toiseen reunaan. Neulo 2 s takareunoista oikein yhteen, neulo 1 o. Tee samoin jalkapohjan puolella.

Tee kavennukset joka toisella kerroksella, kunnes puikoilla on 7 silmukkaa. Sen jälkeen neulo kavennukset joka kerroksella. Jatka kunnes puikolla on 4 silmukkaa. Katkaise lanka noin 20 cm mittaiseksi. Päätä sukan kärki silmukoimalla.

Silmukointi neulomalla: Siirrä silmukat kahdelle puikolle (toinen puikko on jalkaterän päällispuolella ja toinen jalkapohjan puolella). Pidä puikot vasemmassa kädessäsi rinnakkain siten, että työstä tuleva lanka on takimmaisen puikon oikeassa reunassa.

1. neulo etummaisella puikolla 1 n, pudota silmukka puikolta ja vedä lanka sen läpi
2. neulo etummaisella puikolla 1 o, jätä silmukka puikolle ja vedä lanka sen läpi
3. neulo takimmaisella puikolla 1 o, pudota silmukka puikolta ja vedä lanka sen läpi
4. neulo takimmaisella puikolla 1 n, jätä silmukka puikolle ja vedä lanka sen läpi

Toista kohtia 1 - 4 kunnes työssä on jäljellä 2 silmukkaa. Neulo silmukat yhteen, pudota silmukat puikolta ja vedä lanka läpi. Päättele lanka.

Kaaviot

Kaavion 1 merkkien selitykset

= oikea silmukka
= nurja silmukkaa
= virkkuukoukulla tehtävä pintasilmukka tehostevärillä
Oranssi ruutu = pääväri
Valkoinen ruutu = tehosteväri

Teksti ja kuvat

Pirjo Iivonen

Lisää Pirjosta

Ulla 03/14 - Ohjeet

Adelheid:
Huppu-Hulda

Heidi Alander:
Valancy

Christa Becker:
Taivaskero

Johanna Halonen:
Kaksi huivia käsinkehrätystä langasta

Reeta Huhtala:
Rattaat

Pirjo Iivonen:
Yhdessä

Laura Isto:
Helmeet

Johanna Koski:
Mallitilkkukämmekkäät

Katja Koskinen:
Iloranta

Tiiiu:
Hairahdus

Kaarina Metsäranta:
Cebolla

Kristel Nyberg:
Syyskoivu

Kristel Nyberg:
Kaari

Mari Morko:
Blueskaava

Salma Pohjola:
Kurjenkello

Niina Risulainen:
Neonwaves

Eeva Saviranta:
Podocarpus

TiiQ:
Keisarin morsian

Pia Tuononen:
Sorja

Tiina Väätäinen:
Black Hole Sun

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.