ETUSIVULLE - OHJEET - ARTIKKELIT - NEUVOT - KYSY ULLALTA - ULLAKKO - INFO - BLOGI
 

 

Asiaa sukista

 


Sukka on yksi suosikkineuleista, eikä syyttä: sukka valmistuu nopeasti, se on helppo neuloa ja sukanalun voi kätevästi ottaa mukaan matkaneulomukseksi, koska se ei vie paljon tilaa laukussa. Sukka on todellinen käyttöneule; sille on käyttöä koko vuoden.

Uusien sukkamateriaalien myötä myös perinteinen sukka on alkanut muuttua. Lisäksi uusia, kauniita sukkamalleja tulee koko ajan. Alla on joitakin vinkkejä perussukan piristämiseen muutamilla erilaisilla kantapäillä ja kärkikavennuksilla.

Ullassa on aikaisemmin ilmestynyt tiimalasikantapään ja sädekavennuskärjen ohje.

Hollantilainen kantapää

Perinteiseen sukkaan on usein neulottu vahvistettu lappukantapää, jota myös hollantilaiseksi kantapääksi kutsutaan. Useimmat kantapäät ovat muunnoksia tästä peruskantapäästä: ensin neulotaan kantalappu, ja kanta käännetään lyhennetyin kierroksin.

Kantapäätä varten otetaan vähintään puolet yhden kerroksen silmukkamäärästä, ja neulotaan suhteellisen pitkä kantalappu. Lappu vahvistetaan nostetuin silmukoin.

Kuvan kantapäässä on nostettu joka toinen silmukka neuleen oikealla puolella ja nostojen paikat pysyvät aina samoina. On myös mahdollista nostaa joka kolmas silmukka tai vaihdella nostojen paikkaa, jolloin syntyy kauniita ristikkäiskuvioita (ks. jäljempänä ranskalainen eli pyöreä kantapää).

Vahvistaminen ei ole välttämätöntä, sillä uudet sukkalangat on vahvistettu tekokuidulla, joka pidentää käyttöikää. Toisekseen nykyajan sukat eivät joudu niin kovan rasituksen kohteeksi kuin sukat aiemmin: villasukkien lisäksi käytetään muitakin sukkia ja sukkien käyttötapa on muuttunut. Saapassukat ovat saaneet seurakseen pehmeät unisukat, mukavat sneakersukat, kauniit pitsisukat.

Vahvistamisella on usein esteettinen ja perinnearvo, joskin hyvin ohuesta langasta neulotuissa sukissa (ja erityisesti lasten sukissa) vahvistaminen voi olla käytännöllinen ratkaisu.

Hollantilainen kantapää käännetään jakamalla lapun silmukat kolmella, joten esimerkiksi 30 silmukan kantapäässä on 3 x 10 silmukkaa. Kun lappu on sopivan korkuinen, neulo 19 s, nosta seuraava silmukka, neulo 1 o, ja vedä nostettu silmukka neulotun yli. Käännä. Nosta reunimmainen silmukka, neulo 8 s, ja neulo 2 nurin yhteen. Käännä. Neulo 8 o, nosta seuraava silmukka, neulo 1 o, ja vedä nostettu silmukka neulotun yli. Käännä. Toista tätä, kunnes molemmilta puolilta reunimmaiset 10 s on kavennettu pois.

Jaa jäljelle jääneet 10 silmukkaa kahdelle puikolle. Poimi kantalapun reunasta sopiva määrä silmukoita, molemmista reunoista saman verran. Kavenna ylimääräiset silmukat pois joka toisella kerroksella, kunnes sukan teräosassa on saman verran silmukoita kuin varressa ennen kannan aloittamista tai tarpeen mukaan.

Ranskalainen eli pyöreä kantapää

Ranskalainen eli pyöreä kantapää muistuttaa rakenteeltaan jonkin verran hollantilaista kantapäätä, mutta kantapään pohja on pyöreämpi ja saattaa istua jalkaan hieman mukavammin. Kantapää tunnetaan myös kiilakantapäänä.

