Ulla 02/11

Tilkkusukat

Ensimmäiset tilkkusukat tein jo muutama vuosi sitten, kun ihmettelin, mitä käyttöä sukista jääneille jämälangoille voisi keksiä. Niin syntyivät tilkkusukat. Sukkien ei välttämättä tarvitse olla edes keskenään samanlaiset, mutta pieni yhtenäisyyden tunne, parillisuus, on helppo saavuttaa neulomalla alun joustinneule, kantapää ja kärkikavennukset molempiin saman värisiksi. Toisaalta ei ole mikään pakko käyttää jämälankoja... Shibui-sukat onkin neulottu ihan uusista vyyhdeistä.

Tämä on oikeastaan tekniikka, ei yksittäinen ohje. Tätä on helppo soveltaa lapasiin, hanskoihin tai pipoon. Tapoja tehdä takasauma on varmasti monia, mutta tässä siis yksi. lä säikähdä sanaa sauma näissä sukissa ei ommella mitään! Työ tuntuu kyllä muuten aluksi aikamoiselta näpertämiseltä ja langat ovat jatkuvasti solmussa, mutta siihen tottuu pian ja homma alkaa sujua.

Lanka ja langan menekki

Vihreäsävyiset sukat:
Sekalaisia pätkiä sukkalankaa (100 g / 420 m), yhteensä 75 g eri värejä

Shibui-sukat:
Shibui Knits Sock (100 % merinovillaa; 50 g / 175 m) väreissä 7533 Bark, 323 Peacock, 430 Cranberry ja 06 Ink, yhteensä 85 g

Neuletiheys

Vihreäsävyiset sukat:
28 s ja 44 krs sileää neuletta = 10 cm

Shibui-sukat:
28 s ja 48 krs sileää neuletta = 10 cm

Puikot

Vihreäsävyiset sukat:
Sukkapuikot, 2,5 mm tai käsialan mukaan

Shibui-sukat:
Sukkapuikot, 2 mm tai käsialan mukaan

Koko

36

Ohje

Ennen kuin aloitat

Sukkien kokoa on helppo suurentaa käyttämällä paksumpaa lankaa ja/tai paksumpia puikkoja tai lisäämällä silmukoiden määrää. Voit myös vaihtaa kantapään ja kärkikavennukset mieleisiksesi tai halutessasi neuloa sukat varpaista alkaen.

Tilkkujen ja värien määrä on täysin sinun päätettävissäsi. Voit myös muuttaa tilkkujen kokoa tai jättää ne esim. jalkapohjasta pois ja neuloa sen yksivärisenä. Kantalapun voi jakaa kahdeksi eriväriseksi tilkuksi.

Jos neulot jämälangoista, pätki lanka valmiiksi tilkun kokoisiksi nyssäköiksi. Jokainen tilkku neulotaan eri kerältä, joten lankaa ei kuljeteta mukana työn takana. Mitä vähemmän ja isompia tilkkuja, sitä helpompaa tämä ensimmäisellä kerralla on.

Seuraava ohje on Shibui-sukille. Jos neulot isompia tilkkuja, päätä itse tilkun koko eli yhdellä värillä neulottavien silmukoiden määrä.

Näissä sukissa on yhdellä kerroksella 6 tilkkua, kaksi samalla värillä. Jaa vyyhti valmiiksi kahdeksi keräksi. Yksi tilkku on 10 s ja 15 krs. Nämä sukat ovat vähemmän villit, joten tilkut vaihtuvat kaikki tällä kertaa samalla kerroksella, mutta oikeissa jämälankasukissa, kuten kuvien vihreäsävyisissä sukissa, yhdelläkään kerroksella ei vaihdu kuin yksi tilkku kerrallaan. Kaikki tilkut ovat myös erikokoisia korkeudeltaan. Tilkkujen korkeudet ovat sattumanvaraisesti päätettyjä. Vihreäsävyisissä sukissa kaikkien tilkkujen leveys on 15 s, mutta tilkuista voi tehdä myös eri levyisiä.

Varsi

Luo neljälle sukkapuikolle yhteensä 60 s. Liitä pyöröneuleeksi ja varo, ettei työ kierry. Neulo 2 o, 2 n -joustinneuletta 3 cm. Katkaise lanka.

1. krs: Ota työhön mukaan ensimmäinen tilkkulanka ja neulo sillä 10 s oikein. Jätä lanka odottamaan, ota seuraava tilkkuväri ja neulo sillä 10 s oikein. Jatka näin kerroksen loppuun. Tilkun aloitussilmukka löystyy aina, joten muista kiristää se langanpäitä päätellessäsi. Tarkkaile työtä päätellessäsi myös, että värinvaihtokohtiin ei jää ylimääräisiä reikiä. Tilkkujen kerillä on taipumusta mennä sotkuun, mutta pienet lankanyssäkät voi sitoa niin, että ne eivät purkaudu holtittomasti ja pysyvät paremmin järjestyksessä. Värin vaihtumiskohdassa oikealla kerroksella ota uusi lanka niin, että vanha jää uuden etupuolelle.

