Päinvastoin

Minulla oli 300 grammaa Novitan Spektri Plus -lankaa. Suunnittelin siitä toppia, mutta oli vaikea arvioida, kuinka pitkäksi uskaltaisin ensimmäisen kappaleen tehdä, jotta toiseenkin riittäisi lankaa. Päätin ratkaista ongelman aloittamalla olkapäiltä ja neulomalla helmaa kohti. Tein välillä resorit kädenteihin ja pääntiehen ja jatkoin taas helmaa kohti.

Lanka ja langan menekki

Novita Spektri Plus (60 % viskoosia, 40% akryylia; 50 g = 78 m), 300 g vaaleanviolettia (827)

Neuletiheys

17 s ja 25 krs = 10 cm sileää neuletta

Puikot

Pyöröpuikot, 5 mm tai käsialan mukaan
Pyöröpuikot, 4 mm tai käsialan mukaan

Muut tarvikkeet

Kahdet ylimääräiset pyöröpuikot tai eriväristä apulankaa odottamassa oleville silmukoille

Koko

M, valmiin puseron vartalonympärys 84 cm, pituus olkapäältä helmaan 60 cm. Neule joustaa ja mahtuu hyvin myös L-kokoiselle.

Ohje

Työ aloitetaan takakappaleen olkapäiltä. Luo paksummalle pyöröpuikolle 15 s. Neulo sileää 3 cm. Lisää vasemmassa reunassa 1 s joka toinen kerros 3 kertaa. Jätä silmukat odottamaan.

Neulo toinen olka samoin, mutta tee lisäykset oikeaan reunaan. Yhdistä olkapääosat luomalla kappaleiden väliin 15 s. Lisäysreunat ovat keskustaa kohti eli niska-aukon muotoa pyöristämässä. Silmukoita on puikolla nyt 51 (15 aloituksesta, 3 lisäyksestä, 15 uutta luotua, 3 lisäyksestä ja 15 aloituksesta).

Jatka näillä sileää, kunnes kappaleen korkeus on 21 cm. Lisää molemmissa reunoissa 1 s joka toinen kerros yhteensä 3 kertaa. Silmukoita on nyt 57. Jätä silmukat odottamaan.

Aloita etukappale poimimalla takakappaleen aloitusreunasta (luontireunasta) 14 silmukkaa. Lähde neulomaan vastakkaiseen suuntaan kuin takakappale. Neulo noin 10 cm tai sen mukaan, kuinka avaran pääntien haluat. Lisää kaula-aukon sisäreunaan 1 s joka toinen krs 4 kertaa samalla tavoin kuin takakappaleen puolella. Silmukoita on nyt 18. Jätä ne odottamaan. Poimi toiselta olkapäältä samoin 14 s ja neulo vastaavasti, mutta peilikuvaksi. Suoraa osuutta tulee siis yhtä pitkälti ja lisäykset kaula-aukon puoleiseen reunaan. Yhdistä myös nämä luomalla 15 silmukkaa olkapääosien väliin. Silmukoita on puikolla nyt 51 kuten takakappaleessakin tässä vaiheessa.

Jatka sileää neuletta, kunnes kappaleen pituus silmukoiden poimintakohdista eli olkasaumoista mitattuna on 21 cm. Lisää samoin kuin takakappaleessa molempiin reunoihin 1 s joka toinen kerros 3 kertaa. Silmukoiden yhteismäärä on nyt etukappaleen puolella sama 57 kuin takakappaleessakin.

Yhdistä nyt etu- ja takakappaleen silmukat pyöröpuikolle renkaaksi luomalla kainaloihin 12 silmukkaa molemmille puolille kappaleiden väleihin. Neulo siis ensin etukappaleen silmukat (57), luo 12 silmukkaa väliin, neulo takakappaleen silmukat (57), luo 12 silmukkaa ja jatka sitten yhdistämällä renkaaksi eli neulo seuraavaksi etukappaleen silmukat. Jatka näillä 138 silmukalla putkea niin pitkäksi kuin haluat.

Jos olet epävarma langan riittävyydestä, neulo kädenteiden ja pääntien resorit välillä ja jatka sitten loppuosa puseron helmasta niin pitkäksi kuin lankaa riittää. Poimi silmukat kädenteiden ja pääntien reunoista ohuemmille pyöröpuikoille ja neulo 1 o, 1 n -joustinneuletta 5 kerrosta. Päättele silmukat.

Kun toppi on noin 5 cm riittävää pituutta lyhyempi tai kun lankaa alkaa olla enää noin puolikas kerä jäljellä, siirry 1 o, 1 n -joustinneuleeseen ja neulo sitä noin 5 cm tai kunnes lanka loppuu. Päättele silmukat.

Viimeistely

Päättele langanpäät.

Vinkkejä

Kokoa on helppo muunnella lisäämällä tai vähentämällä muutama silmukka aloituksissa sekä väliin luotavien silmukoiden määrissä. Raidoitukset on helppo toteuttaa ja pitsikuvioitakin kannattaa kokeilla. Ne voivat olla aivan uudennäköisiä ylösalaisin toteutettuna.

Teksti ja kuvat

Hanna Puttaa-Vuoriluoto

Lisää Hannasta

Ulla 02/09 - Ohjeet

Taija Elo:
Rusketusraidat

Iida Glumoff:
Viimeinen

Anne H:
Saniaispolku

Niina Hakkarainen:
Herne

Suvi Heikkilä:
Raita

Suvi Heikkilä:
Vanilja

Satu Lehti:
Ulpukka-huivi

Laura Lehtinen:
Vapaamatkustajan kantosuojus - poncho kantoliinailijalle

Nuoska:
Jääkukka

Kristel Nyberg:
Aatos

Kristel Nyberg:
Adalmiina

Kristel Nyberg:
Vaapukka

Hanna Puttaa-Vuoriluoto:
Päinvastoin

Seija Puusaari:
Pellavapolku

Satu Ruokamo:
Solina

Eeva Saviranta:
Cyanobacteria

Sirkku Siiskonen:
Mutkia matkassa

Sirkku Siiskonen:
Rinsessa

Taina:
Kummituskukkia

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.