Kuvassa olevan sukan kantalappu on neulottu nostamalla silmukoita seuraavan mallineuleen mukaan:

1. krs (OP): reunasilmukka, *nosta 1 neulomatta, 1 o*, toista *-*.
2. krs (NP): nurin.
3. krs: reunasilmukka, *1 o, nosta 1 neulomatta*, toista *-*.
4. krs: nurin.

Toista krs:ia 1-4.

Kantalapun pituus on yksilöllinen. Yleensä neulon omiin sukkiini noin kuusisenttisen lapun. Kantalapun tulisi olla ainakin niin pitkä, että kun sovitat sukkaa, lappu yltää lattiaan asti (eli peittää kannan käännöskohdan).

Toisaalta liian pitkästä kantalapusta seuraa liian suuri kantapää, joka ei ole mukava jalassa. Kokeilemalla opit oikean kantalapun pituuden.

Ranskalainen kanta käännetään seuraavasti:

- Neulo oikean puolen krs:lla puolet lapun silmukoista + 2 s.
- Neulo seuraavat kaksi yhteen takareunoista (tai tee ylivetokavennus), 1 o, käännä.
- Nosta 1 neulomatta, neulo 5 nurin, 2 nurin yhteen, 1 n, käännä.
- Nosta 1 neulomatta, neulo 6 o, 2 yhteen takareunoistaan (tai ylivetokavennus), 1 o, käännä.
- Nosta 1 neulomatta, neulo 7 n, 2 nurin yhteen, 1 n, käännä.

Jatka näin, kunnes kavennat aivan krs:n lopussa sekä nurjalla että oikealla puolella. Jaa jäljelle jääneet silmukat kahdelle puikolle ja jatka silmukoiden poimimisella ja kiilakavennuksilla kuten saksalaisen kantapään kohdalla.

Walesilainen kantapää

Walesilainen kantapää on myös muunnos lappukantapäästä, mutta kantapäänä se on poikkeava. Kantapään käännökseen tehtävät kavennukset ovat epäsymmetriset. Kantapäästä tulee pyöreä ja mukavasti jalkaan istuva. Kantapään käännöksissä tehtävät langankierrot on neulottava tiukasti, muuten kantapäähän jää reikiä.

Walesilainen kantapää sopii parhaiten sellaisiin sukkiin, joissa kantalappu neulotaan vähintään 30 silmukalla.

Alemmassa kuvassa näkyvät walesilaisen kantapään pohja ja epäsymmetriset kavennukset. Kuvan kantapää on neulottu 33 silmukalla, ja siinä on saumasilmukka. Saumasilmukka on piilossa kavennusten keskellä, se tulee esiin vasta kantapäätä venyttämällä.

Neulo kantalappu normaalisti. Merkitse kantapään keskikohta silmukkamerkillä. Tällaiseen kantapäähän sopii erinomaisesti myös saumasilmukka.

Saumasilmukka neulotaan kerroksen vaihtumiskohtaan, jossa 1 silmukka neulotaan joka kierroksella nurin. Jatka nurjan saumasilmukan neulomista koko kantapään ajan. Jos käytät saumasilmukkaa, siirrä kantalappua varten pariton määrä silmukoita, jolloin saumasilmukan molemmin puolin jää sama määrä silmukoita. Jos kantalapussasi on parillinen määrä silmukoita, tai et halua käyttää saumasilmukkaa, merkitse kantalapun keskikohta silmukkamerkillä.

33 silmukan kanta käännetään seuraavasti:

1. krs (oikea puoli): Neulo oikein, kunnes ennen krs:n keskikohtaa (ennen saumasilmukkaa) on 10 s, 1 lk, 2 oikein yhteen, 5 oikein, 2 o yhteen, 1 o, 1 nurin (= saumasilmukka), 1 o, 2 o yhteen, 5 o, 2 o yhteen, käännä. Jos et käytä saumasilmukkaa, neulo kuten edellä, mutta älä neulo ohjeeseen merkittyä nurjaa silmukkaa vaan hyppää se yli ja jatka neulomalla 1 o.

