Ulla

Dalecarlica-mekko

 

Ohje ja kuvat:
Katja Kvintus

Malli:
Pinja Kvintus

Lisää Katjasta

Hobboks

Kansikuvaneuleen palkitsee Hobboks.

-

Ohjeet

Meri Markus:
Blomma-myssy

Distant Knitter:
Eveliinit-sukat

Tuula:
Fifipussukka ja myssy

Kristel Nyberg:
Itämetsä-poncho

Marjut Katajala:
Jäätelökesä-paita

Pia Tuononen:
Kaarna-neuletakki

Kristel Nyberg:
Kesäheinä-paita

Tiina Kovalaine:
Kiritys-pipo

Juulia:
Kissamainen pipo

Pia Tuononen:
Kruunupipo

Anni Laine:
Kärhö-slipari

Sari Åström:
Lehmus-huivi

Marja Venäläinen:
Lehtiköynnös-sukat

Tuulia Salmela:
Leskenlehti-neuletakki

Katja Kvintus:
Minttumaari-huivi

Satu Ruokamo:
Oo-korusetti

Distant Knitter:
Pitkät Mutkitellen -sukat

Distant Knitter:
Pyy pivossa -sormikkaat

Pia Tuononen:
Reseda-liivi

Kaarina Lindqvist:
Teresa-sukat

 

Aineiston © sen tuottajalla. Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.

Dalecarlica-mekko sai innoituksensa Rinsessa-setistä. Neuloin sen addiktoivaa mallineuletta kaikkeen mahdolliseen enkä vain kyllästynyt. Sitten sain hallusinaation erään ruotsalaisen vaatefirman kesäkatalogia selaillessani ja keksin käyttää mallineuletta tyttäreni kesämekkoon.

Nimi puolestaan juontaa pihallamme kasvavan kauniin taalainkoivun latinankielisestä nimestä. Kun kirjoitin mekon ohjetta, 3-vuotias tyttäreni kiipesi syliini ja alkoi kertoi kerhossa oppimastaan laulusta: ”Me laulettiin, että hiirenkorvat ovat vihreät.” Hän mietti hetken ja jatkoi: ”Ne hiiret on varmaan värittäneet korviaan tusseilla.” Kun sain naurultani puhuttua, kerroin, että hiirenkorviksi kutustaan pieniä puun lehtiä ja kävimme katsomassa niitä pihan koivussa.

Lanka ja langan menekki

Novita Suvi, 250 g (viimeisestä kerästä jäi yli puolet yli)

Suvi on Novitan kampanjalanka, jonka saatavuus vaihtelee. Suurin piirtein sama neuletiheys on mm. Novita Tennesseellä ja Garnstudio Muskatilla.

Puikot

3,5 mm pyöröpuikot (alkuun 40-50 cm, loppuun 60-80 cm pitkät)

Neuletiheys

22 s ja 29 krs = 10 cm

Muut tarvikkeet

Silmukkamerkki kerroksen vaihtumiskohtaan

Koko

92/98 cm

Mallineule

Yläosan valepalmikko (mallineule on jaollinen viidellä silmukalla):

  • 1. krs: nosta 1 s neulomatta, neulo 2 s oikein, nosta nostettu s kahden seuraavan yli, neulo 2 n
  • 2. krs: 1 o, lk, 1 o, 2 n
  • 3. krs: 3 o, 2 n
  • 4. krs: 3 o, 2 n

Ohje

Luo 125 silmukkaa ja yhdistä pyöröneuleeksi. Neulo suljettuna neuleena 2 krs 3 o, 2 n –joustinneuletta. Aloita sitten mallineule kaavion mukaan. Neulo valepalmikkoa 10 cm ja lopeta mallineuleen neulominen neulomalla viimeiseksi sen 1. kerros. Neulo seuraava krs seuraavasti: *1 o, lk, 1 o, 1 n, lk, 1 n*, toista * - *. Näin lisätään yksi silmukka jokaiseen nurjaan raitaan = 150 s.

Jatka neulomalla sileää neuletta 19 cm. Tuplaa silmukkamäärä seuraavalla kerroksella neulomalla jokainen silmukka sekä etu- että takareunoistaan = 300 s. Vaihda pyöröpuikko pidempään. Neulo sileää 17 cm.

Nirkkoreuna
Neulo yhden kerroksen ajan *2 o yhteen, lk*, toista * - *. Neulo vielä 2 cm sileää ja päättele silmukat. Taita helma reikäkerroksen kohdalta kaksinkerroin nurjat puolet vastakkain ja ompele helma kiinni.

Olkaimet
Luo 4 silmukkaa ja neulo 45 cm putkinauhaa eli i-cordia (ohje Ullassa 01/06). Tee vielä kolme samanlaista nauhaa. Ompele ne tasavälein kiinni joustimen yläreunaan.

Vinkkejä

Jos silmukoiden lisääminen etu- ja takareunoistaan tuntuu hankalalta, voit tehdä sen myös seuraavasti: *1 o, lk*, toista * - * koko kerroksen ajan. Tällöin lisäyskerrokselle muodostuu koristeellinen reikärivi.

Jos langan riittävyys huolestuttaa, neulo putkinauhat ensimmäiseksi tai korvaa ne haluamillasi nauhoilla. Levennysten jälkeen voit punnita jäljellä olevan lankakerän ja laskea, kuinka paljon lankaa kuluu yhteen kerrokseen.

Jos nirkkoreuna tuntuu vaikealta tai lanka uhkaa loppua, neulo sen sijaan tasona 5 krs oikeaa ja ompele lyhyt halkio kiinni silmukoiden päättelyn jälkeen.