ETUSIVULLE - OHJEET - ARTIKKELIT - NEUVOT - KYSY ULLALTA - ULLAKKO - INFO - BLOGI
 

 

Huovutetut hahtuvalapaset

 

Hahtuvasta voi tehdä muutakin kuin vaippahousuja, vaikkapa lapasia. Huovutetut hahtuvalapaset ovat lämpimät ja pitävät myös tuulta. Hahtuva sisältää lampaan rasvaa, joten se myös hylkii likaa. Huovutuksesta huolimatta lapaset ovat pehmeät. Näissä peruslapasissa on useita kokoja ja lisäksi vinkkejä koristeluun ja muutoksiin.

Lanka

Mallilapasissa on käytetty Pirtin kehräämön hahtuvaa ja Piikun hahtuvalankaa (huomaa, että Pirtin kehräämön hahtuvalanka on eri asia). Hahtuvaa menee lapasiin noin 90 – 100 – 110 – 120 – 130 g.

Neuletiheys

Sileää oikeaa kahdella säikeellä neulottuna (ennen huovutusta) 19-20 s ja 31 krs = 10 cm

Puikot

4 mm sukkapuikot tai käsialan mukaan

Koko

XS – S – M – L – XL
Vastaavat kokoja 10-12 vuotiaan/naisen S – naisen M – naisen L/miehen S – miehen M – miehen L

Ohje

Lapanen

Neulo koko ajan kahdella säikeellä. Luo puikoille 44 – 48 – 52 – 56 – 60 s. Jaa silmukat puikoille ja vaihda ensimmäisen ja viimeisen silmukan paikkaa. Neulo ensimmäinen kerros nurin. Neulo oikeaa 14 – 15 – 16 – 17 – 18 senttiä. Neulo peukaloa varten eri värisellä langalla toisen puikon 7 – 8 – 9 – 10 – 11 viimeistä silmukkaa (vasemman käden lapanen) tai kolmannen puikon 7 – 8 – 9 – 10 – 11 ensimmäistä silmukkaa (oikean käden lapanen). Neulo oikeaa 13 – 14 – 15 – 16 – 17 senttiä.

Kärkikavennukset

Kavennukset tulevat ensimmäisen ja kolmannen puikon alkuun sekä toisen ja neljännen puikon loppuun. Neulo ensimmäisen puikon alussa 1 s ja käännä kaksi seuraavaa silmukkaa puikoilla toisin päin (etureuna takareunaksi, joudut nostamaan silmukat). Neulo käännetyt silmukat takareunoistaan yhteen ja neulo puikon loput silmukat oikein. Neulo toisen puikon silmukat oikein, kunnes jäljellä on kolme silmukkaa. Neulo kaksi oikein yhteen ja neulo viimeinen silmukka oikein. Tee kolmannen puikon alussa samanlainen kavennus kuin ensimmäisen puikon alussa ja neljännen puikon lopussa samanlainen kavennus kuin toisen puikon lopussa. Tee kavennukset joka kerroksella ohjeen mukaan, kunnes jäljellä on 8 s. Neulo ensimmäinen silmukka ja vedä muut silmukat sen yli. Päättele lanka.

Peukalo

Pura eri värinen lanka ja poimi siltä silmukat. Poimi alapuolelta 7 – 8 – 9 – 10 – 11 s ja yläpuolelta 8 – 9 – 10 – 11 – 12 s. Jaa silmukat kolmelle puikolle ja neulo oikeaa 6,5 – 7 – 7,5 – 8 – 9 senttiä. Päätä silmukat neulomalla joka kerroksella puikon kaksi viimeistä silmukkaa yhteen. Päättele silmukat kun puikoilla on 6 – 8 – 7 – 6 – 8 s. Neulo ensimmäinen silmukka ja vedä loput silmukat sen yli. Neulo toinen lapanen samalla tavalla, mutta huomio peukalon paikka.

Viimeistely

Päättele langanpätkät. Harsi lapasten sisälle muovia, etteivät ne huovu kiinni sisältä. Pese lapaset 40 asteessa. Laita koneeseen lisäksi hyvin vähän muuta pyykkiä, esimerkiksi pari pyyhettä. Käytä pesuaineena mielellään mäntysuopaa tai muuta pesuainetta, joka säilyttää villassa sen rasvan, mutta voit käyttää myös tavallista pesuainetta. Samassa koneellisessa voi pestä useita lapasia, ne eivät huovu toisiinsa kiinni. Muotoile lapaset kosteana. Jos lapaset ovat liian isot, ne voi pestä uudestaan. Liian pieniä lapasia voi muotoilla ja venyttää kosteana ja mielellään antaa kuivua muotoonsa.

