JOULUEKSTRAN ETUSIVULLE - TAKAISIN ULLAAN 03/05
 

 

Hiljaista kuin huopatossutehtaalla

 

Neulo huopatossut lämmittämään jalkojasi koleina talviaamuina tai –iltoina! Päädyin suunnittelemaan omat huopatossut, sillä vanhoista tossuistani päivä paistoi läpi ja ne olivat jo sentään kerran parsitut.

Lanka ja langan menekki

Novita Huopanen, punainen, 100 g ja harmaa, 100 g

Neuletiheys

12 s ja 15 krs sileää neuletta = 10 cm

Puikot

8 mm tai käsialan mukaan

Koko

Kengännumero n. 38

Ohje

Tossu

Luo harmaalla 53 s. Neulo aina oikeaa 17 cm. Vaihda työhön punainen lanka. Kun olet neulonut punaisella 13 cm, kavenna tasaisin välein 4 s (jos olet jakanut silmukat sukkapuikoille, kavenna joka puikon lopussa 1 s). Toista tällainen kavennus vielä kerran, kun olet neulonut punaisella 18 cm. Jatka näillä 45 s:lla, kunnes työn korkeus on 39 cm.

Kärkikavennukset

Neulo *2 s oikein yhteen.* Toista *_* kerros loppuun. Neulo 2 krs ja toista kavennuskerroksia, kunnes jäljellä on 6 silmukkaa. Katkaise lanka ja vie se neulalla kaikkien silmukoiden läpi kahdesti. Kiristä lankaa niin, että tossun pää sulkeutuu.

Viimeistely

Taita tossu pituussuunnassa kaksinkerroin. Ompele aloituspää eli takasauma kiinni. Ompele myös etu- eli punaisen osan sauma. Päättele langanpätkät ja käännä oikeinpäin.

Huovuta tossut pesukoneessa 40 asteessa. Laita mukaan hieman muuta pyykkiä tossujen lisäksi. Jos et halua riskeerata, voit myös laittaa tossun sisään harsimalla kiinnitetyn muovipussin, jotta tossut eivät huovu kiinni. Pesun jälkeen muotoile tossut oikeisiin mittoihin voimakkaasti vetämällä ja muotoilemalla. Suosittelen myös muotoonkuivatusta, eli laita tossut kosteina jalkoihin ja kuivata ne siinä. Jos tossuista tuli liian suuret, laita ne toisen kerran koneeseen huopumaan.

Vinkki

Voit myös jakaa silmukat sukkapuikoille samalla, kun vaihdat punaisen langan. Näin säästyt yhden sauman ompelulta.

Teksti ja kuvat:
Johanna Mäki

Lisää Johannasta

-

Aineiston © sen tuottajalla. Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.

Lisää tietoa Kysy Ullalta -sivulla.