Kehräämisen alkeet

Neulomisen lisääntymisen myötä on myös kehrääminen alkanut nousta mielenkiinnon kohteeksi. Kehräämällä itse saat juuri sellaista lankaa kuin haluat.

Ensimmäiset kehrätyt langat tehtiin pyörittämällä kuituja käsien välissä tai esim. reittä vasten. Jo kivikaudella keksittiin käyttää painoa ja keppiä eli värttinää apuvälineenä kehräämisessä. Rukki puolestaan keksittiin värttinää huomattavasti myöhemmin. Värttinällä kehrääminen on säilynyt meidän päiviimme asti monien alkuperäiskansojen joukossa.

Kehräämistä opetellessasi et tarvitse muuta kuin värttinän ja valmiiksi käsiteltyä villaa. Suosittelen ensin kokeilemaan juuri villan kehräämistä, sillä sen työstäminen ja hankkiminen on helpompaa kuin monien muiden kuitujen. Sen jälkeen, kun taitosi ovat karttuneet ja haluat jatkaa kehräämistä, kannattaa ostaa erilaisia kuituja ja ehkä lisää välineitä, kuten karstat ja kenties rukkikin. Rukkia kannattaa kuitenkin kokeilla jossain ennen kuin ostat sellaisen.

Seuraavaksi annan kuvin ja sanoin mahdollisimman selkeät ohjeet värttinällä kehräämiseen ja kertaamiseen.

Värttinän osat ovat varsi (keppi, kara), kehrä (paino) ja koukku. Koukun sijasta värttinän varressa saattaa olla vain lovi lankaa varten tai vuoltu koukkumainen pää.

Langan kehrääminen

Laita värttinään esilanka solmimalla langan toinen pää varteen kiinni ja tee lenkki langan toiseen päähän. Alapainoisessa värttinässä lanka tulee kehrän yläpuolelle, yläpainoisessa kehrän alapuolelle. Tiukkakierteinen puuvillalanka on paras vaihtoehto alkulangaksi.

Valmistele kuitua kehruuvalmiiksi vetämällä. Tällä tarkoitetaan kuidun vetämistä varovasti esille topsista tai hahtuvasta siten, että kuidut liukuvat toistensa lomitse. Varo repimästä topsia tai hahtuvaa, niin että yksittäiset kuidut menevät poikki.


Kierrä valmiiksi vedetty kuitu vasemman (tai oikean, kätisyyden mukaan) ranteesi ympärille ja anna toisen pään roikkua peukalon ja etusormen välistä kämmenen puolelle.

Ota kämmenen puolella roikkuvasta päästä kiinni. Ota värttinä oikeaan (vasempaan) käteesi. Työnnä kuidun pää alkulangassa olevan lenkin läpi ja taita se lenkin ympärille.

Pyöräytä värttinää oikealla (vasemmalla) kädelläsi myötäpäivään, jotta kaksinkerroin olevat kuidut takertuvat toisiinsa kiinni.

Nyt alkaa varsinainen kehräämisvaihe. Pidä kiinni napakasti vasemman (oikean) käden etusormella ja peukalolla siitä kohdasta, missä langan kierre loppuu ja kierteetön villa alkaa. Sinulle jää kierteetöntä kuitua vasempaan (oikeaan) kämmeneen. Pidä kämmenessä olevia kuituja tiukasti kämmentä vasten muilla vasemman (oikean) käden sormilla. Pyöräytä värttinää oikean (vasemman) käden etusormella ja peukalolla myötäpäivään. Värttinän pitää pyöriä koko ajan samaan suuntaan, koska muuten kierre purkautuu ja lankasi saattaa katketa.

Värttinän pyöriessä ota oikean (vasemman) käden etusormella ja peukalolla kiinni valmiista langasta ja vedä kevyesti alaspäin. Samalla löysennä vasemman (oikean) etusormen ja peukalon otetta, jotta saat lisää kuitua vapaaksi. Vedä kuitua aina vähän kerrallaan ja purista sitten taas vasemman (oikean) käden etusormella ja peukalolla valmiin langan ja kierteettömän kuidun yhtymäkohdasta.

