Ulla 03/13

Lainelaita

Lankakauppa Kujeen Hanna otti minuun yhteyttä ja toivoi minun suunnittelevan sukat Opal-supersukkalangalle. Hän toimitti minulle pehmeää, mutta kestävä sukkalankaa herkullisissa väreissä ja puikoilta syntyivät nämä sukat.

Lanka ja langan menekki

Zwerger Garn Opal 6-fach (75 % villaa, 25 % polyamidia; 150 g / 420 m)
Pitkävartiset sukat, 150 g värissä camel
Lyhytvartiset sukat, 125 g pinkkiä

Neuletiheys

24 s ja 31 krs sileää neuletta = 10 cm

Puikot

Sukkapuikot, 3 mm tai käsialan mukaan

Muut tarvikkeet

Päättelyneula

Koko

Kengännumero 37–39
HUOM! Voit säätää kokoa tekemällä pidemmän jalkaterän.

Ohje

Nämä sukat valmistuvat ylhäältä alaspäin eli varresta varpaisiin. Ohjeessa on kaksi variaatiota – pitkävartiset ja lyhytvartiset sukat.

Pitkä sukanvarsi

Luo 62 s. Jaa silmukat neljälle puikolle seuraavasti:
1. puikolle 17 s.
2. puikolle 14 s.
3. puikolle 15 s.
4. puikolle 16 s.
Yhdistä suljetuksi neuleeksi. Kerroksen vaihtumiskohta on 4. ja 1. puikon välissä. 4. ja 1. puikko muodostavat sukan takaosan eli pohkeen puolelle asettuvan osan ja 2. ja 3. puikko työn eteen asettuvan osan, jossa neulotaan mallineuletta.

1. krs: Neulo 1. puikon silmukoilla *1 o, 1 n.*, toista *–* puikon loppuun, 1 o. Neulo 2. ja 3. puikolla mallineuletta. Neulo 4. puikon silmukoilla *1 o, 1 n.*, toista *–* puikon loppuun. Jatka toistaen 2. ja 3. puikolla mallineuleen kerroksia 1–24, ja 1. ja 4. puikolla joustinneuletta, kunnes varren pituus on noin 15 cm (tai sovita sukkaa ja mittaa kohta, jossa pohje alkaa kaventua).

Pohjekavennukset
Neulo kahden silmukan päähän 4. puikon lopusta, tee kahden noston kavennus, neulo 1. puikon ensimmäinen s nurin, neulo 2 o yht, jatka joustinneuletta puikon loppuun. 2. ja 3. puikolla jatka mallineuletta normaalisti.
Neulo 8 krs ja toista pohjekavennus seuraavasti: neulo 2 s:n päähän 4. puikon lopusta, 2 n yht, 1. puikon ensimmäinen s oikein, 2 n yht, jatka joustinneuletta normaalisti puikon loppuun. Työssä on nyt yhteensä 58 s. Jatka neulomista näillä silmukoilla, kunnes varsi on noin 35 cm pitkä tai haluamasi mittainen. Jatka sitten kohdasta kantapää.

Lyhyt sukanvarsi

Luo 58 s. Jaa silmukat neljälle puikolle seuraavasti:
1. puikolle 15 s.
2. puikolle 14 s.
3. puikolle 15 s.
4. puikolle 14 s.
Yhdistä suljetuksi neuleeksi. Kerroksen vaihtumiskohta on 4. ja 1. puikon välissä. 4. ja 1. puikko muodostavat sukan takaosan eli pohkeen puolelle asettuvan osan ja 2. ja 3. puikko työn eteen asettuvan osan, jossa neulotaan mallineuletta.

Aloita 4. ja 1. puikoilla 1 o, 1 n -joustinneule sekä 2. ja 3. puikoilla mallineule seuraavasti:
1. krs: neulo 1. puikon silmukoilla *1 o, 1 n.*, toista *–* puikon loppuun, 1 o. Neulo 2. ja 3. puikolla mallineuletta aloittaen mallineulekaavion 1. kerrokselta. Neulo 4. puikon silmukoilla *1 o, 1 n.*, toista *–* puikon loppuun.

Jatka tähän tapaan toistaen 2. ja 3. puikolla mallineuleen kerroksia 1–24 ja 4. ja 1. puikolla joustinneuletta, kunnes varsi on noin 20 cm pitkä tai haluamasi mittainen.

