ETUSIVULLE - OHJEET - ARTIKKELIT - NEUVOT - KYSY ULLALTA - ULLAKKO - INFO - BLOGI
 

 

Auringonlasku – kirjoneulelapaset

 

Toiset pitävät paksuista lapasista ja toiset ohuista. Nämä lapaset ovat ohuet mutta kirjoneuleesta johtuen silti lämpimät ja pirteät värit lämmittävät mieltä. Inspiraation lapasiin sain Korian tehtaanmyymälässä, jossa Floricalla oli neulottu mallitilkkuun jonkinlainen pallokuvio. Lapasiin valitsin toisiinsa sointuvat värit ja sommittelin oman pallokuvion, joka tuo mieleen laskevan auringon. Valitse lankavarastostasi sopivat värit omaan auringonlaskuusi.

Lanka

Mallineuleessa on käytetty Novitan Floricaa, vihreää (037) 50 g, ruskeaa (086) 50 g ja oranssia (642) 50 g.

Voit käyttää lapasiin kaapista löytyvät langanloput. Pienempään kokoon lankojen menekki oli vihreää noin 30 g ja ruskeaa ja oranssia molempia noin 10 g. Isompaan kokoon kannattaa varata isommat kerät.

Neuletiheys

Sileä neule 26 s ja 36 krs = 10 cm
Mallineule (kirjoneule) 28,5 s ja 30 krs = 10 cm
Mallineuleen silmukkaluku on jaollinen kuudella.
Peukalon mallineuleen silmukkaluku on jaollinen neljällä.

Puikot

3,5 mm sukkapuikot tai käsialan mukaan
(3 mm sukkapuikot tai käsialan mukaan resoriin)

Koko

Naisen S/M – L/XL

Ohje

Varsi

Luo vihreällä 54 – 60 s ja jaa silmukat puikoille. Vaihda ensimmäisen ja viimeisen silmukan paikkaa. Siirrä lanka työn oikealle puolelle kierreraitoja varten. Jatkossa langat kulkevat työn oikealla puolella. Neulo oranssilla 1 s nurin ja siirrä lanka työn oikealle puolelle. Neulo vihreällä 1 s nurin ja siirrä taas lanka työn oikealle puolelle. Jatka kerros loppuun neuloen vuorotellen nurin molemmilla väreillä lankojen kulkiessa työn oikealla puolella. Neulo yksi kerros vihreällä oikein ja siirrä lanka työn oikealle puolelle. Tee seuraava kierreraita samalla tavalla, väreinä ovat vihreä ja oranssin tilalla ruskea. Neulo kierreraidan jälkeen yksi kerros oikein vihreällä. Tee viimeinen kierreraita oranssilla ja vihreällä ja neulo sitten taas yksi kerros vihreällä oikein. Aloita sen jälkeen resori neuloen 1 o, 1 n vihreällä. Voit neuloa resorin pienemmillä puikoilla, jos haluat siitä napakamman. Neulo resoria kunnes varren pituus on 8 – 9 cm.

Kämmenosa

Neulo kirjoneuletta kuvion mukaan 2 krs. Aloita peukalokiilan tekeminen 3 silmukan päässä reunasta toisen puikon lopussa (vasemman käden lapanen) tai 3 silmukan päässä reunasta kolmannen puikon alussa kuvan mukaan. Kun peukalokiila on valmis, neulo peukalokiilan silmukat eri värisellä langalla kaventaen koko ajan 3 s yhteen ja isommassa koossa viimeisen kerran 2 s yhteen. Eri väriselle langalle tulee siis 5 – 7 silmukkaa. Neulo seuraavalla kerroksella eri värisen langat silmukat koossa S/M 2 o yhteen, 1 o ja 2 o yhteen ja koossa L/XL 2 o yhteen, 2 o ja 2 o yhteen. Kavenna seuraavilla kerroksilla peukalokiilan ylimääräiset silmukat pois, siten että työssä on taas 54 – 60 s. Neulo mallineuletta, kunnes lapanen yltää etusormen kynnen alkuun.

Kärkikavennukset

Kavennukset tulevat ensimmäisen ja kolmannen puikon alkuun sekä toisen ja neljännen puikon loppuun. Neulo kavennusten väliset silmukat aina vihreällä ja kavennukset mallineuleessa meneillään olevalla kuviovärillä. Neulo ensimmäisen puikon alussa (vihreällä) 1 s ja käännä kaksi seuraavaa silmukkaa puikoilla toisin päin (etureuna takareunaksi, joudut nostamaan silmukat). Neulo käännetyt silmukat takareunoistaan yhteen (kuviovärillä) ja neulo puikon lopuilla silmukoilla mallineuletta. Neulo toisen puikon silmukoilla mallineuletta, kunnes jäljellä on kolme silmukkaa. Neulo kaksi oikein yhteen (kuviovärillä) ja neulo viimeinen silmukka oikein (vihreällä). Tee kolmannen puikon alussa samanlainen kavennus kuin ensimmäisen puikon alussa ja neljännen puikon lopussa samanlainen kavennus kuin toisen puikon lopussa. Tee kavennukset joka kerroksella ohjeen mukaan ja neulo muilla silmukoilla mallineuletta, kunnes jäljellä on 8 s. Neulo ensimmäinen silmukka ja vedä muut silmukat sen yli. Päättele lanka.


Peukalo

Pura eri värinen lanka ja poimi siitä silmukat (15 – 16 s). Poimi toisesta reunasta 3 – 4 s ja molemmista reunoista 1 - 2 s. Nyt silmukoita on 20 - 24 s. Jaa silmukat kolmelle puikolle ja neulo peukalokiilan kuvion mukaista kirjoneuletta. Neulo kunnes peukalo peittyy lähes kokonaan (vajaa puoli senttiä ennen peukalon päätä). Aloita kärkikavennukset ja kavenna jokaisen puikot lopussa joka kerroksella 2 s oikein yhteen. Kun jäljellä on 8 – 6 s, päättele silmukat. Neulo toinen lapanen samoin, mutta huomio peukalon paikka.

Viimeistely

Päättele langanpätkät. Jos kirjoneule tuntuu kupruilevan, höyrytä lapaset hyvin kevyesti.

Kaavio

Mallikerta

Peukalokiila


Mallineulekuvassa on kaksi mallikertaa.

 

Ohje ja kuvat: Marja Venäläinen

Lisää Marjasta

-

Ohjeet

Tuulia Salmela:
Ailin lapaset

Johanna Koski:
Amimono-huivi

Anne Mäki-Puhtila:
Helmi-myssy

Marja Venäläinen:
Huovutetut hahtuvalapaset

Kristel Nyberg:
Huurre-hattu

DistantKnitter:
Joustimo-säärystimet

Susanna V:
Joyride-huivi

Johanna Pajakoski:
Kemijoki-paita

Marjut Katajala:
Kollinroikale

Marja Venäläinen:
Kuurankukka-lapaset

Ninni:
Lady of the Night -toppi

Marjut Katajala:
Linnea-takki ja mekko

Kristel Nyberg:
Lyyra-sukat

Kristel Nyberg:
Palmikkaat

Pia Tuononen:
Pihlajanmarjat-setti

Kristel Nyberg:
Punahilkka-poncho

DistantKnitter:
Ragdoll-pipot

Marjut Katajala:
Regina-palmikkopaita

DistantKnitter:
Tassu-sukat

Aineiston © sen tuottajalla. Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.

Lisää tietoa Kysy Ullalta -sivulla.