Vinkkejä

Huopuminen ja kutistuminen riippuvat hyvin monista asioista. Jos et ole varma koosta ja huopumisesta, voit tehdä mallitilkun ja siten mitata huopumista ja kutistumista. Löyhä neule kutistuu enemmän kuin tiukka, joten ohuesta hahtuvasta neulottaessa kannattaa tehdä mallitilkku ja kokeilla huopumista ensin. Ohjeen mukaan kutistumisvaraa on leveydessä noin 20% ja pituudessa noin 30%.

Kahdella säikeellä neulottaessa ota toinen säie kiekon sisältä ja toinen ulkoa.

Hahtuvalanka katkeaa helposti, varsinkin alussa. Jos ja kun lanka katkeaa, niin laita langanpäät muutaman sentin kohdalta päällekkäin ja jatka neulomista. Huovutettaessa langat huopuvat yhteen, joten katkeilut eivät haittaa. Kun lankaan tottuu, katkeilukin vähenee.

Värjätty hahtuva saattaa päästää väriä, mutta ei värjää pesussa. Minulla värjääntyivät sormetkin neuloessa, mutta turkooseissa lapasissa valkoinen raita oli valkoinen huovutuksen jälkeenkin.

Helppo tapa tehdä yksinkertaiset ja kauniit lapaset on käyttää kirjavaa väriävaihtavaa hahtuvaa.

Kokeile kirjavaa lankaa yhdessä valkoisen kanssa siten, että toinen säie on valkoista ja toinen kirjavaa. Pinnasta tulee meleerattua ja voit hyödyntää kiekkojen loppuja. Käännä lapasten nurja puoli oikeaksi puoleksi ja päättele langan päät sisäpuolelle. Näin saat taas eri näköisen pinnan.

Tee itse kirjava sekoitus. Se onnistuu kahdella yksivärisellä hahtuvalla. Neulo ensin toisella värillä kahdella säikeellä. Vaihda sitten toinen säie toiseksi väriksi eli nyt neulot kahdella eri värisellä säikeellä. Neulo lopuksi vielä toisella värillä kahdella säikeellä. Tällä tavoin voit tehdä esimerkiksi raidalliset lapaset.

Voit ommella lapasiin kuvioita ennen huopumista huopuvalla langalla. Ota huomioon, että neulepinta kutistuu vähemmän kuin pelkkä lanka, joten tee kuviosta löysä ja pistoista lyhyitä.

Voit ommella kuviota lapasiin huopumattomilla langoilla huovuttamisen jälkeen.

Kirjoneule ei huovutettuun työhön sovi. Tein koetilkun ja kirjoneule kutistui todella paljon ja siitä tuli tosi paksu. Lankalenkit nurjalla kutistuivat enemmän kuin neulepinta ja siksi kirjoneulepinta vetää.

 

Ohje ja kuvat: Marja Venäläinen

Lisää Marjasta

-

Ohjeet

Tuulia Salmela:
Ailin lapaset

Johanna Koski:
Amimono-huivi

Marja Venäläinen:
Auringonlasku-lapaset

Anne Mäki-Puhtila:
Helmi-myssy

Kristel Nyberg:
Huurre-hattu

DistantKnitter:
Joustimo-säärystimet

Susanna V:
Joyride-huivi

Johanna Pajakoski:
Kemijoki-paita

Marjut Katajala:
Kollinroikale

Marja Venäläinen:
Kuurankukka-lapaset

Ninni:
Lady of the Night -toppi

Marjut Katajala:
Linnea-takki ja mekko

Kristel Nyberg:
Lyyra-sukat

Kristel Nyberg:
Palmikkaat

Pia Tuononen:
Pihlajanmarjat-setti

Kristel Nyberg:
Punahilkka-poncho

DistantKnitter:
Ragdoll-pipot

Marjut Katajala:
Regina-palmikkopaita

DistantKnitter:
Tassu-sukat

Aineiston © sen tuottajalla. Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.

Lisää tietoa Kysy Ullalta -sivulla.