ETUSIVULLE - OHJEET - ARTIKKELIT - NEUVOT - KYSY ULLALTA - ULLAKKO - INFO - BLOGI
 

 

100 ºC

 

Tässä patalaput, joiden kanssa taatusti eivät näpit pala. Patalaput on neulottu paksusta villalangasta ja huovutettu sen jälkeen pesukoneessa tiiviiksi pinnaksi, joka eristää lämpöä tehokkaasti.

Patalappuihin on annettu kolme eri mallikuviota: ruudut, sydän ja 100 ºC. Ruudullisessa patalapussa ruutukuvio on neulottu työhön suoraan, muut kuviot on ommeltu työhön jälkikäteen silmukoita jäljitellen. Jos et jaksa tehdä kuvioita, ole yksinkertaisen tyylikäs ja tee yksivärisiä patalappuja!

Tarvikkeet

Lanka: Sandnes Fritidsgarn (100% villaa)

Kuvan patalapuissa on käytetty seuraavia värejä: musta (400), tummanharmaa (481), vaaleanharmaa (444) ja punainen (539).

Yhdestä vyyhdestä (100 g = 140 m) riittää lankaa kolmeen yksiväriseen patalappuun. Sydän- ja 100 ºC -malleihin tarvitaan lisäksi jonkin verran eriväristä lankaa kuvioiden tekemiseen. Huom. kuviot on tehtävä samasta langasta kuin muu työ, jotta kuvio ja pohja huovuttuvat samalla tavalla. Ruutumallissa ruutukuvio on neulottu työhön suoraan kahdella erivärisellä langalla. Lankaa ruutupatalappuun tarvitaan reilu 20 metriä kumpaakin väriä.

Puikot: nro 8 tai käsialan mukaan

Virkkuukoukku nro 5-8 ripustuslenkin virkkaamista varten.

Neuletiheys ennen huovutusta: noin 12 s ja 16 krs = 10 x 10 cm

Työn koko

Ennen huovutusta
leveys noin 25 cm, korkeus noin 30 cm

Huovutuksen jälkeen
leveys ja korkeus noin 19 - 21 cm

Huovutuksesta

Huopumiseen vaikuttavat esimerkiksi neulojan käsiala, huovutuslämpötila, huovutusaika, koneeseen huovutettavan työn kanssa samanaikaisesti laitettavat vaatteet ja pesukoneen ominaisuudet. Myös saman langan eri värisävyt voivat huopua eri tavoin. Kaikista näistä tekijöistä johtuen alla oleva ohje on vain suuntaa-antava. Jos haluat olla etukäteen varma työn lopullisesta koosta, huovuta ensin mallitilkku ja laske sen perusteella tarvittava silmukkamäärä patalapullesi.

Ohje

Neulo jokaisen krs:n viimeinen silmukka nurin ja nosta jokaisen kerroksen ensimmäinen silmukka oikein neulomatta, jotta saat työhön siistit reunat.

Sydän ja 100 ºC

Luo työhön 31 silmukkaa. Ensimmäinen neulottava krs = oikean puolen krs eli neulo ensimmäinen krs oikein. Neulo sileää yhteensä 47 krs. Päättele työ 48. krs:lla.

Leikkaa lanka poikki reilun metrin päästä, taita lanka kaksinkerroin ja virkkaa noin 10 cm:n mittainen ripustuslenkki patalapulle. Virkkaa lenkki kiinni patalappuun piilosilmukalla. Ompele haluamasi kuvio työhön silmukoita jäljitellen ruutupiirroksen osoittamaan paikkaan. Päättele langanpäät nurjalle.

Ruudut

Luo 15 silmukkaa toisella värillä ja heti perään 15 silmukkaa toisella värillä. Neulo 1. krs oikein tällä väriyhdistelmällä ja jatka samalla väriyhdistelmällä puoleen väliin patalappua eli yhteensä 24 krs:n ajan. Vaihda sitten värien paikkaa ja neulo uudella väriyhdistelmällä 23 krs:n ajan. Päättele työ 48. krs:lla.

Tee ripustuslenkki ja päättele langanpäät kuten edellä.

Huovutus

Kostuta työ ja muotoile se mittojen mukaiseksi. Huovuta sitten pesukoneessa 40 ºC:ssa noin 1,5 tunnin ajan normaalissa pesuohjelmassa. Laita koneeseen patalapun lisäksi esim. parit farkut ja pesuainetta, jotta työ huovuttuu paremmin. Älä laita koneeseen mitään, mistä lähtee nukkaa. Älä myöskään laita sekaan mitään väriäpäästävää, jos huovutat vaaleita värejä.

Kun olet huovuttanut työn, kostuta työtä tarvittaessa lisää ja venytä muotoonsa. Anna kuivua vaakatasossa esim. pyyhkeen päällä.

Jos työ ei huopunut ensimmäisessä pesussa tarpeeksi, huovuta se uudestaan joko 40 ºC:ssa tai 60 ºC:ssa riippuen siitä, kuinka hyvin työ huovuttui ensimmäisessä pesussa. Jos työ huovuttui huonosti 40 ºC:ssa (koko ei muuttunut paljoakaan ja/tai silmukat näkyvät pinnasta vielä hyvin selkeästi), kannattaa valita lämpötilaksi suoraan 60 ºC.

Hoito

Kattilasta tuleva vesihöyry saattaa käpristää patalappua. Voit kostuttaa patalapun kevyesti ja venyttää sen takaisin muotoonsa. Anna kuivua vaakatasossa. Patalappua voi myös silittää villalämpötilalla, mutta tällöin patalapun pinta menettää kuohkeutensa ja lopputulos on hieman ”peltisempi”. Ero ei ole kuitenkaan huomattava, joten tämä vaihtoehto kannattaa ehkä valita, jos jostakin syystä keksii parempaakin tekemistä kuin käpristyneiden patalappujen venyttelemisen...!

Patalapun voi pestä käsin tai koneen käsinpesuohjelmassa 30 ºC:ssa tavallista pesuainetta käyttäen. Venytä patalappu pesun jälkeen mittoihinsa ja anna kuivua vaakatasossa. Silitys tarvittaessa villalämpötilalla (kts. silityksestä lisää edellä).

Kaaviot

 

Ohje ja kuvat: MinnaProductions

Lisää Minnasta

-

Ulla 01/04: Neuleohjeet

Tiina Hyttinen: Entten tentten

Johanna Pajakoski: Fifi-huivi

Tiina Hyttinen: Hilma-lapaset

Johanna Koski: Helpot huivit

Niina Hakkarainen: iPod-kotelo

Tiina Hyttinen: Kusti-palmikkopusero

MinnaProductions: Kuuran kosketus -sukat

Pia Tuononen: Perusukat

Pia Tuononen: Saaga-kaarrokeneule

Marjut Katajala: Setesdalin tapaan -kirjoneule

Johanna Pajakoski: Ylösalaisneule

Virkkausohje

Minna Loponen: Sandran ruusut

Aineiston © sen tuottajalla. Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.

Lisää tietoa Kysy Ullalta -sivulla.