Ulla 02/10

Dusty Hill

Mies tarvitsi keikkarekvisiitaksi pipon joka muistutti ZZ Topin basistin päähinettä. Pari iltaa surffasin netissä pällistellen kuvia päähineen esikuvasta. Siitä tämän pipon kehittely lähti. Kun vielä neulemallikirjasta (400 knitting stitches) löytyi hauska ribbineule, joka pikavilkaukselta muistutti Dusty Hillin pääkappaleen pintastruktuuria, niin se oli siinä; puolen päivän suunnittelu ja illan sekä yön neulomissessio.

Tähän ohjeeseen on toki tehty jonkin verran muutoksia ensimmäisestä piposta. Mallineule on kuitenkin sama, hieman vähemmillä kerroksilla. Vaikka pipo onkin nimeltään varsin maskuliininen, niin mikään ei estä tekemästä tällä mallilla vaikkapa vaaleanpunaista pipoa virkatulla kukkakoristeella somistettuna.

Lanka ja langan menekki

Novita Cotton Luxus (100 % puuvillaa; 50 g / 106 m) tai
TeeTee Primavera (75 % merinovillaa, 25 % silkkiä; 50 g / 115 m), 100 g

Neuletiheys

Novita Cotton Luxus: 18 s sileää neuletta = 10 cm
TeeTeen Primavera: 20 s sileää neuletta = 10 cm

Kerrostiheydellä ei merkitystä

Puikot

Pyöröpuikot, 4 mm tai käsialan mukaan
Sukkapuikot, 4 mm tai käsialan mukaan

Muut tarvikkeet

Silmukkamerkki kerroksen vaihtumiskohtaan, jos neulot pyöröpuikoilla

Koko

Lapsi: päänympärys 50 cm - Nainen: päänympärys 55 cm - Mies päänympärys 60 cm

Huom:
Ensimmäiset silmukkaluvut ovat Cotton Luxukselle, kauttaviivan jälkeiset luvut Primaveralle

Ohje

Luo joustavasti 90/100 - 102/110 - 108/120 silmukkaa. Jos neulot sukkapuikoilla, jaa silmukat puikoille siten, että puikkojen vaihtumiskohta on oikean ja nurjan silmukan välissä. Aloita kaavion 1 mukainen mallineule ensimmäisellä kerroksella. Neulo mallineuletta, kunnes työn pituus on 14 - 15,5 - 16 cm. Jatka mallineuleen neulomista seuraavaan kavennuskerrokseen asti. Aloita sitten neulominen kaavion 2 mukaan. (Kerroksista riippuen kaavio saattaa ikään kuin hypätä pykälällä sivuun, mutta se ei haittaa). Seuraavan kavennuksen jälkeen neulo vielä 4 krs:ta 1 o, 1 n –joustimella. Kavenna seuraavalla kerroksella 2 o yhteen takareunoistaan koko krs:n ajan. Neulo 1 krs oikein ja seuraavalla krs:lla jälleen 2 o yhteen takareunoistaan. Vedä lanka jäljelle jääneiden silmukoiden läpi ja kiristä.

Viimeistely

Päättele langanpäät ja höyrytä kevyesti halutessasi. Langanpäät kannattaa päätellä siten, että pipoa voi käyttää myös toisinpäin käännettynä.

Kaaviot


Vinkkejä

Pipon voi neuloa pienemmäksi tai suuremmaksi, kunhan luo 6:lla jaollisen määrän silmukoita. Myös langan voi vaihtaa ohuempaan tai paksumpaan, mutta tarkista silloin tarvittavat silmukkamäärät ja mallikertojen toistot. Itse olen tehnyt pipoja Gjestalin Maijasta, Novitan Tennesseestä, Nallesta ja 7 Veljeksestä Teeteen Primaveran ja Novitan Cotton Luxuksen lisäksi.

Pipon voi neuloa myös pidemmäksi, jolloin siihen saa taitettavan reunan. Toista tällöin kaaviota 1 vielä kerran tai puolitoista kertaa, kun työn pituus on 14 - 15,5 - 16 cm eli ennen kavennuksia ja kaavioon 2 siirtymistä.

Teksti ja kuvat

Ixu

Lisää Ixusta

Langan tarjosi

Ulla 02/10 - Ohjeet

Adelheid:
Dude ja Dudette

Taina Anttila:
Ihmepötkylä

Tiina Helander:
Merenneidon pyrstö

Hepsi:
Polkuja

Sanna Hyvönen:
Kiemurtelevan käärmeen sukat

Ixu:
Dusty Hill

Ixu:
Kiertää

Ixu:
Kukkaverho

Kirsikka:
Umpisolmu

Jaana Kriikka:
Hartialämmitin

Laura Lehtinen:
Hippi

Pirre Nakola:
Ees taas

Tiina Ristimäki:
Bloom

Pörrö Sahlberg:
Rina

TiiQ:
Virtauksia

Pia Tuononen:
Kaktussukat

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.