Ulla 03/14

Viron Kansallismuseon lapaslaatikolla

Reet Piirin Suuri kinnaskirja esittelee Viron kansallismuseon kokoelmien lapasia ja tarjoaa pienen kurkistuksen lapasten neulojien elämään vanhojen valokuvien muodossa. Kyseessä ei ole varsinainen neuleohjekirja, sillä kirjassa ei ole yhtäkään ohjetta lapasten neulomiseen. Lapasista on kuva ja niiden mallineuloksesta on kaavio. Kirja muistuttaa enemmän Eeva Haaviston teosta 100 kansanomaista kuviokudinmallia, johon on koottu suomalaisten paikkakuntien perinnelapasten mallineuleita.

Suuren kinnaskirjan alussa on lyhyt johdanto kinnas- ja sormikasperinteeseen. Johdannossa sivutaan vähän jopa kintaisiin liittyneitä taikauskomuksia. Kirja onkin parasta antia historiasta ja käsityöperinteistä kiinnostuneille, eikä kirjan mielenkiintoista sisältöä arvostaakseen tarvitse välttämättä olla neuloja. Kirja painottuu kuviin ja neulekuvioiden esittelyyn, mutta monien kintaden kohdalla on pieniä mainintoja niihin liittyneestä tapakulttuurista: “Pidettiin myös kirkossa” lukee kauniiden kirjottujen sormikkaiden vieressä.

Kirjan kuvissa ovat esillä museon kokoelmien alkuperäiset lapaset, joista monet ovat risoiksi syötyjä tai käytössä kuluneita. Minusta on mielenkiintoista nähdä yli sata vuotta vanhoja lapasia. Samalla voi kokea yhteenkuuluvuutta kaikkien niiden muiden kanssa, jotka ovat neuloneet kauniita lapasia rakkaudella yli vuosisatojen. Vaikka kirjan lapasia on pääsääntöisesti neulottu tarpeeseen, eivät niiden neulojat ole säästelleet vaivaa helppouden nimessä.

Jos ei ole kiinnostunut neulonnan historiallisesta puolesta, voi kirjaa ajatella mallineulekirjana. Mukana on paljon erilaisia kirjoneulekuvioita, mutta myös virkattuja kuviota sekä pitsineuleita. Kaiken kaikkiaan kirjassa on esitelty yli sata erilaista lapasparia. Kovakantinen, kangasselkämyksinen kirja on laadukkaan oloinen ja ihana selailtava. On hienoa, että pohjois-eurooppalaiseen neuleperinteeseen syventyviä kirjoja julkaistaan myös Suomessa, eikä ainoastaan Atlantin toisella puolen.

Reet Piiri: Suuri kinnaskirja - Vanhoja virolaisia kirjoneulemalleja
Vironkielinen alkuteos Suur kindaraamat
Suomennos Sanna Immanen
ISBN 978-952-254-197-0
Sidottu, 396 sivua

Teksti

Eeva Saviranta

Lisää Eevasta

Ulla 03/14 - Artikkelit

Tintti Hohti:
Baskerin perusteet – virkaten

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Arne & Carlos sukujuurillaan

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Hurmaava Huivileikki

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Perusteos neulekirjastoon

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Päivitettyjä perinneneuleita Norjasta

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Pääkirjoitus

KristaK:
Sukupolvien silmukat

Eeva Saviranta:
Viron Kansallismuseon lapaslaatikolla

Mari Virtanen:
Arskan palsta

Tiina Väätäinen:
Langanvärjäyksen käsikirja synteettisille väreille

Useita kirjoittajia:
Luonnonkuituiset testilangat

Useita kirjoittajia:
Teko- ja luonnonkuituiset testilangat

Useita kirjoittajia:
Tekokuituiset testilangat

Useita kirjoittajia:
Ullan juhlalangat

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.