Kantapää

Jätä 2. ja 3. puikko odottamaan ja neulo 1. ja 4. puikon silmukoilla kantapää seuraavasti: neulo 1. puikon silmukat 4. puikolle jatkaen joustinta kuten edellä, mutta kavenna viimeinen silmukka pois neulomalla puikon lopussa 2 n yht. Kantapäässä on nyt yhteensä 28 s. Käännä työ ja neulo 1 krs n.

Aloita vahvistettu kantapää:
1. krs (op): *Nosta 1 s neulomatta, neulo 1 o.*, toista *-* krs:n loppuun. Käännä työ.
2. krs (np): Neulo nurin.
Toista 1. ja 2. kerros vielä 13 kertaa (yht. 28 krs).

Kantapohjan kavennukset

Jatka kantapohjassa samaa vahvistettua neuletta, jota neuloit kantalapussa. Neulo oikean puolen kerrosta, kunnes jäljellä on 10 s. Tee ylivetokavennus (nosta 1 s neulomatta, neulo 1 o, vedä nostettu s neulotun yli), käännä työ. Nosta 1 s nurin neulomatta, neulo 8 n, neulo 2 n yhteen, käännä työ. Nosta 1 s nurin neulomatta, neulo vahvistettua neuletta, kunnes jäljellä on 9 s, tee ylivetokavennus, käännä työ. Jatka kuten edellä, kunnes sivusilmukat on kavennettu pois. Keskiosan silmukkaluku säilyy samana koko ajan eli puikolla on lopuksi 10 s.

Neulo 10 o ja poimi kantalapun reunasta 15 s neuloen silmukat kiertäen oikein (1. puikko). Jatka 2. ja 3. puikolla mallineuletta siltä kerrokselta, jolle jäit. Poimi jälleen kantalapun toisesta reunasta 15 s sekä neulo 5 o 1. puikolta (4. puikko).

Kiilakavennukset ja jalkaterä

Neulo jatkossa 1. ja 4. puikolla sileää neuletta ja 2. ja 3. puikolla mallineuletta. Tee kiilakavennukset seuraavasti: neulo 1. puikon lopussa 2 o yht, neulo mallikerta 2. ja 3. puikolla, tee 4. puikon alussa ylivetokavennus. Toista kiilakavennukset joka toinen krs vielä 5 kertaa, kunnes 1. ja 4. puikolla on molemmilla 14 s. Jatka jalkaterä loppuun.

Kärkikavennukset

Kun pohjan pituus on noin 20 cm tai haluttu mitta, aloita kärkikavennukset.
1. puikko: Neulo 3 silmukan päähän 1. puikon lopusta, 2 o yht, 1 o.
2. puikko: Neulo 1 n, ylivetokavennus, neulo oikein puikon loppuun.
3. puikko: Neulo 3 silmukan päähän puikon lopusta, 2 o yht, 1 n.
4. puikko: Neulo 1 o, ylivetokavennus, neulo oikein puikon loppuun.
Toista kärkikavennukset joka toinen krs, kunnes työssä on yhteensä 29 s. Tee sen jälkeen kavennukset joka kerroksella. Kun työssä on 9 s, katkaise lanka ja vedä langanpää silmukoiden läpi. Päättele langanpäät.

Kaaviot

Teksti

Meiju K-P

Lisää Meiju K-P:stä

Kuvat

Tanu Kallio

Langan tarjosi

Lankakauppa Kuje

Ulla 03/13 - Ohjeet

Heidi Alander:
Titanium

Christa Becker:
Ailigas

Tintti Hohti:
Elämänlanka

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Mureena

MariJ:
Syyspihlaja

Meiju K-P:
Lainelaita

Emma Karvonen:
Raanusukat

Maija Koskinen:
Honka

Kristel Nyberg:
Syksy

Kristel Nyberg:
Malla

Kristel Nyberg:
Lakeuden kutsu

Salma Pohjola:
Go Ski!

Salma Pohjola:
Twist

Hanna Puttaa-Vuoriluoto:
Aurajoki

Johanna Pyy:
Lotka-Volterra

Eeva Saviranta:
Ritari Sininaama

Eeva Saviranta:
Rytmissä

Talvi:
Korkeajännite

Pia Tuononen:
Väripolku

Inka Vilén:
Pakkaspäivä

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.