2. krs: 1 lk, neulo nurin saumasilmukkaan/silmukkamerkkiin asti, 10 n, käännä.

3. krs: lk, 2 o yhteen, 5 o, 2 o yhteen, 1 o, (1n), 1 o, 2 o yhteen, 5 o, 2 o yhteen, käännä.

Toista 2. ja 3. krs:ia, kunnes kavennat aivan krs:n alussa ja lopussa. Jätä kahdella viimeisellä
krs:lla langankierrot pois. Lopeta kantapää nurjaan kierrokseen. Puikolle jää 17 s (8 s saumasilmukan molemmin puolin), tai 16 s, jos jätät saumasilmukan pois.

Jaa jäljelle jääneet silmukat kahdelle puikolle, ja jatka silmukoiden poimimisella kantalapun reunasta. Tee kiilakavennukset kuten edellä.

Jälkikäteen tehty kantapää

Jälkikäteen tehdyllä kantapäällä on monta nimeä. Se tunnetaan ainakin talonpoikaiskantapäänä, ja tekniikasta riippuen myös sädekavennus- tai nauhakavennuskantapäänä. Tällainen kantapää muistuttaa sukan tai lapasen kärkeä, ja se sopii sekä varresta aloitettuihin että kärjestä aloitettuihin sukkiin erinomaisesti, sillä se neulotaan pyöröneuleena ja on siis symmetrinen.

Kuvassa olevaan sukkaan on neulottu kantapäänkohdan molemmin puolin kiilat istuvuuden parantamiseksi. Syynä on se, että tällainen kantapää ei tuota ylimääräisiä silmukoita (kuten aiemmin esitellyt kannat), jotka pitäisi kaventaa pois kiilakavennuksilla. Kiilat neulotaan lisäämällä silmukoita ja kaventamalla ne kantapään kohdan jälkeen pois.

Lisäysten määrä ja aloituskohta on makuasia. Esimerkiksi neulomalla ensimmäinen lisäys n. 3 cm ennen kantapään kohtaa ja lisäämällä tasaisesti joka 2. krs ennen kantapäätä saat aika mukavasti istuvan kantapään. Huomaa kuitenkin, että lisäysten määrä ja aloituskohta riippuvat omasta mieltymyksestäsi ja muun muassa langan paksuudesta ja käsialastasi.

Kantapään kohdan arvioiminen voi tuntua konstikkaalta, mutta on todellisuudessa varsin yksinkertaista. Apulanka neulotaan varresta aloitetuista sukissa siinä kohdassa, jossa normaalisti jakaisit silmukat kantalappua varten. Kärjestä aloitetuissa sukissa kantapää sijoitetaan siihen kohtaan, jossa kantapääsi alkaa. Jalan ulkosyrjällä olevan nilkan kohouma (eli kehräsluu) on hyvä mittari: kantapää yleensä alkaa sen kohdalta. Neuloessasi sukkaa kärjestä alkaen, neulo teräosaa siihen asti, kunnes puikkosi kohtaavat kehräsluun. Kehräsluu ei peity, vaan puikko koskettaa sitä, eli terä on riittävän pitkä. Neulo apulanka ja jatka varren neulomista. Samoin varresta aloitetuissa sukissa kantapään voi aloittaa, kun puikko koskettaa kehräsluuta, mutta ei peitä sitä.

Kantapään neulominen valmistellaan neulomalla apulanka. Neulo jollakin erivärisellä langalla vähintään puolet yhden krs:n silmukoista ja jatka sitten neulomista normaalisti. Kokemus on osoittanut, että on hyvä neuloa apulangalle puolet silmukoista + pari silmukkaa. Tällöin kannalle jää enemmän tilaa ja se istuu hiukan mukavammin. Jätä apulanka odottamaan ja jatka sukan neulomista ohjeen mukaan.

