JOULUEKSTRAN ETUSIVULLE - TAKAISIN ULLAAN 03/05
 

 

Sanni-nuken vaatesetti

 

Nukenvaatteita on mukava tehdä: ne valmistuvat nopeasti ja niistä on paljon iloa saajalleen. Tämän Baby Born -nukelle neulotun asukokonaisuuden suunnitteluun osallistui myös 5-vuotias tyttäreni, joka valitsi asun väriksi vaaleanpunaisen eri sävyt. Kaksinkertaisesta langasta neulottua liivihametta ja pipoa koristavat hapsulankareunukset. Paita ja poncho on neulottu yksinkertaisesta langasta. Paidan helmassa ja hihansuissa on pitsineuleraidat, ja pukemisen helpottamiseksi takana on napitus. Ponchoa koristavat nurjalla neulotut eriväriset raidat ja nypyt.

Lanka ja langan menekki

Novita Wool
Liivimekkoon ja pipoon yhteensä 100 g, tumma roosa (767)
Paitaan 50 g, vaaleanpunainen (500)
Ponchoon 50 g, vaalea roosa (744), lisäksi vähän tummaa roosaa ja vaaleanpunaista (paidasta ja mekosta jäänyt lanka riittää)
On Line Smash-Pompon, vaaleanpunainen (0006) tai Sandnes Funny tai Novita Tango

Tässä ohjeessa käytettyjä Woolin värejä voi olla vaikea löytää, koska tumma roosa ja vaalea roosa ovat lopetettuja värejä. Korvaavana lankana voi käyttää esimerkiksi Sandnes Smartia tai Novita Nallea.


Neuletiheys

22 s ja 32 krs sileää oikeaa 1-kertaisella langalla = 10 cm
17 s ja 24 krs sileää oikeaa 2-kertaisella langalla = 10 cm

Puikot

Pitkät puikot ja sukkapuikot, 4,5 mm tai käsialan mukaan
Pitkät puikot, sukkapuikot ja 60 cm pyöröpuikko, 3,5 mm tai käsialan mukaan
Virkkuukoukku 3,5 mm

Muut tarvikkeet

Liivimekkoon 2 nappia ja paitaan 3 nappia
Silmukkamerkkejä

Koko

Vaatteet sopivat Baby Born- tai vastaavankokoiselle nukelle.
Mekon pituus olalta helmaan 27 cm.
Paidan pituus on 17 cm ja ympärysmitta kädenteiden alta 34 cm.
Ponchon pituus on noin 15 cm.


Ohje

Liivimekko

Etukappale

Luo kaksinkertaisella langalla (tumma roosa+ hapsulanka) 41 s. Neulo ainaoikeaa 4 krs. Jatka sileää oikeaa kaksinkertaisella tummalla roosalla.

Merkitse kappaleen keskimmäinen silmukka silmukkamerkillä tai merkkilangalla. Kun kappaleen korkeus on 3-4 cm, aloita kavennukset. Neulo 17 s oikein, tee ylivetokavennus (=nosta 1 s neulomatta, neulo seuraava s oikein ja vedä nostettu silmukka sen yli), neulo 1 o (=keskimmäinen silmukka), neulo 2 o yhteen ja neulo kerroksen loppuun. Tee vielä 4 kertaa noin 3 cm:n välein samanlaiset kavennukset keskisilmukan molemmin puolin. Kavennusten jälkeen työssä on jäljellä 31 s.

Kun kappaleen korkeus on 15 cm, päätä molemmissa reunoissa kädenteitä varten 4 s ja kavenna joka 2. kerroksella kaksi kertaa 1 silmukka. Jatka jäljellä olevilla 19 silmukalla sileää oikeaa. Kun etukappaleen korkeus on 20 cm, päätä keskimmäiset 5 s pääntietä varten. Neulo tästä eteenpäin etukappaleet erikseen. Kavenna pääntien reunassa 2 kertaa 1 s ja jatka 5 silmukalla sileää oikeaa, kunnes olkaimen korkeus pääntieltä mitattuna on 6 cm. Tee seuraavalla oikean puolen kerroksella napinläpi: neulo 1 o, 2 o yhteen, lk, 2 oikein. Neulo vielä 1 cm ja päätä silmukat kerralla. Neulo etukappaleen toinen puoli peilikuvaksi.

Takakappale

Neulo kuten etukappale, mutta aloita pääntien neulominen vasta, kun takakappaleen korkeus on 22 cm. Tee pääntien kavennukset kuten etukappaleella ja jatka muutenkin neulomista kuten etukappaleella. Takakappaleelle ei kuitenkaan neulota napinläpiä. Päätä silmukat samalla korkeudella kuin etukappaleella.

