Villasukkia uusista kulmista
Ann Buddin Uusi villasukkakirja - 18 uutta tapaa neuloa sukkia tarjoilee mielikuvituksellisen malliston villasukkia. Kirjan sukat eivät ole vain perinteisiä varresta varpaisiin tai varpaista varteen -sukkia, vaan niissä on käytetty luovia ratkaisuja neuloa sukan kantapää, kantapääkiilat tai sukan kärki. Sukkien ohjeet vaihtelevat helpohkoista vaativiin. Jo kirjan kansikuva antaa ymmärtää, ettei mitään tavanomaista ole luvassa, ja tämä lupaus kyllä tulee lunastetuksi.
Kirja on jaettu kolmeen lukuun, ylhäältä alas neulottaviin sukkiin, alhaalta ylös neulottaviin sukkiin sekä sukkiin, joissa on käytetty muita rakenteita. Kirjan alussa on kattava tekniikkaosio, joka opastaa oikeankokoisen sukan neulomiseen sekä sopivan langan valitsemiseen. Lisäksi esitellään erilaisten puikkojen käyttäminen sukan neulomisessa. Kirjan lopussa on sanasto ja kuvalliset ohjeet käytetyistä erikoistekniikoista.
Kirjan neuleohjeet ovat yksityiskohtaisesti kirjoitettuja, joten mallit sopivat myös melko aloitteleville sukanneulojille. Toisaalta myös kokeneempi sukanneuloja löytää innostavaa neulottavaa kirjan malleista. Sukista on selkeät ja kauniit kuvat, joista sukkien yksityiskohdat erottuvat selkeästi. Myös kaaviot ovat riittävän suuria. Ohjeissa on myös vinkkejä sukan koon muuttamiseen sekä asioihin, jotka on hyvä huomioida kyseistä mallia neulottaessa.
Pääasiassa englanninkielisiä neuleohjeita käyttävänä suomenkielisen ohjeen lukeminen tuntui oudolta. Varsinkin joidenkin suomenkieleen jo englanniksi vakiintuneiden termien suomentaminen sekoitti, esimerkiksi magic loop -tekniikka oli käännetty taikalenkkitekniikaksi. Toisaalta taas ssk-termi oli kääntynyt nno:ksi, vaikka vakiintuneempi termi olisi ollut knk eli kahden noston kavennus. Suomennoksessa oli muitakin puutteita. Esimerkiksi kirjan "kun sukan pituus uupuu 2,5 cm varpaiden kärjestä" olisi luontevammin kääntynyt "kun sukan pituus on 2,5 cm vajaa". Neuleohjeiden kirjoittaminen suomeksi on hankalaa, sillä kaikille uusille tekniikoille ei ole vakiintuneita termejä tai lyhenteitä.
Kaiken kaikkiaan kirja kokonaisuutena on sellainen, että sitä varmasti tulee neulottua useammatkin sukat. Kirja sopii erityisesti neulojille, jotka ovat neuloneet pääasiassa suomenkielisiä ohjeita.
Tiedot
Ann Budd: Uusi villasukkakirja. 18 uutta tapaa neuloa sukkia.
Suomennos: Sanna Immanen
Kustannusosakeyhtiö Moreeni, 2017
ISBN 978-952-254-301-1