9.12.2007: Flora -lapaset

« Takaisin joulukalenteriin

Teksti ja kuvat: Eeva Saviranta (blogi »)

Lapaset on neulottu pehmeästä ja lämpimästä villasta. Niiden sormiosaan sijoitettu kirjoneuleosio luo lisälämpöä talven paleleville sormille.

Lapaset voit neuloa haluamasi värisinä. Ohjeen mukaisina ne näyttävät nykyaikaisilta, mutta esimerkiksi yhdistämällä punaisen pohjavärin ja valkoisen kuviovärin lapasten ilme muttuu hyvin perinteikkääksi.

Lanka ja langan menekki

Twilleys of Stamford's Freedom Spirit (100 % villa; 120 m = 50 g), 100 g, väri 512 Aura
ja
Garnstudio Drops Alpaca (100 % alpakka; 50 g = 180 m), 20 g, väri tummanvioletti (4400) kaksinkertaisena

Korvaavana lankana voit käyttää esimerkiksi Sandnesgarn Smartia tai Novita 7 veljestä.

Neuletiheys

24 s = 10 cm kirjoneuletta

Puikot

3,5 - 4 mm sukkapuikot tai käsialan mukaan

Koko

Naisen

Ohje

Vasen lapanen

Luo 48 s (12 s/puikko) pohjavärillä ja neulo 6 krs oikein. Neulo seuraavaksi taitekerros: *lk, 2 oikein yhteen*, toista *-* kerroksen loppuun. Neulo 3 kerrosta oikein. Neulo rannekekaavion mukainen kirjoneuleraita niin, että otat toiseksi väriksi mukaan kaksinkertaisen alpakkalangan. Neulo kirjoneuleraidan jälkeen vielä 3 kerrosta oikein.

Aloita rannekkeen resori. Neulo 2 o, 2 n -neulosta 5 senttiä tai kunnes ranne tuntuu sopivalta.

Aloita kämmenosa. Neulo kolme kerrosta sileää ja aloita peukalokiila 1. puikon lopussa. Tee ensimmäiset kiilalisäykset neljä ja kaksi silmukkaa ennen puikon loppua niin, että lisäysten väliin jää kaksi silmukkaa. Jatka lisäyksiä joka toisella kerroksella, kunnes lisäysten välissä on 12 silmukkaa. Neulo yksi kerros oikein, ja jätä 14 peukalokiilan silmukkaa odottamaan apulangalle ja luo tilalle kaksi uutta silmukkaa.

Neulo kuusi kerrosta peukalokiilan jälkeen ja aloita kirjoneule. Neulo kämmenselän silmukoilla kirjoneuletta kämmenselän kaavion mukaan 2. ja 3. puikolla. Kämmenselässä on yksi silmukka enemmän kuin kaaviossa, jätä tämä silmukka yksivärisenä kämmenselän peukalonpuoleiseen reunaan.

Aloita kirjoneule kämmenselästä, jatka kämmenpuolella kämmenen kirjoneulekaavion mukaan ja lopeta kirjoneule neulottuasi viimeisen kerroksen kämmenselän kaaviota. Näin myös kämmenpuolen kuvio päättyy kokonaiseen mallikertaan.

Neulo lapasia, kunnes lapanen yltää nimettömän kynnen juureen. Aloita nauhakavennukset:

  • 1. puikon lopussa neulo kaksi oikein yhteen
  • 2. puikon alussa tee ylivetokavennus
  • 3. puikon lopussa neulo kaksi oikein yhteen ja
  • 4. puikon alussa tee ylivetokavennus.

Jatka kavennuksia, kunnes silmukoita on jäljellä kolme kullakin puikolla. Päättele lapasen kärki silmukoimalla. Vaihtoehtoisesti voit jatkaa kavennuksia vielä yhden kerroksen ja päätellä lapasen kärjen vetämällä langan kaikkien silmukoiden läpi.

Oikea lapanen

Neulo oikea lapanen vasemman peilikuvaksi niin, että peukalokiila tulee 4. puikon alkuun.

Peukalot

Ota silmukat puikoille apulangalta ja poimi lisäksi kaksi silmukkaa tilalle luotujen silmukoiden reunasta, yhteensä 16 silmukkaa. Jaa silmukat kolmelle puikolle, kahdelle puikolle viisi silmukkaa ja yhdelle puikolle kuusi silmukkaa.

Neulo peukalo sileänä neuleena, kunnes peukalo peittyy näkyvistä. Aloita peukalon kärjen kaventaminen puikolta, jolla on kuusi silmukkaa ja jatka kavennuksia, kunnes jäljellä on yhteensä kuusi silmukkaa.

Katkaise lanka ja vedä se silmukoiden läpi.

Viimeistely

Ompele rannekkeen taite. Päättele langanpäät.

Kaaviot

Rannekkeen mallineule

Kämmenselän mallineule

Kämmenen mallineule

« Takaisin joulukalenteriin