Ulla

Kaarna-neuletakki

 

Teksti ja kuvat:

Pia Tuononen

Lisää Piasta

-

Ohjeet

Meri Markus:
Blomma-myssy

Katja Kvintus:
Dalecarlica-mekko

Distant Knitter:
Eveliinit-sukat

Tuula:
Fifipussukka ja myssy

Kristel Nyberg:
Itämetsä-poncho

Marjut Katajala:
Jäätelökesä-paita

Kristel Nyberg:
Kesäheinä-paita

Tiina Kovalaine:
Kiritys-pipo

Juulia:
Kissamainen pipo

Pia Tuononen:
Kruunupipo

Anni Laine:
Kärhö-slipari

Sari Åström:
Lehmus-huivi

Marja Venäläinen:
Lehtiköynnös-sukat

Tuulia Salmela:
Leskenlehti-neuletakki

Katja Kvintus:
Minttumaari-huivi

Satu Ruokamo:
Oo-korusetti

Distant Knitter:
Pitkät Mutkitellen -sukat

Distant Knitter:
Pyy pivossa -sormikkaat

Pia Tuononen:
Reseda-liivi

Kaarina Lindqvist:
Teresa-sukat

 

Aineiston © sen tuottajalla. Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.

Kaarna

Tämä neuletakki on saanut ideansa erään muotilehden kuvasta: halusin itselleni samanlaisen neuleen, mutta halvemmalla, eli päätin neuloa sellaisen itse!

Neule on kokonaan palmikkoristikkoa eli se vaatii neulojaltaan hieman enemmän aikaa ja vaivaa, mutta on kaiken sen arvoinen. Palmikko muistuttaa kaarnamaista puun pintaa, siitä neuleelle nimi.

Lanka on 100 % puuvillaa, joten neule soveltuu käyttöön ympäri vuoden.

Lanka ja langan menekki

Novita Tennessee, 600 g, ruskea (683)

Puikot

3,5 mm tai käsialan mukaan

Neuletiheys

22 s ja 28 krs sileää neuletta = 10 cm

Muut tarvikkeet

1 nappi tai 7 nappia, halkaisija n. 1,5 cm

Mallineule

Ks. kaaviot ohjeen lopusta

Koko

M: valmiin takin vartalonympärys 98 cm, pituus olalta helmaan 58 cm, hihan sisäpituus 43 cm.

 

Ohje

Kaarna takaaTakakappale

Luo 116 silmukkaa ja neulo 1 oikein, 1 nurin -resoria 3 kerrosta.

Aloita sen jälkeen mallineuleen neulominen op:lta kaavioon 1 merkitystä kohdasta.

Neulo oikeaan reunaan 2 nurjaa reunasilmukkaa kuten kaaviossa, ja samoin vasemmassa reunassa neulo reuna samalla tavalla niin, että reunassa on 2 nurjaa silmukkaa. Muuten toista merkittyä aluetta (16 s). Palmikot eivät siiis ole reunassa aivan kiinni sivusaumassa.

Neulo kaavio 3 kertaa (3 x 32 krs) ja aloita sen jälkeen kädentien kavennukset. Kavenna molemmissa reunoissa joka 2. krs seuraavasti: 4 s, 2 s, 2 s, ja 4 x 1 s (= 92 s). Kädentien kavennusten jälkeen kokonaisia mallikertoja on jäljellä 5.

Anna vajaiden palmikoiden loppua kavennusten yhteydessä neuleen reunassa. Reunaan tulee siis leveämpi nurja osuus kuin ennen kainaloa; palmikon reunimmaisen kaitaleen jälkeen 6 nurjaa silmukkaa.

Neulo kädentien kavennusten jälkeen niin, että kädentien korkeus on n. 23 cm. Jätä keskimmäiset 30 s apupuikolle ja neulo vielä 3 kerrosta olkapäiden 31 silmukalla seuraavasti: päätä 1 s kaula-aukon reunasta, neulo 1 kerros ja päätä olan silmukat kolmannella kerroksella.

Oikea etukappale

Luo 63 silmukkaa ja neulo 1 oikein, 1 nurin -resoria 3 kerrosta. Aloita sen jälkeen mallineule op:lta kaavion 1 mukaan niin, että neulot ensin 3 s oikein, 8 n, 4 o, 12 n, 4 o, 12 n, 4 o, 12 n, 2 o, 2 n. Sen jälkeen aloita op:lta mallineule kaavioon 1 merkitystä kohdasta. Näin etukappaleen reunaan muodostuu 3 oikean silmukan muodostama rullautuva kaitale, joka huolittelee etureunan.

