Ulla

Itämetsä-poncho

 

Ohje ja kuvat:
Kristel Nyberg

Lisää Kristelistä

-

Ohjeet

Meri Markus:
Blomma-myssy

Katja Kvintus:
Dalecarlica-mekko

Distant Knitter:
Eveliinit-sukat

Tuula:
Fifipussukka ja myssy

Marjut Katajala:
Jäätelökesä-paita

Pia Tuononen:
Kaarna-neuletakki

Kristel Nyberg:
Kesäheinä-paita

Tiina Kovalaine:
Kiritys-pipo

Juulia:
Kissamainen pipo

Pia Tuononen:
Kruunupipo

Anni Laine:
Kärhö-slipari

Sari Åström:
Lehmus-huivi

Marja Venäläinen:
Lehtiköynnös-sukat

Tuulia Salmela:
Leskenlehti-neuletakki

Katja Kvintus:
Minttumaari-huivi

Satu Ruokamo:
Oo-korusetti

Distant Knitter:
Pitkät Mutkitellen -sukat

Distant Knitter:
Pyy pivossa -sormikkaat

Pia Tuononen:
Reseda-liivi

Kaarina Lindqvist:
Teresa-sukat

Aineiston © sen tuottajalla. Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.

kuvaHelppo poncho ei kenties ole täsmälleen spagettiwestern-tyyliä, mutta mielikuva oli selkeä kallioilla ja hiekkalaatikolla leikkivän lapsen touhuja katsellessa.

Idea ponchoon syntyi alunperin, kun halusin käyttää varastoidut jo lakkautetut langat viimeistä kerää myöten. Siksi malli neulotaan kauluksesta alaspäin. Itämetsä sopii siis mainiosti jämälankatyöksi, sillä helmasta voi tehdä juuri sen mittaisen kuin mihin lanka riittää.

Jos lankoja on eri värisiä, tee ponchosta raidallinen tai laita helmaan kirjavat hapsut. Enimmäkseen sileänä suljettuna neuleena neulottu työ sopii mainiosti automatkalla tai hiekkalaatikon reunalla tehtäväksi, joskin saattaa villasta tai alpakasta neulottuna käydä hieman kuumaksi sylissä hellepäivinä.

Kuvissa poncho on noin metrin mittaisen mallin päällä, mutta vaatetta on erittäin helppo pienentää, tai suurentaa aikuisen kokoon asti.

Lanka ja langan menekki

Novita Alpaca, tummanharmaa, noin 250 g
Koristeissa Novita Alpaca, luonnonvalkoinen, 50 g.

Ponchossa on käytetty jo lakkautettua lankaa, mutta korvaavaksi langaksi käy mikä tahansa lanka, jonka neuletiheys on suunnilleen sama.

Koristeisiin käytetty kontrastivärinen lanka kului viimeistä metriä myöten, joten isompaa ponchoa vartenkannattaa varata toinenkin kerä.

Neuletiheys

20 s ja 26 krs sileää neuletta suljettuna neuleena = 10 cm

Puikot

Pyöröpuikko 4 mm tai käsialan mukaan
Vastaavan kokoinen virkkuukoukku

Muut tarvikkeet

4 silmukkamerkkiä
Piilohakanen
Pieni kirja, CD-levykotelo tai vastaava hapsujen ja koristetupsujen tekoon

Koko

Kuvan ponchon pituus

  • suoraan kaula-aukosta helmaan n. 32 cm
  • takasaumaa pitkin kaula-aukosta kärkeen n. 42 cm

Kaula-aukon ympärys halkiota lukuunottamatta n. 44 cm.

 

Ohje

Työ neulotaan aluksi tasona ja yhdistetään halkion neulomisen jälkeen suljetuksi neuleeksi.

Luo 68 s. Laita 17 silmukan välein puikolle silmukkamerkki. Merkit erottavat ponchon neljännekset toisistaan. Jos haluat muuttaa kaula-aukon kokoa, lisää tai vähennä neljällä jaollinen silmukkamäärä niin, että joka osassa on edelleen sama määrä silmukoita.

Neulo ensin halkio.

  • 1. krs: Neulo 1 o, lk, *neulo yhden silmukan päähän silmukkamerkistä, neulo lk, 2 o, lk*. Toista *-*. Neulo yhden s:n päähän työn reunasta, neulo lk ja 1 o.
  • 2. krs: Käännä työ ja neulo koko kerros oikein.

Toista kerrokset 1 ja 2 vielä kerran. Jatka sitten lisäyskerroksia kuten 1. kerroksella, mutta neulo nurjan puolen kerrokset nurin. Kun työn pituus on noin 5 cm tai työ on halutun halkion korkuinen, yhdistä työ suljetuksi neuleeksi. Laita kerroksen vaihtumiskohtaan silmukkamerkki.

Neulo seuraavaksi helmaosa. Jatka lisäyksiä joka toisella kerroksella aina silmukkamerkkien molemmin puolin kuten halkiotakin neulottaessa. Myös halkion alle työn eteen tulee lisäysraita. Neulo vuorotellen lisäyskerros ja sileä oikea välikerros, kunnes helman pituus kaula-aukosta kärkeen on n. 40 cm tai noin 2 cm lyhyempi kuin haluttu lopullinen mitta.

Neulo ainaoikein -reunus: *neulo 1 krs oikein ja 1 krs nurin*, toista *-* kerran. Älä neulo enää reunukseen lisäyksiä. Päättele silmukat löysästi.

Kostuta kappale ja levitä haluttuihin mittoihin kuivumaan. Päättele langanpäät.

Virkkaa vastavärillä kerros kiinteitä silmukoita kaula-aukon ympäri. Ompele halkion yläreunaan piilohakanen. Mikäli et halua kaulukseen koristetupsuja, voit käyttää halkion sulkemisessa esimerkiksi koristehakasta.

Kierrä pienen kirjan tai vastaavan ympärille lankaa kahta koristetupsua varten. Ennen kuin otat langat irti, leikkaa kaksi pätkää lankaa nyöriksi. Kierrä langat toistensa ympärille nyöriä varten. Irrota ensimmäinen tupsulanka, pujota nyörilangat kertaamattomina tupsun lenkin välistä, jätä tupsu keskelle ja anna nyörin kiertyä valmiiksi. Solmi tupsun nyöripään ympärille lanka tiukasti tupsun juureksi, ja leikkaa tupsu alhaalta auki. Tee toinen nyöri ja tupsu samoin. Ompele nyörien päät tiukasti kiinni työn nurjalle puolelle halkion yläreunoihin. Tasoita tupsujen päät.

Leikkaa vastavärisestä langasta 2 kertaa halutun hapsun mittaisia pätkiä. Ota hapsua varten aina 2-3 langanpätkää ja taita ne keskeltä kahtia. Vedä virkkuukoukulla hapsun keskikohta neuleen helmasta läpi, ja pujota lankojen päät lenkin läpi. Kuvien ponchossa hapsut ovat noin 3 cm:n välein. Jos olet epävarma hapsulangan riittävyydestä, aloita ohuemmilla hapsuilla ja laita hapsut ensin kärkiin, sitten neljännesten keskelle, ja sitten aina jatkossa kahden hapsun keskikohtaan. Tasoita lopuksi hapsujen päät.