Ulla 02/11

I Want Candy

Halusin neuloa lankavarastoon päätyneistä riemunkirjavista langoista sukat, mutta jotain muuta kuin sileää. Monivärinen tai pätkävärjätty lanka ei kuitenkaan kauhean monimutkaisissa malleissa tule edukseen, mutta pelkkää sileää on tylsää neuloa. Olin tällä mallilla neulonut hieman ohuemmasta monivärilangasta sukat aiemmin, joten päätin soveltaa ohjetta hieman paksummalle langalle. Yksinkertainen kuvio on helppo neuloa, mutta aiheuttaa sen, että pätkävärjätyille langoille ominainen läikittymisilmiö ei pistä häiritsevästi silmään.

Ilmeisesti langan karkkimaiset värit ja riemunkirjavuus aiheuttivat sen, että neuloessa päässä pyöri pätkiä I Want Candy -kappaleesta, joten nimesin sukat kappaleen mukaan. Sopiva nimi karkkivärisille sukille, eikö?

Lanka ja langan menekki

Spunky Eclectic Spunky Speckled (100 % villaa; 75 g / 165 m) n. 90 g

Spunky Speckled -lankaa ei ole enää saatavilla, mutta korvaavaksi langaksi käy esim. Spunky Super DK, Novita Nalle, Novita 7 Veljestä tai mikä tahansa lanka jolla saat sopivan tiheyden

Neuletiheys

23 s sileää neuletta = 10 cm

Mallikuvio vetää hieman kokoon, mutta on hyvin joustavaa
Varren ympärys mallikuviota venyttämättä n. 20 cm

Puikot

Sukkapuikot 3,5 mm tai käsialan mukaan

Koko

Nainen, kengän koko n. 39

Ohje

Varsi

Luo 54 s, jaa silmukat neljälle puikolle (14-13-13-14) ja neulo pitsikuviota kaavion 1 mukaan. Kaaviossa toistettava alue on merkitty punaisella. Varteen tulee 6 pitsiraitaa. Neulo vartta sopivasti oman makusi mukaan. Mallisukissa varren pituus on 12 cm.

Kantapää

Kantapäähän tulee kolme pitsiraitaa ja yhteensä 28 silmukkaa siten, että pitsiraitojen molemmille puolille tulee 1 n, 1 o, 1 n. Kantalappu siis alkaa ja päättyy nurjaan silmukkaan. Neulo kantalapun 1. kerroksella pitsiraitojen kohdalla 2 n yhteen. Jatka jäljelle jäävillä 25 silmukalla 1 o, 1 n -joustinneuletta ja nosta kantalapun 1. silmukka aina neulomatta.

Kun kantalapun korkeus on 5 cm, aloita kantapään kääntö seuraavalla oikealla kerroksella seuraavasti:

1. krs: neulo 1 o, 1 n -joustinneuletta 15 s, kahden noston kavennus, 1 o, käännä
2. krs: nosta 1 s neulomatta, 5 n, nosta seuraavat 2 s oikein yksi kerrallaan, siirrä ne takaisin vasemmalle puikolle ja neulo ne takareunastaan nurin yhteen, 1 o, käännä
3. krs: nosta 1 s neulomatta, 6 o, kahden noston kavennus, 1 o, käännä
4. krs: nosta 1 s neulomatta, 7 n, nosta seuraavat 2 s oikein yksi kerrallaan, siirrä ne takaisin vasemmalle puikolle ja neulo ne takareunastaan nurin yhteen, 1 o, käännä

Jatka näin neuloen aina 1 s enemmän ennen kavennuksia, kunnes olet neulonut kaikki kantalapun silmukat mukaan käännökseen. Viimeinen nurja kerros päättyy: 2 takareunastaan nurin, 1 o. Kantapään käännön jälkeen kantapäässä on 15 silmukkaa.

Ota jalkapöydän 26 s mukaan työhön siten, että poimit kantapään vasemmasta reunasta 1. puikolle 11 s , neulo jalkapöydän 26 s puikoille 2 ja 3 ja poimi kantapään oikeasta reunasta 11 s puikolle 4. Neulo 4. puikolle vielä 7 s puikolta 1. Jatka puikkojen 2 ja 3 silmukoilla pitsiraitoja ja neulo 1. ja 4. puikon silmukoilla oikeaa. Jatkossa kerros vaihtuu jalkapohjan keskellä.

Kiilakavennukset

Seuraavalla kerroksella aloita kiilakavennukset kaventamalla jalkapöydän silmukoiden reunassa siten, että kavennukset sijoittuvat jalkapöydän reunasilmukoiden kohdalle, jotka nyt ovat oikeita. Näin kavennukset sijoittuvat siististi kuvioon.

Jatka kavennuksia joka toinen kerros yhteensä 6 kertaa eli kunnes sukassa on jäljellä 51 s. Jatka näillä silmukoilla neulomista, kunnes sukka ulottuu pikkuvarpaan kärkeen.

Kärki

Siirrä jalkapohjan silmukoista molemmista reunoista 1 s jalkapöydän puolelle. Nyt jalkapöydällä on 26 ja jalkapohjan puolella 25 silmukkaa.

Kärkikavennukset tehdään joka toinen kerros jalkaterän sivuilla, eli 1. ja 3. puikon lopussa ja 2. ja 4. puikon alussa. 1. ja 3. puikolla kavennukset tehdään 2 o yhteen ja 2. ja 4. puikon alussa kahden noston kavennuksena.

Neulo seuraavalla kerroksella jokaisen pitsiraidan kohdalla 2 nurin yhteen. Tee samalla kerroksella 1. ja 4. puikolla kärkikavennukset. Näin saadaan jalkapöydän ja jalkapohjan puikoille saman verran silmukoita. Neulo edelleen puikoilla 1 ja 4 sileää neuletta ja puikoilla 2 ja 3 joustinneuletta.

Jatka kavennuksia joka 2. kerros, kunnes jäljellä on 22 s. Katkaise lanka ja silmukoi kärjen silmukat yhteen.

Kaaviot

Teksti

Niina Hakkarainen

Lisää Niinasta

Kuvat

Krista Kimmo
yksityiskohtakuvat Niina Hakkarainen

Ulla 02/11 - Ohjeet

Adelheid:
Hilma

Adelheid:
Huldan takki

Ausifer:
Taikametsä

Niina Hakkarainen:
I Want Candy

Suvi Heikkilä:
Koivu

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Purppurafuusio

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Raiteilla

Pia Ketola:
Tuuteri

KristaK:
Petunia

Maria Luoma-aho:
Sinivuokkopipo

Johanna Mäki:
Miranda

Sara Palojärvi:
Kromosomisukat

Eeva Saviranta:
Herbert

Eeva Saviranta:
Kesäkukkia

Heli Suhonen:
Tilkkusukat

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.