ETUSIVULLE - OHJEET - ARTIKKELIT - NEUVOT - KYSY ULLALTA - ULLAKKO - INFO - BLOGI
 

 

Rinsessa -kämmekkäät ja -pipo

 

Kämmekkäiden idea syntyi, kun tarvitsin töihin jotain pientä lämmittävää sekä jonkun helpon neuleen työmatkoille. Neuleen malli on niin helppo, että sitä pystyy neulomaan ruuhkaisessakin bussissa ja kaasujalkakuskin kyydissäkin. Mallikerta muodostuu pienistä valepalmikoista. Näin työssä ei tarvita lainkaan apupuikkoa eivätkä silmukat putoile työn edetessä.

Pipo syntyi kämmekkäiden kaveriksi samalla mallineuleella. Kämmekkäät ja pipo lämmittävät käsiä ja mieltä, ja jokainen voi olla pikku rinsessa omassa valtakunnassaan. Mallineule on joustava ja asusteet sopivat moneen erikokoiseen käteen ja päähän.

Lanka ja langan menekki

Novita Nalle, Novita Wool
kämmekkäisiin 40 g
pipoon 60 g

Neuletiheys

Venyttämättä 40 s ja 38 krs mallineuletta = 10 cm
Hieman venyttäen 20 s ja 40 krs mallineuletta = 10 cm

Puikot

Sukkapuikot, 3 mm tai käsialan mukaan
Pipoon myös pyöröpuikot, 40 cm, 3 mm tai käsialan mukaan

Koko

Kämmekkään koko naiselle, sopii useampaan käden kokoon, koska mallineule joustaa. Kuvassa mallikäsi kokoa 8. Pituutta on helppo säädellä oman mielen mukaan.
Pipon koko naiselle, päänympärys n. 56-60 cm

Mallineule

Ks. kaavio ohjeen lopusta.

Ohje

Kämmekkäät

Aloitus, oikea kämmekäs

Luo 50 s. Jaa silmukat sukkapuikoille niin, että ensimmäisellä ja kolmannella puikolla on 10 s, toisella ja neljännellä puikolla 15 s. Neulo aluksi 3 o 2 n -joustinta kolme kerrosta. Neulo sen jälkeen valepalmikkojoustinta alla olevan kaavion mukaan.

Kun olet neulonut vartta 6 mallikertaa tai halutun pituuden, aloita peukalokiilan levennykset.

Peukalokiila ja kämmen

Neulo mallikuviota, kunnes neljännellä puikolla on jäljellä 11 s. Nosta silmukoiden välinen lanka puikolle ja neulo se kiertäen nurin. Neulo 3 s mallineuleen mukaisesti oikein (tai jos olet rivillä 1. , tee ylivetokavennus kuten mallikuviossakin). Nosta taas silmukoiden välinen lanka puikolle ja neulo kiertäen nurin, ts. lisää silmukat nurjien silmukoiden väliin. Neulo puikon loput silmukat mallikuvion mukaisesti.

Neulo 2 välikerrosta ja tee sitten taas peukalokiilan lisäykset tällä kertaa niin, että lisäysten väliin jää 5 silmukkaa.

Toista välikerroksia ja peukalokiilan lisäyksiä, kunnes kiilassa on lisätyt silmukat mukaan luettuna 15 s. Jätä peukalokiilan silmukat apulangalle odottamaan, ja luo seuraavalla kerroksella kiilan silmukoiden tilalle 3 s.

Lopetus

Jatka kämmenen neulomista mallikaavion mukaisesti, kunnes rystyset peittyvät, tai kunnes kämmenosa on halutun mittainen.

Mallikämmekkäässä on neulottu peukalon jälkeen kuusi mallikertaa. Päätä silmukat joustinta mukaillen sen jälkeen, kun olet neulonut viimeiseksi mallikuviosta rivin 3 tai 4.

Peukalo

Poimi peukaloa varten apulangalta 15 s ja kämmenen puolelta 3 s. Jaa silmukat kolmelle puikolle. Neulo muilla silmukoilla nurjaa, mutta jatka peukalon päälle yksi palmikkokuvio mallineuleen mukaisesti. Kun olet neulonut 4 krs, kavenna 4 s:n päästä palmikkoraidasta molemmin puolin neulomalla 2 s nurin yhteen. Toista kavennukset vielä kerran 4 krs :n jälkeen.

Neulo, kunnes peukalo on halutun mittainen. Mallikämmekkään peukalossa on 3 palmikkokuviota. Päätä loput 10 s silmukkaa, kun olet neulonut viimeiseksi mallikuviosta kerroksen 3 tai 4 ja päättele langanpäät työn nurjalle puolelle.
 

Vasen kämmekäs

Neulo vasen kämmekäs oikean peilikuvaksi. Eli aloituksessa jaa silmukat sukkapuikoille niin, että ensimmäisellä ja kolmannella on 15s, toisella ja neljännellä 10s. Peukalokiila tehdään 1:n puikon loppuun.

Vinkki

Halutessasi voit koristella kämmekkäitä helmillä. Pujota helmet lankaan ennen työn aloittamista. Kuljeta niitä työn edetessä langan mukana ja neulo ne työhön mukaan ohjeen mukaisesti.

