JOULUEKSTRAN ETUSIVULLE - TAKAISIN ULLAAN 03/05
 

 

Santtu-käärme

 

Santtu-käärme (Serpentes santucus) on kiltti, leikkisä ja pehmoinen matelija. Raidoitukseltaan se muistuttaa merikäärmeitä, mutta poikkeuksena muista käärmeistä siinä on tasaisin välein esiintyviä pallukoita.

Santtu-käärme ei vaivu talvihorrokseen, vaan se pysyy eloisana läpi vuoden eikä säikähdä pakkasilmaakaan. Santtu on hyvin vähäruokainen, mutta luikertelee mielellään lankakerien joukossa etsimässä makupaloja.

Lanka ja langan menekki

Novita 7 veljestä Raita, 150 g, neliraita (865)

Puikot

Sukkapuikot 4 mm tai käsialan mukaan

Muut tarvikkeet

Askarteluvanua n. 100 g
2 silmää tai nappia
Nauhaa rusettiin
Lankaa suun ompeluun

Ohje

Leikkaa talteen langasta pätkä, jossa on kaikkia langassa esiintyviä värejä. Tällä langalla kurotaan käärmeen pallukat.

Luo 12 s. Jaa silmukat kolmelle puikolle ja neulo 2 krs oikein. Neulo *1 o, lisää 1 s (nosta silmukoiden välissä oleva lankalenkki puikolle ja neulo se kiertäen oikein)*, toista *-* kerroksen loppuun (24 s). Neulo 2 krs oikein. Neulo *2 o, lisää 1 s*, toista *-* (36 s). Ota 5. puikko mukaan ja neulo sileää oikeaa.

Kun lankaa on jäljellä n. 2 m tai käärme on halutun pituinen, ompele hännän aukko kiinni ja ala täyttää käärmettä vanulla. Silmukat ovat edelleen puikoilla, mutta voit siirtää ne apulangalle, jos puikot ovat tiellä. Tee ensimmäinen pallukka haluamallesi kohdalle (mallityössä n. 12 cm:n päässä hännästä): pujota neulalla lanka raidan ympäri (käytä raidan väristä lankaa), kiristä tiukalle, tee umpisolmu ja pujota langanpäät käärmeen sisälle. Jatka täyttämistä ja tee seuraava pallukka erivärisen raidan kohdalle kuin edellinen. Jatka näin, kunnes pääset käärmeen päähän. Neulo 2 s o yhteen kerroksen ajan. Neulo 1 krs oikein. Neulo taas 2 s o yhteen kerroksen ajan. Täytä käärmeen pää. Vedä lanka loppujen silmukoiden läpi ja päättele hyvin.

Kiinnitä käärmeelle silmät. Ompele suu varsi- tai ketjupistoin. Sido käärmeelle rusetti. Rusetin voi kiinnittää ompelulangalla, jotta se ei irtoa leikeissä.

 

Teksti ja kuvat:
Maarit Stranius

Lisää Maaritista

 

Aineiston © sen tuottajalla. Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.

Lisää tietoa Kysy Ullalta -sivulla.