Viimeistely

Höyrytä kappaleet kevyesti ja venytä mittoihinsa. Ompele sivusaumat. Virkkaa hapsulangalla yksi kerros kiinteitä silmukoita kädenteiden ja päänteiden ympäri. Päättele langanpäät ja kiinnitä takakappaleen olkaimiin napit.


Pipo

Luo kaksinkertaisella langalla (tumma roosa + hapsulanka) 52 s. Jaa silmukat sukkapuikoille ja yhdistä suljetuksi neuleeksi. Neulo 2 o, 2 n joustinneuletta 5 krs, jonka jälkeen jatka neulomista kaksinkertaisella tummalla roosalla.

Kun pipon korkeus on 10 cm, aloita kavennukset. Neulo *2 o, 2 n yhteen*, toista *-*. Neulo yksi välikerros (oikeat silmukat oikein ja nurjat nurin).

Neulo seuraavalla kerroksella *2 o yhteen, 1 n*, toista *-*. Neulo seuraavalla kerroksella koko kerroksen ajan 2 o yhteen.

Vedä lanka jäljellä olevien silmukoiden läpi ja kiristä. Päättele langanpäät.


Paita

Paita neulotaan yhtenä kappaleena kädenteihin asti, jonka jälkeen etu- ja takakappaleet neulotaan erikseen. Hihat aloitetaan avoimena neuleena, mutta pitsiraidan jälkeen jatketaan suljettuna neuleena. Paidassa on takana napitus.

Etu- ja takakappaleet

Luo yksinkertaisella langalla (vaaleanpunainen) puikoille 3,5 mm 77 s.

Neulo 1.-4. krs ainaoikeaa.
Neulo 5.-7. krs sileää oikeaa.
Neulo 8. krs (työn nurja puoli) oikein.
Neulo 9. krs seuraavasti: reunasilmukka, * lk, nosta 1 s neulomatta, neulo 2 o yhteen ja vedä nostettu silmukka yli, lk, 1 o*. Toista *-*, lk, nosta 1 s neulomatta, neulo 2 o yhteen ja vedä nostettu silmukka yli, lk, neulo reunasilmukka.
Neulo 10. krs oikein.
Tämän jälkeen jatka sileää oikeaa.

Kun työn korkeus on 4 cm, kavenna seuraavasti: Neulo 17 s, nosta 1 s neulomatta, neulo 2 o yhteen ja vedä nostettu silmukka neulotun silmukan yli, neulo 37 s, tee samanlainen kavennus kuin edellä ja neulo 17 s. Kun työn korkeus on 7 cm, toista kavennukset eli neulo 16 s, tee kavennus, neulo 35 s, tee kavennus, neulo 16 s. Työssä on nyt 69 s.

Kun työn korkeus on 9 cm, jaa työ etu- ja takakappaleisiin. Neulo 17 s oikein, tee ylivetokavennus, neulo 32 s oikein, tee ylivetokavennus, neulo 16 oikein. Etukappaleelle jää 33 s ja molemmille takakappaleille 17 s.

Neulo ensin oikea takakappale. Jatka sileää oikeaa 17 silmukalla, kunnes takakappaleen korkeus alareunasta on 15 cm. Kavenna keskitakareunasta 7 s ja tämän jälkeen kavenna reunassa 3 kertaa 1 s joka 2. krs. Kun takakappaleen korkeus on 17 cm, päätä jäljelläolevat 7 s kerralla. Neulo toinen puoli peilikuvaksi.

Etukappaletta varten neulo sileää oikeaa, kunnes työn korkeus on 13 cm. Päätä keskimmäiset 11 s ja neulo etukappaleen puolet erikseen. Kavenna pääntien reunassa joka 2. krs kerran 2 s ja sitten 2 kertaa 1 s. Päätä jäljellä olevat 7 s samalla korkeudella kuin takakappaleessa. Neulo etukappaleen toinen puoli peilikuvaksi.

Hihat

Luo yksinkertaisella langalla 27 s.

Neulo 1.- 8. krs ja 10. krs. kuten etu- ja takakappaleessa, mutta neulo 9. krs seuraavasti: reunas, *1 o, lk, nosta 1 s neulomatta, neulo 2 o yhteen ja vedä nostettu silmukka yli, lk*. Toista *-*, neulo 1 o, reunasilmukka. Kun olet neulonut 10. krs:n, jaa silmukat sukkapuikoille ja yhdistä suljetuksi neuleeksi.

Neulo kerroksen 1 s aina nurin ja muilla silmukoilla sileää oikeaa. Lisää nurjan silmukan molemmin puolin 1 s joka 4. krs, kunnes työssä on 41 s. Kun hihan korkeus on 11-12 cm, päätä kaikki silmukat kerralla. Neulo toinen hiha vastaavasti.

