Sukupolvien silmukat
Suomessa on kesäkuussa julkaistu uusi hieno kirja, Sukupolvien silmukat. Sen tekijöitä ja julkaisijaa pitäisi kiittää kulttuuriteosta: he ovat päivittäneen rajan taakse jääneen Karjalan sukka- ja lapasmalleja nykypäivään.
Kirjan teko on vaatinut valtavasti työtä. Tekijät ovat penkoneet museoita, arkistoja ja tuttavien koteja ja lopputuloksena on yli 40 hienoa ohjetta tämän päivän langoille ja neulojille sovitettuna. Kustantajaa pitää kiittää siitä, että se on antanut ohjeille ja varsinkin kuville tilaa. Kirja on iso, paksu ja värikäs.
Virossa on viime vuosien aikana julkaistu monia hienoja kirjoja, joissa esitellään maan kiehtovaa käsityöperinnettä. Loistavaa, että meillä on herätty samaan. Kansallispukuvalmistaja Helmi Vuorelma Oy on konkurssissa, mutta tällaisten kirjojen ansiosta vanhat käsityömallit eivät kuole vaan tulevat tutuiksi nykypäivän neulojille.
Sukupolvien silmukat ei ole mikään helposti ja nopeasti suurilla puikoilla -kirja eikä tarkoitettu aloittelijalle. Ohjeiden tiheys on tyypillisesti 32 silmukkaa ja 40 kerrosta kirjoneuletta kymmenellä sentillä. Verkkomaailma on joka tapauksessa täynnä ilmaisia, helppoja ja nopeasti neulottuja ohjeita. Tämän kirjan ohjeiden neulominen vaatii keskittymistä, mutta lopputulos palkitsee tekijänsä. Tätä kirjaa voi lukea historiateoksena tai vaikka katsella vain herkullisia kuvia.
Kirjan tekijöille paljastui malleihin tutustuessa, miten paljon kirjovirkkausta Karjalassa harrastettiin. Se on varmasti uutinen monelle muullekin. Kirjassa on malleja sekä kirjoneulottuihin että kirjovirkattuihin asusteisiin.
Malleista on yleensä vain yksi koko, joistakin kaksi. Kirjan harvoja huonoja puolia on se, että valmiin työn koko on ilmaistu niukasti: nainen, mies, nainen pieni.
Pohjoisamerikkalaisia neuleohjeita neuloneet ovat tottuneet hyvin tarkkoihin ohjeisiin. Tässä kirjassa mennään suomalaisen ohjeenkirjoitusperinteen ilmaisuin, joka on ainakin minulle aivan riittävä. Mitat voi laskea tiheyden ja silmukkamäärän perusteella.
Joskus tuntuu, että suomalaisia perinneneuleita voi tehdä vain ankeista sävyistä ja pässinpökkimästä. Tässä kirjassa ei ole vieroksuttu teollisia värejä tai lankoja. Se on minusta oikein. Aiemmat sukupolvet tekivät käsityönsä niistä tarvikkeista, joita heillä oli saatavilla, aivan kuten mekin. Suosittelen kirjaa lämpimästi.
Pia Ketola & työryhmä: Sukupolvien silmukat
Maahenki Oy, 2014
ISBN 978-952-301-013-0