Kun lankaa on valmistunut noin 50 cm - 1 m, pysäytä värttinä. Kierrä valmis lanka tiukasti värttinän varren ympärille mahdollisimman lähelle värttinän kehrää samalle puolelle, johon esilanka on sidottu.

Toista edelläolevia vaiheita, kunnes olet kehrännyt sopivasti lankaa.

Jos kuitu katkeaa, yhdistä valmis lanka ja kuitu asettamalla ne lomittain. Venytä kädessä olevaa kuitua ja lisää sitä valmiin langan päälle ja anna samalla värttinälle kierrettä. Näin kuidut takertuvat lankaan ja voit jatkaa kehräämistä.

Langan kertaaminen

Helpoin tapa kerrata ensimmäiset kehruukokeilut on käyttää ns. vuoristolaiskertausta (engl. Andean plying, suomennettu vapaasti).

Laita värttinä jalkojesi päälle niin, että saat langan helposti pois siitä, esim. poikittain jalkateriesi päälle. Yläpainoisen värttinän voit myös laittaa jalkateriesi väliin ylösalaisin ja työntää kehrää vasten olevan langan varren päähän.

Ota langan pää vasemman (oikean) käden etu- ja keskisormen välistä ja pujota se hihan alle tai ranteesi ympärille löysästi.

Pyöräytä värttinästä tuleva lanka keskisormen ja nimettömän välistä kämmenen puolella ja vie se alas vinosti ranteen kohdalle.

Tuo lanka ranteen toiselta puolelta keskisormen ja nimettömän välistä rystysen puolelle. Kuljeta lanka keskisormen takaa etusormen ja keskisormen välistä takaisin kämmenen puolelle.

Vie lanka ranteen taakse ja tuo lanka kämmentä pitkin keskisormen ja etusormen välistärystysen puolelle. Kuljeta lanka keskisormen takaa nimettömän ja keskisormen välistä takaisin kämmenen puolelle ja alas ranteelle.
 
Toista kahta edellistä vaihetta, kunnes kaikki lanka on kierretty ranteelle.

Irrota lanka keskisormen ympäriltä ja tuo se ranteelle. Nyt sinulla on ranteessasi värttinällä olleesta langasta muodostunut "rannerengas". Älä missään nimessä venytä sikkuralla olevaa lankaa vetämällä, sillä jos kahdeksikko hajoaa, joudut selvittämään langan alusta lähtien. Ota molemmat päät vasemman käden etusormen ja peukalon väliin.

Taita päät alkulangan lenkin läpi ja kaksin kerroin lenkin ympärille ja pyöräytä värttinää vastapäivään eli päinvastaiseen suuntaan kuin kehrätessä. Langan pitäisi juosta melko hyvin ranteessa olevasta renkaasta. Kun olet saanut hiukan kerrattua lankaa valmiiksi, kierrä se taas karan ympärille ja jatka kertausta.

Kerrattuasi langan tee pieni vyyhti ja sido se parista kohdasta. Laita vyyhti likoamaan lämpimään saippuaveteen ja anna sen olla siellä, kunnes vesi on jäähtynyt. Huutele sitten lanka viileässä vedessä. Pesemällä vyyhti saadaan ylikerteisyys tasoittumaan.

Tämän jälkeen sinulla on valmista lankaa. Voit myös jättää langan kertaamatta ja tehdä vyyhdin yksisäikeisestä langasta ja pestä sen yllä mainittujen ohjeiden mukaan.

Ideoita mitä voit tehdä ensimmäisistä itsekehrätyistä langoista:

  • lapaset
  • sukat
  • kämmekkäät
  • kaulahuivi
  • kännykkäpussi yms...

Lopuksi haluan kiittää Outi Rinnettä ja Pia Ketolaa saamastani avusta artikkelin laadinnassa.