Jälkikäteen tehty kantapää kirjaimellisesti neulotaan vasta, kun muu neule on valmis. Jos haluat sovittaa sukkaa ja nähdä, miten kanta istuu, on apulanka purettava. Muutoin saat virheellisen tuloksen, jos apulanka on vielä paikoillaan. Pura silmukat kuten lapasen peukaloa varten: pura apulankaa ja poimi samalla silmukat. Ole huolellinen, ettei silmukoita pääse karkaamaan. Voit siirtää silmukat langalle tai pyöröpuikolle. Laita lankaan tukeva solmu ja puikkoon stopparit, etteivät silmukat karkaa.

Aloita kantapää neulomalla 1 krs oikeata suljettuna neuleena. Jos neuleeseen näyttää tulevan reikiä, poimi 1-4 s/krs reikien estämiseksi. Voit neuloa kantapään muun muassa sädekavennuksin tai nauhakavennuksin.

Neulo nauhakavennuskanta kaventamalla joka toisella kerroksella I ja III puikon lopussa 2 o yhteen, ja II ja IV puikon alussa 2 o yhteen takareunoistaan tai ylivetokavennuksella. (Kierroksen alkukohta on I ja IV puikon välissä, ja krs aloitetaan varren tai terän puolivälin kohdalta.) Voit neuloa kavennusten väliin myös 2 s oikeaa. Tällainen kantapää muistuttaa ulkonäöltään tavallista lapasten kärkikavennusta ja jäljempänä esiteltävää tasaista kärkikavennusta.

Lopeta nauhakavennukset hieman aiemmin kuin normaalisti, esimerkiksi kun joka puikolla on 3 tai 4 s. Kantapäähän ei tällöin jää terävää kärkeä. Päättele silmukoita jäljittelemällä.

Neulo sädekavennuskantapää samoin periaattein kuin aiemmin Ullassa esitelty sädekavennuskärki.

Silmukoiden poimiminen kantalapun reunasta siististi

Yksi kantapäiden ongelmakohtia on silmukoiden poimiminen siististi niin, ettei neuleeseen jää reikiä. Alla on muutamia niksejä tähän, mutta nyrkkisääntö on, että harjoitus tekee mestarin ja kokeilemalla oppii itselleen parhaan tyylin.

Kantalappua neulottaessa edestakaisneuleena saattaa auttaa reunasilmukoiden nostaminen oikein niin, että kantalapun reunaan jää nyppyläinen reuna. Kiristä reunasilmukat napakoiksi, älä jätä löysiä lenkkejä. Jos nostat silmukat nurin niin, että reunaan jää ketjusilmukoita muistuttava reuna, muista kiristää myös nämä silmukat. Saattaa myös auttaa, jos jätät joka krs:n viimeisen silmukan neulomatta, käännät työn, ja neulot reunasilmukan jokaisen krs:n alussa. Teitpä kuinka hyvänsä, noudata samaa tyyliä läpi koko kantapään. Se helpottaa silmukoiden nostamista.

Kuvan kantalapussa on reunasilmukka nostettu nurin, ja molemmat reunasilmukan lenkit poimittu neulomalla.

Kuvan kantalapussa on reunasilmukat nostettu oikein, ja molemmat reunasilmukan lenkit poimittu neulomalla.

Poimi kantalapun silmukat reunasilmukan ja 1. varsinaisen silmukan välistä niin, että molemmat reunasilmukan lenkit tulevat mukaan. Jos poimit vain toisen lenkin, saattaa jäädä reikiä, ellet neulo näitä silmukoita kiertäen. Itse poimin ensimmäisellä krs:lla kantapään kääntämisen jälkeen silmukat neuloen, mutta neulon poimitut silmukat kiertäen oikein 2. krs:lla (ja vain silloin). Reunasta tulee napakka ja siisti.

Kantalapun molempiin reunoihin voi myös neuloa 2-3 silmukkaa ainaoikeata. Myös tämä keino saattaa auttaa välttämään reikien syntymistä nostoreunaan.


Erilaisia kärkikavennuksia

Alla on esitelty vain muutama mahdollisista kärkikavennuksista. Netin hakukoneiden avulla voit löytää lisää mahdollisuuksia varsinkin englanninkielisiltä sivustoilta.

