23.12.2007: Egyptiläiset lapaset

« Takaisin joulukalenteriin

Teksti ja kuvat: Tuulia Salmela (blogi »)

Näihin lapasiin sain idean kuvioista, jotka ovat Richard Ruttin kirjassa History of Hand-Knitting. Alunperin kuviot ovat sinivalkoisista egyptiläisistä sukista, jotka ovat peräisin 1200- ja 1500-lukujen väliseltä ajalta.

Lanka ja langan menekki

Gjestal Maija (50 g = n. 130 m), sininen (pääväri) ja valkoinen (kontrastiväri), noin 50 g kumpaakin

Voit käyttää Maijan sijaan esimerkiksi Novita Woolia, Novita Nallea tai Garnstudio Karismaa.

Neuletiheys

28-30 s = 10 cm kirjoneuletta

Puikot

2,5 mm sukkapuikot tai käsialan mukaan

Koko

Keskikokoinen, naisen

Lyhenteet

SSK = slip, slip, knit: nosta 1 s neulomatta, nosta seuraava s neulomatta, neulo s:t yhteen takareunoistaan

Ohje

Luo 60 s (20 s/puikko) päävärillä ja neulo 5 krs o ja 1 krs n (käännereuna). Jatka kaavion mukaan 1. krs:lta.

Huom!
Kaavioissa on mallineuleen kaikki krs:t (poislukien käännereunan nurja puoli). Kaaviossa on merkitty kerrokset myös 10 krs:n välein laskemisen helpottamiseksi.

Kaavioissa on kuvattu molemmat lapaset ja molemmat peukalot. Lapasten kämmenpuoli on samanlainen. Lapasten kämmenselät ovat erilaiset, samoin peukalot ovat erilaiset. Voit toki neuloa molemmat lapaset samanlaisiksi.

Kaavioihin on merkitty kämmenselän kuviot ("oikea lapanen" ja "vasen lapanen") ja vastaavat peukalot ("oikea peukalo" ja "vasen peukalo"). Neulo vasemman lapasen kämmenselän kuvio samoin kuin oikeassa lapasessakin, ts. korvaa oikean lapasen kämmenselän kaavio vasemman lapasen kämmenselän kaaviolla.

Kaaviossa tummat ruudut ovat päävärisiä ja valkoiset ruudut kontrastivärisiä.

Peukalokiila
Aloita peukalo kaavion 28. krs:lta. Peukalokiilan 1. krs:lla on 3 s, joista keskimmäinen on kämmenselän ja kämmenen väliin tulevan kontrastivärisen raidan s. Luo sen molemmin puolin 2 s kontrastivärillä = 3 s kiilassa. Nämä 2 luotua s:aa ovat peukalokiilan reunas:t. Luo peukalokiilassa 1 s joka 2. krs molemmissa reunoissa näiden reunas:den sisäpuolella.

Kun olet 51. krs:lla, ota peukalokiilan s:t erilleen odottamaan neulomista. Luo peukalokiilan tilalle 1 kontrastivärinen s.

Jatka kaavion mukaan. Aloita kärkikavennukset 83. krs:lla. Huomaa, että kavennukset kääntyvät aina lapasen keskikohdasta poispäin, toisin sanoen neulo 1. ja 3. puikolla 2 o yhteen -kavennus ja 2. ja 4. puikolla SSK-kavennus. Kavennusten väliin jää 1 kontrastivärisen silmukan raita. Neulo kavennukset kärjen 2 päävärisellä s:lla.

Viimeisen krs:n jälkeen katkaise langat ja silmukoi kärki kiinni päävärisellä langalla.

Peukalo
Ota odottamaan jätetyt s:t puikoille, poimi peukalon juuresta 1 kontrastivärinen s (peukalokiilan neulomisen jälkeen luodusta kontrastivärisestä s:sta) ja jatka kaavion mukaan.

Neulo peukalon kärki kuten lapasenkin kärki, ts. kavennukset kääntyvät poispäin peukalon keskikohdasta. Aloita peukalon kärkikavennukset kaavion 75. krs:lla. Silmukoi myös peukalon kärki kiinni päävärisellä langalla.

Ompele käännereuna lapasen nurjalle puolelle. Päättele langat ja höyrytä kevyesti.

Vinkki

Jos haluat, voit luoda silmukat provisional cast-on -tavalla eli käyttämällä väliaikaista lankaa silmukoiden luomiseen.

Pura aloituslanka ja siirrä aloitusreunan s:t puikolle, ja neulo ne kiinni (= sulje käännereuna) kaavion 5. krs:lla. Näin saat joustavan ja kauniin reunan ilman ompelua eikä viimeisteltäväksi jää kuin langanpäät.

Katso myös kirjoneulevinkkejä Ilmarisen ohjeen lopusta (Ulla 03/07).

Kaaviot

Lataa kaaviot PDF-muodossa »

 

 

 

« Takaisin joulukalenteriin