Pellavapolku

Tämä huivi sai alkunsa keväällä 2009 kesähuivivaihdossa. Kun sain tietää huivivaihdon parin huivilangaksi valikoitui AKSELI 8, joka oli neulottuna minulle täysin uusi tuttavuus, eikä tämä huivi ei varmasti jää ainoaksi Akselista neulotuksi huiviksi.

Mallineuleet huiviin ovat Nancy Bushin kirjasta, Knitted Lace of Estonia, reunapitsin käänsin ylösalaisin, koska halusin reunaan reikärivin.

Tässä huivissa on erikoisuutena se, että en ole pingoittanut huivia lainkaan, vaan olen kastellut valmiin huivin ja laittanut sen venytettynä kuivumaan pyyheliinojen päälle. Huivi on siis viimeistelyvaiheessa kasvanut rutkasti pituutta ja samalla kaventunut reilusti.

Lanka ja langan menekki

Lanka, Wetterhoffin AKSELI 8 (100 % rohdinpellava; 100g/500m), 160 g helmenharmaa (560)

Neuletiheys

kaavion 1 mukainen mallineule
23 s ja 24 krs sileää neuletta = 10 cm

Puikot

3,5 mm tai käsialan mukaan

Koko

50 cm x 162 cm mitattuna kastelemisen, venyttämisen ja kuivamisen jälkeen

Ohje

AKSELI pellavalanka on aika kovaa ja niinpä neulomista helpottaakseni ja pellavapölyä vähentääkseni kastelin koko vyyhdin lämpimässä vedessä ja sen jälkeen ripustin vyyhdin kuivumaan. Kuivuneen vyyhdin kerin kerälle ja sitten aloin malttamattomana neulomaan.

Luo neuloen 114 s ja neulo 2 krs ainaoikeaa. Neulo jatkossa molemmissa reunoissa 5 s ainaoikeaa. Aloita lopuilla silmukoilla mallineule kaavion 1 mukaisesti.

Huomaa, että piirrokseen on merkitty vain oikeat kerrokset! Neulo nurjalla puolella kaikki s:t reunasilmukoita lukuun ottamatta nurin.

Seuraa mallikuviota ja jatka toistamalla kerroksia 1-23, kunnes huivi on haluamasi mittainen. Huivin lopullista pituutta voit hahmottaa venyttämällä huivia. älä säikähdä vaikka huivi tuntuukin alussa aivan todella leveältä.

Lopeta pitsineule neulomalla viimeiseksi mallineuleen krs 24, ja sen jälkeen 2 krs ainaoikeaa. Kavenna viimeisellä kerroksella tasain välein (= 111 s).

Aloita reunapitsin neulominen kaavion 2 mukaisesti. Jätä molempiin reunoihin yksi reunasilmukka. Nosta reunasilmukka kerroksen alussa neulomatta. Neule reunasilmukka kerroksen lopussa oikealla oikein ja nurjalla nurin. Neulo kerran krs 1-20.

Päätä huivin silmukat näin: neulo 2 s oikein, *siirrä neulotut silmukat vasemmalle puikolle ja neulo silmukat takareunoistaan yhteen, 1 s o*. Toista * - *.

Poimi huivin aloituspäästä 111 s ja neulo ja päättele reunapitsi samalla lailla kuin toinenkin pää.

Viimeistely

Päättele langanpäät huolellisesti. Kastele huivi kokonaan vedessä. Kääri huivi froteepyyhkeen kanssa rullalle. Puristele varovasti ylimääräistä vettä pois. Levitä huivi kuivumaan haluamassasi mitassa, kosteutta kestävälle alustalle. Katkaise päätellyt langanpäät kuivuneesta huivista.

Kaaviot

Vinkkejä

Huivista on helppo tehdä muunnoksia esim. vähentämällä mallikertoja. Pingottamalla huivin saat siitä aivan erinäköisen. Lähes saman kokoisen huivin saat pingottamalla kun neulot huivin 74 silmukalla ja lisäät reunapitsejä varten 2 silmukkaa.

Teksti ja kuvat

Seija Puusaari

Lisää Seijasta

Langan tarjosi

Ulla 02/09 - Ohjeet

Taija Elo:
Rusketusraidat

Iida Glumoff:
Viimeinen

Anne H:
Saniaispolku

Niina Hakkarainen:
Herne

Suvi Heikkilä:
Raita

Suvi Heikkilä:
Vanilja

Satu Lehti:
Ulpukka-huivi

Laura Lehtinen:
Vapaamatkustajan kantosuojus - poncho kantoliinailijalle

Nuoska:
Jääkukka

Kristel Nyberg:
Aatos

Kristel Nyberg:
Adalmiina

Kristel Nyberg:
Vaapukka

Hanna Puttaa-Vuoriluoto:
Päinvastoin

Seija Puusaari:
Pellavapolku

Satu Ruokamo:
Solina

Eeva Saviranta:
Cyanobacteria

Sirkku Siiskonen:
Mutkia matkassa

Sirkku Siiskonen:
Rinsessa

Taina:
Kummituskukkia

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.