Tasainen kärki

Tasainen kärki on hyvin tavallinen ja helppo kärkikavennus sukkiin. Tällainen kärki on hieman lyhyempi kuin sädekavennus- tai tähtikärki, joten aloita sen neulominen hieman myöhemmin. Tasainen kärki käy kaikkiin sukkiin, joissa on neljällä jaollinen silmukkamäärä.

Neulo kavennukset joka 2. krs:lla: neulo I ja III puikon lopussa 2 o yhteen, (1 o). Neulo II ja IV puikon alussa (1 o), 2 o yhteen. Neulo joka 2. krs o. Jos neulot oikeita silmukoita kavennusten väliin, terästä tulee leveämpi. Se sopii ainakin ohuesta langasta neulottuihin sukkiin.

Kun jäljellä on 8 silmukkaa, päättele vetämällä lanka kaikkien silmukoiden läpi.


Sädekavennuskärki

Sädekavennuskärki neulotaan kuten Ullan aiemmissa ohjeissa on neuvottu. Olen neulonut kuvan kärjen neljän puikon sijaan kolmella, jolloin kärjestä tulee pidempi. Periaate on kuitenkin sama.


Pyöreä kärki

Pyöreä kärki on yhtä helppo neuloa kuin tasainen kärki. Myös tällainen kärki on hieman lyhyempi kuin muut, joten neulo teräosa hieman pidemmäksi. Silmukkamäärän tulee olla jaollinen neljällä.

Neulo kärki seuraavasti: kavenna joka puikon lopussa 2 o yhteen joka toisella krs:lla. Neulo joka toinen krs oikein. Kun jäljellä on 8 silmukkaa, päättele vetämällä lanka kaikkien silmukoiden läpi.


Tähtikärki

Tähtikärki on hieman konstikkaampi neulottava, ja se on myös pidempi kuin muut kärjet, joten voit aloittaa sen neulomisen aiemmin. Huomaa, että kavennukset alkavat vasta kuudennella kerroksella.

Olen soveltanut tämän kärjen ohjeen 48 silmukalle, joka sopii paksumpiin tai lasten sukkiin. Ohjeessa on kuvattu vain yhden puikon silmukat, joten voit soveltaa ohjetta myös 64 silmukan sukkiin, mikä taas käy ohuempiin sukkiin. Kuvan kärki on neulottu 3 puikolla ja 48 silmukalla.

48 silmukalla kärjestä tulee kolmisakarainen, 64 silmukalla nelisakarainen. Pienemmällä silmukkamäärällä jokaisella kavennuskrs:lla kaventuu 6 s, suuremmalla silmukkamäärällä kaventuu 8 s.

Jos neulot kantapään 48 silmukalla, jaa silmukat 3 puikolle. Alla on kuvattu vain yhden puikon silmukat. Toista ohjetta kaikilla puikoilla.

1. krs: 15 o, 1 n.
2.-5. krs: o.
6. krs: 2 n yhteen, 11 o, 2 n yhteen, 1 o.
7.-10. krs : o.
11. krs: 1 o, 2 n yhteen, 7 o, 2 n yhteen, 2 o.
12.-15. krs: o.
16. krs: 2 o, 2 n yhteen, 3 o, 2 n yhteen, 3 o.
17.-20. krs: o.
21. krs: 3 o, 3 n yhteen, 4 o.
22. krs: 2 o, 3 n yhteen, 3 o.
23. krs: 1 o, 3 n yhteen, 2 o.
24. krs: 3 n yhteen, 1 o.

Vedä lanka kaikkien silmukoiden läpi.

Kokeilemalla näistä löydät suosikkisi, ja netistä löydät paljon lisätietoa. Myös perusteellisen sukanneulonnan oppaan hankkiminen voi olla hyödyllistä. Onnea sukanneulontaan!

 

Teksti ja kuvat:
Tuulia Salmela

Lisää Tuuliasta

-

Neuvot

Tuulia Salmela:
Sukasta asiaa

Niina Hakkarainen:
8-aloitus

Aineiston © sen tuottajalla. Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.

Lisää tietoa Kysy Ullalta -sivulla.