2. krs: Kun olet neulonut kerroksen loppuun ja tulet kerroksen vaihtumiskohtaan, siirrä 4. puikon viimeinen silmukka vasemmalle eli 1. puikolle. Siirrä nyt vasemman puikon toinen silmukka, joka siis oli alun perin 1. puikon 1. silmukka, oikealle puikolle ikään kuin tekisit ylivetokavennuksen. Yksikään silmukka ei kuitenkaan kavennu pois, vaan nämä puikkojen ensimmäinen ja viimeinen silmukka vaihtavat paikkaa ristiin ja muodostavat sauman. 4. puikon viimeinen silmukka on nyt 1. puikon ensimmäinen silmukka ja näyttää tulevan vasemman puikon 1. silmukan sisältä.

Käännä nyt työ kädessäsi niin, että sukan suu on sinuun itseesi päin. lä nosta kerroksen ensimmäistä neulomatta, vaan neulo kaikki silmukat nurin. Muista vaihtaa tilkkuvärejä aina työn edetessä! Värin vaihtamiskohdassa nurjalla kerroksella ota uusi värilanka aina käyttöön niin, että vanha väri jää uuden taakse.

3. krs: Käännä työ taas normaaliin asentoon ja neulo kaikki silmukat oikein. lä nosta kerroksen ensimmäistä silmukkaa neulomatta.

Toista 1. ja 2. kerrosta, kunnes varsi on mielestäsi sopivan pituinen. Vaihda tilkkuväriä katkaisemalla lanka ja ottamalla uusi väri tilalle.

Kantalappu

Kerroksen vaihtumiskohdassa vaihda työhön sama väri, jota käytit varren joustinneuleessa. Neulo 1. puikon silmukat oikein, jotta pääset kantalapun reunaan. Neulo 1. ja 4. puikon silmukoita tasona sileää oikeaa. Nosta joka kerroksen ensimmäinen silmukka neulomatta. Neulo yhtä monta kerrosta kuin puikoilla on yhteensä silmukoita (30) tai pari vähemmän, jos kantalappu näyttää liian pitkältä.

Kantapään kääntäminen

Näissä sukissa on ranskalainen kantapää, mutta voit vaihtaa sen mihin tahansa muuhun. Aloita nurjalta puolelta.

1. krs: Nosta 1 s neulomatta, 16 n, 2 n yhteen, 1 n. Käännä työ.
2. krs: Nosta 1 s neulomatta, 5 o, ylivetokavennus, 1 o. Käännä työ.
3. krs: Nosta 1 s neulomatta, 6 n, 2 n yhteen, 1 n. Käännä työ.
4. krs: Nosta 1 s neulomatta, 7 o, ylivetokavennus, 1 o. Käännä työ.

Jatka samalla tavalla, kunnes reunasilmukat loppuvat.

Jalkaterä

Poimi kantalapun reunoista riittävän paljon silmukoita, jotta työhön ei jää reikiä. Neulo nämä poimitut silmukat ensimmäisellä kerroksella takareunastaan. Ota tilkkuvärit taas käyttöön ja jatka neulomista varren ohjeen mukaan. Työ on siis joka toisella kerroksella väärinpäin kädessäsi ja neulot nurjaa. Sijoita sauma eli kerroksen vaihtumiskohta jalkapohjan keskelle. Tilkut eivät kiilan ylimääräisten silmukoiden vuoksi ole ihan neliöitä, mutta se ei haittaa. Kavenna jokaisella oikealla kerroksella eli joka toisella kerroksella kiilan ylimääräisiä silmukoita pois seuraavasti:

1. puikko: neulo oikein, kunnes jäljellä on 3 s, 2 o yhteen, 1 o.
2. puikko: neulo kaikki silmukat oikein.
3. puikko: neulo kaikki silmukat oikein.
4. puikko: 1 o, ylivetokavennus, neulo loput oikein.
Kavenna, kunnes jäljellä on taas 60 s tai jalkaasi sopiva määrä.

Jatka tilkkuillen, kunnes sukan kärjestä puuttuu 2 cm. Katkaise tilkkulangat ja vaihda työhön joustinneuleessa käyttämäsi väri. Tee kärkeen nauhakavennukset seuraavasti:

1. puikko: neulo oikein, kunnes jäljellä on 3 s, 2 o yhteen, 1 o.
2. puikko: 1 o, ylivetokavennus, neulo loput oikein.
3. puikko: kuten 1. puikko.
4. puikko: kuten 2. puikko.

Jatka, kunnes jäljellä on 4 s per puikko. Päättele silmukat kolmen puikon päättelyllä tai silmukoimalla. Päättele langanpäät.

Teksti ja kuvat

Heli Suhonen

Lisää Helistä

Ulla 02/11 - Ohjeet

Adelheid:
Hilma

Adelheid:
Huldan takki

Ausifer:
Taikametsä

Niina Hakkarainen:
I Want Candy

Suvi Heikkilä:
Koivu

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Purppurafuusio

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Raiteilla

Pia Ketola:
Tuuteri

KristaK:
Petunia

Maria Luoma-aho:
Sinivuokkopipo

Johanna Mäki:
Miranda

Sara Palojärvi:
Kromosomisukat

Eeva Saviranta:
Herbert

Eeva Saviranta:
Kesäkukkia

Heli Suhonen:
Tilkkusukat

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.