Aloita kädentien kavennukset samassa kohdassa kuin takakappaleessa. Aloita pääntien viistotus, kun olet tehnyt kädentien kavennuksia 6 kerrosta ja olet neulonut kaaviosta 1 kerrokset 1-2. Seuraa pääntien viistotusta kaaviosta 2. Neulo kaavio loppuun, eli viimeinen kerros on 54. kerros. Päätä silmukat seuraavalla kerroksella. Kaavioon ei ole merkitty kaikkia silmukoita, vain kaventuva reunaosa. Neulo muilla silmukoilla kaavion 1 mukaan.

Jos tahdot neuleeseen napit, tee näin:

  • Jos tahdot yhden napin yläreunaan, neulo juuri ennen pääntien viistotusta kaavion 1 kerroksella 29 näin: reunasilmukat (3 s oikein), lk, 2 s oikein yhteen ja jatka normaalisti.
  • Jos tahdot koko etureunaan napit (7 nappia), neulo napinlävet samoin kuin edellä, mutta tee napinläpi aina kaavion 1 kerroksilla 13 ja 29 eli kohdissa joissa palmikoissa on "mutka".

Vasen etukappale

Neulo oikean peilikuvaksi ilman napinläpiä.

Hihat

Luo 56 silmukkaa ja neulo 1 oikein, 1 nurin -resoria 3 kerrosta. Seuraavalla kerroksella (op) neulo seuraavasti: 10 n, 4 o, 12 n, 4 o, 12 n, 4 o, 10 n. Neulo nurjalla oikeat silmukat oikein ja nurjat nurin, ja aloita seuraavalla oikealla kerroksella mallineule kaavioon 1 merkitystä kohdasta.

Aloita heti seuraavalla kerroksella hihan levennykset: lisää hihan molemmissa reunoissa 1 silmukka reunasilmukan sisällä 17 kertaa joka 6. kerros (=90 s). Neulo myös lisätyillä silmukoilla mallineuletta.

Neulo hihaa, kunnes sen sisäpituus on 43 cm. Aloita sen jälkeen hihan pyöriön kavennukset. Kavenna seuraavasti: joka 2. kerroksella kavenna molemmissa reunoissa 4 s, 2 s, 2 s, 2 s, 12 x 1 s, 1 x 3 s ja päätä loput silmukat.

Tee toinen hiha samoin.

Viimeistely

Viimeistele takakappaleen kaula-aukko i-cordilla.

Poimi ensin puikolle apupuikolta takakappaleen kaula-aukkoon jätetyt silmukat (30 s) sekä vielä molemmista kaula-aukon reunoista 4 s (= 38 s). Luo sen jälkeen erikseen sukkapuikolle 5 silmukkaa. Neulo sukkapuikolta nurin 1 kerros ja aloita sitten silmukoiden yhdistäminen.

Neulo sukkapuikolla i-cordia, ts. älä käännä neuletta, vaan siirry aina neulomaan samaan reunaan, neulo oikeaa koko ajan. Neulo sukkapuikolta 4 s ja viimeinen silmukkaa yhteen (ylivetokavennus) kaula-aukolta poimitun ensimmäisen silmukan kanssa.

Kaarna icord-reuna

Siirry taas sukkapuikon toiseen päähän ja neulo 4 s oikein ja taas kaula-aukolta seuraava silmukka oikein yhteen puikon 5. silmukan kanssa. Jatka näin kunnes kaikki kaula-aukosta poimitut silmukat on neulottu pois. Neulo 1 krs oikein ja päätä silmukat.

Päättele langanpäät. Kostuta kappaleet ja pingota ne alustalle kuivumaan.

Ompele olkasaumat niin, että takakappaleen i-cordien päät jäävät nurjalle puolelle sauman sisään. Ompele hihat kiinni, sekä sivusaumat. Kiinnitä napit.

Kaaviot

Kaavioihin on merkitty vain oikean puolen kerrokset. Neulo nurjalla puolella oikeat silmukat oikein ja nurjat nurin.

Kaavio 1

Kaarna kaavio 1

Kaavio 2

Kaarna kaavio 2 oikea puoli

Kaarna kaavio 2 vasen puoli

Kaarna kaavio 2 selite