ETUSIVULLE - OHJEET - ARTIKKELIT - NEUVOT - KYSY ULLALTA - ULLAKKO - INFO - BLOGI
 

 

Palmikkaat

 

Palmikkaat eli palmikkokämmekkäät syntyivät ylijäämäkerästä Ainoa. Minulla eivät yleensä palele sormet vaan ranteet, joten kämmekkäissä on hieman tavallista lapasta pidemmät varret, mutta sormet sen sijaan jäävät lähes kokonaan paljaiksi. Palmikkojoustin on helppoa neuloa ja sen joustavuuden ansiosta kämmekkäät istuvat hyvin sekä kapeaan että leveään käteen.

Lanka ja langan menekki

Novita Aino, 100 g, punainen (576)

Neuletiheys

8 s ja 12 krs sileää neuletta sukkapuikoilla = 5 cm.

Puikot

Sukkapuikot 5.5 mm tai käsialan mukaan.

Muut tarvikkeet

Apupuikko, hakaneula tai pieni silmukanpidike.

Koko

Naiselle, sopii neulepinnan joustavuuden ansiosta monen kokoiseen käteen.

Mallineule

Palmikkojoustin: Neulo *2 n, 3 o*, toista *-* kerros loppuun. Neulo 2 n, tee palmikonkierto seuraavilla kolmella oikealla s:lla; neulo puikon kolmas s oikein, neulo 1. ja 2. s oikein, päästä myös 3. s puikolta. Neulo *2 n, palmikonkierto*, toista *-* kerros loppuun. Jatka joustinta, tee palmikonkierrot oikeilla silmukoilla joka 4 krs.

Ohje

Aloitus

Luo 30 s. Jaa silmukat sukkapuikoille niin, että ensimmäisellä ja kolmannella puikolla on 7 s, toisella ja neljännellä puikolla 8 s. Neulo palmikkojoustinta ylläolevan ohjeen mukaan.

Kun varren pituus on noin 11 cm, jatka 1. ja 4. puikolla palmikkojoustinta. Neulo 2. puikko kokonaan sileää neuletta, 3. puikolla 5 s sileää oikeaa ja reunimmainset 2 s nurjaa. Jatka näin yhteensä 4 krs. Palmikkojoustin jatkuu 1. ja 4. puikolla, kämmen neulotaan sileää.

Peukalokiila ja kämmen

Peukalokiila neulotaan oikean käden kämmekkääseen 2. puikon alussa, vasemman käden kämmekkääseen 3. puikon keskellä ennen nurjia silmukoita. Peukalokiilan lisäys neulotaan aina seuraavasti: Nosta silmukoiden välinen pohjukkalanka puikolle ja neulo kiertäen oikein.

Oikea kämmekäs: Neulo 2. puikolta 1 s oikein, tee peukalokiilan lisäys ylläolevan ohjeen mukaan. Neulo 1 s oikein, tee lisäys. Jatka kerros loppuun. Peukalokiilan lisäykset tehdään joka 3. krs, eli neulo tässä vaiheessa kaksi välikerrosta. Seuraavalla lisäyskerroksella neulo 2. puikolla 1 o, lisäys, 3 o, lisäys, jatka kerros loppuun. Jatka peukalokiilan lisäyksiä kunnes kiilassa on lisäysten välissä 7 s. Neulo vielä 2 krs ilman lisäyksiä, ja jätä peukalokiilan 9 silmukkaa apupuikolle odottamaan. Luo peukalokiilan silmukoiden tilalle 1 s, niin että silmukkamäärä on jälleen sama kuin ennen lisäysten aloittamista. Jatka neulomista kunnes kämmekäs ulottuu rystysiin saakka.

Vasen kämmekäs: Neulo kuten oikea, mutta aloita peukalokiilan lisäykset 3. puikon keskeltä, eli neulo puikolta 3 s oikein, tee lisäys, neulo 1 s oikein, tee toinen lisäys, neulo 1 o ja 2 n.

Lopetus

Kun kämmekäs ulottuu rystysiin saakka, neulo 2 n - 3 o -joustinta 4 krs. Halutessasi voit edelleen jatkaa palmikkojoustinta 1. ja 4. puikoilla, kunhan viimeisellä kerroksella ennen päättelyä ei tehdä palmikonkiertoja. Päätä joustinta neuloen.

Poimi peukaloaukon vierestä sekä silmukanpidikkeeltä yhteensä 11 s kolmelle puikolle ja neulo 4 krs sileää. Päätä löyhästi.

Päättele langanpäät.

Ohje: Kristel Nyberg

Kuva: Teemu Hirsimäki

Lisää Kristelistä

-

Ohjeet

Tuulia Salmela:
Ailin lapaset

Johanna Koski:
Amimono-huivi

Marja Venäläinen:
Auringonlasku-lapaset

Anne Mäki-Puhtila:
Helmi-myssy

Marja Venäläinen:
Huovutetut hahtuvalapaset

Kristel Nyberg:
Huurre-hattu

DistantKnitter:
Joustimo-säärystimet

Susanna V:
Joyride-huivi

Johanna Pajakoski:
Kemijoki-paita

Marjut Katajala:
Kollinroikale

Marja Venäläinen:
Kuurankukka-lapaset

Ninni:
Lady of the Night -toppi

Marjut Katajala:
Linnea-takki ja mekko

Kristel Nyberg:
Lyyra-sukat

Pia Tuononen:
Pihlajanmarjat-setti

Kristel Nyberg:
Punahilkka-poncho

DistantKnitter:
Ragdoll-pipot

Marjut Katajala:
Regina-palmikkopaita

DistantKnitter:
Tassu-sukat

Aineiston © sen tuottajalla. Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.

Lisää tietoa Kysy Ullalta -sivulla.