Lisää helmi kaaviokuvan rivillä neljä ensimmäiseen oikeaan silmukkaan. Helmi jää silmukan takareunaan, jolloin se seuraavalla kerroksella (rivi 2.) nostettaessa ja ylivedettäessä kääntyy työn eteen. Mallikuvan kämmekkäissä on lisätty helmiä vain kolmeen keskimmäiseen palmikkoraitaan, jolloin ne jäävät nätisti kämmenen päälle koristeiksi. Kuvan kämmekkäissä on koon 8 värittömiä lasisia siemenhelmiä 48 kpl per kämmekäs eli yhteensä 96 kpl.

Ohje pipo

Luo 140 s pyöröpuikoille ja neulo 3 o 2 n -joustinta 3 kerrosta. Jos haluat, voit merkitä kerroksen vaihtumiskohdan silmukkamerkillä.

Aloita mallineule kaavion mukaan. Neulo, kunnes työn korkeus on 17 cm ja olet neulonut viimeiseksi mallikuvion 4. krs:n.

Aloita sen jälkeen kavennukset. Vaihda työ pyöröpuikoilta sukkapuikoille kavennusten alkaessa tai sopivassa kohdassa kavennusten edetessä.

1. krs: Neulo joka toisesta mallikerrasta 2 nurin yhteen eli ensin * nosta 1 s neulomatta, neulo 2 s oikein ja vedä nostettu silmukka neulottujen yli, 2 n yhteen, nosta 1 s, neulo 2 s oikein ja vedä nostettu silmukka neulottujen yli, 2 n*. Toista *-* kerros loppuun.

2. krs: Työssä on nyt 126 s. Neulo näillä yksi välikerros, *1 o, lk, 1 o, 1 n, 1 o, lk, 1 o, 2 n*, toista *-* kerroksen loppuun.

3. krs: Kavenna välikerroksen jälkeen taas 2 n yhteen eli  *neulo 3 o, 1 n, 3 o, 2 n yhteen*, toista *-* kerroksen loppuun.

4. krs: Työssä on nyt 112 s, neulo näillä yksi välikerros, *3 o, 1 n, 3 o, 1 n*, toista *-* kerroksen loppuun.

5. krs: Neulo seuraavalla kerroksella taas kuvion ylivetokavennukset eli *nosta 1 s neulomatta, neulo 2 s oikein ja vedä nostettu silmukka neulottujen yli, 1 s nurin*. Toista *-* kerros loppuun.

6. krs: Neulo vain joka toiseen palmikkoraitaan langankierto eli *neulo 1 o, lk, 1 o, 1 n, 2 o, 1 n*. Toista *-* kerros loppuun. Työssä on nyt jäljellä 98 silmukkaa.

7. krs: Neulo *3 o, 1 n, 2 oikein yhteen, 1 n*. Toista *-* kerros loppuun. Työssä on nyt jäljellä 84 silmukkaa.

8. krs: Neulo *3 o 2 n yhteen 1 n*. Toista *-* kerros loppuun. (Työssä 70 s.)

9. krs: *Nosta 1 s neulomatta, neulo 2 s oikein ja vedä nostettu silmukka neulottujen yli, 2 n*. Toista *-* kerros loppuun.

10. krs: *Neulo 1 o, lk, 1o, 2 n yhteen, 2 o, 2 n yhteen*. Toista *-* kerros loppuun. (Työssä 49 s.)

11. krs: *Neulo 3 o, 1 n, 2 o yhteen, 1 n*. Toista *-* kerros loppuun. (Työssä 42 s.)

12. krs: *Neulo 3 o, 2 n yhteen, 1n*. Toista *-* kerros loppuun. (Työssä 35 s.)

13. krs: *Nosta 1 s neulomatta, neulo 2 s oikein ja vedä nostettu silmukka neulottujen yli, 2 n*. Toista *-* kerros loppuun (työssä 28 s jäljellä).

14. krs: *Neulo 2 o, 2 n yhteen*. Toista *-* kerros loppuun.

15. krs: *Neulo 2 o yhteen, 1 n*. Toista *-* kerros loppuun.

Työssä on nyt jäljellä 14 silmukkaa. Katkaise lanka, vedä se silmukoiden läpi ja kiristä.

Päättele lanka hyvin työn nurjalle puolelle.

Kaaviot

 

 

 

Ohje ja kuvat:
Sirkku Isopahkala

Lisää Sirkusta

-

Ohjeet

Eeva Saviranta:
Akai-huivi

Päivi Eerola:
Aurora-laukku

Eeva Saviranta:
Cthulhu

Kristel Nyberg:
Eirinn-pusero

Sari Åström:
Fifi III

Tikru:
Greenday

Marja Venäläinen:
Helmilapaset

Ixu:
Helppo pipo

Merja Korhonen:
Juliette

Tiina Kovalaine:
Lehtimetsä-huivi

Pia Tuononen:
LNLP-huivi

Adelheid:
Luumuletti-mekko

Katja Kvintus:
Pinjan pipo ja lapaset

Pia Tuononen:
Pom pom-huivi

Puputsi:
Pussukka

Sirkku Isopahkala:
Rinsessa -kämmekkäät ja -pipo

Marja Venäläinen:
Sateenkaarisukat

Maikki:
Solmittava bolero

Kristel Nyberg:
Syksyn lehdet-pusero

Eeva Saviranta:
Syyskukkia

 

 

Aineiston © sen tuottajalla. Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.

Lisää tietoa Kysy Ullalta -sivulla.