Viimeistely

Höyrytä kappaleet kevyesti ja venytä mittoihinsa. Ompele olkasaumat ja hihasaumat. Kiinnitä hihat. Pääntiekaitaletta varten poimi pääntieltä 50 s ja neulo 4 kerrosta ainaoikeaa. Päättele silmukat.

Poimi vasemmasta takareunasta 35 s ja neulo näillä ainaoikeaa 3 krs. Seuraavalla kerroksella (oikea puoli), tee kolme napinläpeä tasavälein. Tee napinläpi neulomalla 2 o yhteen, lk. Jatka ainaoikeaa vielä 3 kerrosta. Päättele kaikki silmukat. Neulo toisen takakappaleen reunus vastaavasti mutta ilman napinläpiä. Päättele langanpäät ja kiinnitä napit.


Poncho

Poncho neulotaan suljettuna neuleena pääntieltä helmaan. Ponchon muoto tulee lisäyksistä, jotka tehdään ensin molemmilla sivuilla sekä keskellä edessä ja takana. Kun ponchon leveys vastaa nuken hartioiden leveyttä, lisäyksiä jatketaan keskellä edessä ja takana. Ponchon etu- ja takakappaleet ovat samanlaiset, kerroksen vaihtumiskohta tulee toiselle sivulle.

Luo vaalealla roosalla 76 s ja neulo 2 o, 2 n joustinneuletta 8 krs suljettuna neuleena sukkapuikoilla 3,5 mm. Työn edetessä vaihda tarpeen mukaan pyöröpuikkoon. Joustinneuleen viimeisellä kerroksella lisää 4 s tasavälein. Aloita sileä oikea neule. Ensimmäisellä kerroksella laita kahdeksan silmukkamerkkiä tai merkkilankaa seuraavasti: *silmukkamerkki, 2 s, laita silmukkamerkki, 18 s* ja toista *-* kerroksen loppuun asti.

Neulo ensimmäinen lisäyskerros seuraavasti: *Tee lisäys (= nosta silmukoiden välissä oleva lanka puikolle ja neulo se kiertäen oikein), neulo 2 o (seuraavaan silmukkamerkkiin asti), tee lisäys, neulo 18 o eli seuraavaan silmukkamerkkiin asti*. Toista *-*. Neulo seuraava kerros oikein. Neulo toinen lisäyskerros: *1 o, lisäys, 2 o, lisäys, 19 o* ja toista *-*. Neulo seuraava kerros oikein ja neulo kolmas lisäyskerros: *2 o, lisäys, 2 o, lisäys, 20 o * ja toista *-*. Työssä on nyt 104 s. Poista kerroksen vaihtumiskohdan ja sen vastakkaisella puolella olevat eli 1. ja 2. sekä 5. ja 6. silmukkamerkit. Tästä eteenpäin neulo lisäykset keskellä edessä ja takana joka 2. krs. Tee lisäykset silmukkamerkkien kohdalla kuten edellä niin, että keskietu- ja keskitakakohdassa lisäysten väliin jää aina kaksi silmukkaa.

Kun työssä on 124 silmukkaa, jatka lisäyksiä joka 4. krs. Jos lisäyskerroksella neulotaan nurjaa, neulo lisäyksetkin nurin. Jatka seuraavasti:
6 krs oikein vaalealla roosalla
2 krs nurin vaaleanpunaisella
2 krs oikein vaalealla roosalla
2 krs nurin tummalla roosalla
4 krs oikein vaalealla roosalla
Neulo seuraavaksi nyppykerros (työssä on 140 s): 2 o vaalealla roosalla, *nyppy vaaleanpunaisella, 4 o vaalealla roosalla, nyppy tummalla roosalla, 4 o vaalealla roosalla*. Toista *-*, neulo 2 o vaalealla roosalla.
Neulo nyppy seuraavasti: Neulo samaan silmukkaan 5 s eli neulo silmukka etureunasta oikein, takareunasta oikein, etureunasta oikein, takareunasta oikein ja vielä etureunasta oikein. Käännä työ ja neulo silmukat oikein. Käännä työ ja neulo silmukat nurin. Käännä työ ja neulo silmukat oikein. Vedä 2., 3. , 4. ja 5. s ensimmäisen silmukan yli. Käännä työ; nyppy on valmis.
3 krs oikein vaalealla roosalla
3 krs nurin vaaleanpunaisella
2 krs oikein vaalealla roosalla
Lopeta lisäysten neulominen ja neulo vielä tummalla roosalla *1 krs nurin, 1 krs oikein*, toista *-* kerran, 1 krs nurin.
Päätä silmukat.

Viimeistely

Päättele langanpäät ja höyrytä kevyesti.

Teksti ja kuvat:
Tanja Rantanen

Lisää Tanjasta

 

Aineiston © sen tuottajalla. Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.

Lisää tietoa Kysy Ullalta -sivulla.